Ugrás a tartalomra
x

Florida megtiltja a transznemű sportolóknak, hogy induljanak női sportversenyeken

Florida állam megtiltja a transznemű nők részvételét a női sportversenyeken az állami iskolákban, írja a BBC.

Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója kedden írta alá a rendeletet. A törvény szerint csak azok vehetnek részt a női sportversenyeken, akiknek a születési nemük nő.

Az LMBTQ-aktivisták diszkriminatívnak nevezték a lépést, ezért jogi útra fogják terelni az ügyet. DeSantis azt mondta, szerinte a rendelet azért fontos, hogy „meg tudják őrizni a versenyek integritását”. „A biológia, nem az ideológia határoz meg minket, amikor sportolunk” – tette hozzá.

A törvény azt is lehetővé teszi a diákoknak, hogy jogi lépéseket tegyenek az iskola ellen, ha úgy érzik, hogy az megsértette a rendeletet, és „megfosztotta őket” a sportolási lehetőségtől. A törvény támogatói szerint ugyanis a transznemű női sportolók „tisztességtelen előnyt élveznek” ezeken a sportversenyeken. A törvény kritikusai szerint ellenben felesleges és diszkriminatív a rendelet.

Carlos Smith demokrata képviselő szerint a törvény „táplálja a transzfóbiát, és minden ok nélkül veszélyezteti a sérülékeny gyermekeket”. A republikánus állami szenátor, Kelli Stargel szerint azonban „semmi diszkrimináció nincs a törvényben.”

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux