Ugrás a tartalomra
x

A Pride nem bűn, hanem megváltás, a szabadulás ígérete

A Vatikán egyértelmű állásfoglalását és tiltását megtagadó, magukat katolikusnak valló LMBT-aktivisták online „áldó” alkalmat tartottak a Pride-hónapra való tekintettel a homoszexuális és magukat egyéb módon azonosító párok számára. Közölték: a queer szerelem Isten dicsősége, a büszkeség (pride) pedig nem bűn, hanem megváltás, amely mindenki számára a szabadulás ígéretét jelenti.

„Szerettünk volna egy alkalmat, hogy láthatóvá tegyük szerelmüket”– közölte Marianne Daddy-Burke, a Dignity USA ügyvezetője, a Catholic Pride Blessing néven megálmodott esemény főszervezője. „Sokan közülük elkeseredtek és csalódottak lettek a Vatikán állásfoglalását követően, de értékelték a lehetőséget, hogy egy ettől eltérő üzenetet is megfogalmazhatnak.”

Március 15-én, a Hittani Kongregáció által közreadott Responsum ad dubium a kérdésre, miszerint „van-e hatalma az egyháznak arra, hogy áldást adjon az azonos nemű személyek élettársi kapcsolatára”, egyértelmű választ adott: „Nincs.”

A Responsum kimondja: Isten nem áldhatja meg a bűnt. Ugyanakkor felhívja a katolikus közösséget, valamint a lelkipásztorokat arra, hogy tisztelettel és érzékenységgel fogadjanak minden homoszexuális hajlamú személyt. Meg kell találniuk a legmegfelelőbb módot arra, hogy az egyház tanításával összhangban, a maga teljességében hirdethessék az Evangéliumot.

Németországra keresztet vethetünk?
A német ajkú térségekben hatalmas botrányt váltott ki a kongregáció dokumentuma, különösképp, hogy azt Ferenc pápa is jóváhagyta. A templomokban szivárványos zászlókat aggattak ki, több püspök is kifejezte a támogatását a homoszexuális párok megáldását illetően, de több száz teológus is nyilatkozatban fejezte ki kritikáját a Vatikán állásfoglalásával kapcsolatban.

Május 10-én közel száz német és svájci városban tagadták meg a Vatikánt a papok és a lelkipásztori kisegítők azzal, hogy megáldó szertartásokat szerveztek kifejezetten az azonos nemű párok számára. 

A Catholic Pride Blessing akcióra azért volt szükség – a szervezők szerint –, mert a Hittani Kongregáció márciusi kijelentése sokaknak „fájdalmat okozott és továbbra is sokakat bánt”. A csoport szerint sok katolikus már amúgy is támogatja és megáldja az LMBTQ embereket, párokat.

Indoklásuk: „A valódi áldás nem a hatalom hierarchiájából fakad; ez a törődő, szerető és szolidaritást vállaló közösségektől érkezik.” „Nem várjuk meg, amíg a Vatikán elismeri az LMBTQI emberek ajándékait, és a szeretetet, amit ők hoznak az egyházba.”

Aki katolikus akar lenni, de nem tud
A Dignity USA tagadja a katolikus tanítást a szexualitás erkölcsiségét illetően, de egyebek mellett tagadja a házasság természetével, illetve a kizárólagosan a férfi papsággal kapcsolatos tanítást is – emlékeztetett a Catholic News Agency.

A társaság 2015-ben felszólította a katolikus anyaszentegyházat, hogy szentségi házasságként ismerjék el az azonos nemű párok „házasságát”, „szentségi egyenlőségre” hivatkozva.

 

vasarnap.hu

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux