Ugrás a tartalomra
x

Több száz fő menetelt azért, hogy betiltsák a homoszexualitást Dakarban

Manapság egyre erősebbé válnak a mozgalmak, hogy az LMBTQ+ közösség minél közelebb jusson a jogegyenlőséghez, ám helyenként ezzel ellentétes gondolkodás megnyilvánulását is láthatjuk.

Főként a nyugati világban egyre elfogadottabbá válik a homoszexualitás, az LMBTQ+ közösség több helyen már közel azonos jogokat élvez a heteroszexuálisokkal, egyre több helyen már a melegházasság is engedélyezett például.

A fejlődő országokban azonban még hatalmas előrelépésekre lesz szükség a meleg közösség jogainak kiteljesedése terén, sok helyen ugyanis büntetőjogi tényállás, ha valaki a saját neméhez vonzódik vagy létesít szexuális kapcsolatot egy azonos neművel.

Szenegálban sem másabb a helyzet, ahol ugyan az, ha valaki bevallja homoszexualitását, még nem minősül bűncselekménynek, viszont a szexuális kapcsolat létesítése ót évnyi letöltendő szabadságvesztést vonhat maga után.

A hétvége folyamán azonban ennél szigorúbb szabályok bevezetése mellett tüntettek több százan a szenegáli fővárosban, Dakarban – adta hírül az ANSA. A demonstrálók azt követelték ugyanis, hogy a homoszexualitás teljes mértékben betiltásra kerüljön.

A tüntetést And Samm Jikko Yi szervezte, aki aktivizmusának keretében – állítása szerint – a „korrekt értékeket” hirdeti, vagyis a férfi és nő közötti a házasságot, az úgynevezett „hagyományos családmodellt” preferálja.

A vallási vezetők és aktivisták részvételével lebonyolított demonstrációt különböző homofób szlogeneket és beszédeket is lehetett hallani, a tömeg radikálisabb része azonban az LMBTQ+ közösség tagjainak halálával és „élve elégetésével” is fenyegetett.

Szenegál kormánya már korábban jelezte, hogy nem fogják támogatni a homoszexualitás teljes legalizálását, Macky Sall elnök folyamatosan azzal érvel, hogy bár nem bántják az országban a melegek, a kulturális hagyományok miatt nem szabad engedélyezni, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek.

Egy 2019-ben nyilvánosságra hozott nemzetközi jelentés szerint Afrikában még bőven van hova fejlődni az LMBTQ+ közösség jogegyenlősége terén, ugyanis a kontinens 54 országából mindössze 21-ben legális egyáltalán az, hogy valaki azonos nemű kapcsolatot létesítsen.

 

(kép: Utcakép a 49. alkalommal tartott évenkénti New York-i melegfelvonuláson 2018. június 24-én. A rendezvény a nagyváros Stonewall Inn melegbárjában 1969 júniusában tartott rendõrségi razzia kiváltotta tüntetéseknek állít emléket. (MTI/EPA/Porter Binks))

 

liner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux