Ugrás a tartalomra
x

Sydney - Gay Mardi Gras

A tematikus hét lezárásaként, nézzük meg, milyen a melegek helyzete Ausztráliában.

Ausztrália nagyrészt nyitott gondolkodású lakosságú ország. Az olyan városok, mint Sydney és Melbourne, különösen örülnek az LMBTQ közösségnek, olyan fesztiválok, mint a Mardi Gras és a Midsumma, a világ minden tájáról vonzzák a turistákat. Ausztrália volt a 26. ország a világon, ahol engedélyezték a melegházasságot 2018-ban. 

Canberra, 2017. december 7. Trent Zimmerman (b) és Tim Wilson liberális képviselők ünnepelnek a canberrai parlamentben 2017. december 7-én, miután az ausztrál képviselőház megszavazta az azonos neműek házasságát engedélyező törvényt nyolc nappal azután, hogy a szenátus is elfogadta azt. Az ausztrálok ősszel levélszavazás útján nyilváníthattak véleményt a melegházasságról, a szavazók 61,6 százaléka a támogatását fejezte ki.

Örökbefogadni Ausztrália fővárosi területén, Nyugat-Ausztrália, Tasmania területén lehetséges. A diszkrimináció egész Ausztrália területén tilos.  A meleg és biszexuális férfiak nem adhatnak vért az aktustól számított egy évig. Sydney nyerte el a 2023-ra tervezett "WorldPride 2023" megrendezésének jogát.

Sydneyben több helyen található - részben a melegházasságok tiszteletére - szivárványút, szivárvány kereszteződés. Például az Alfred herceg parkban, ami egy 90 méter hosszú út, melyen gyalogosan, vagy kerékpárral is közlekedhetnek az emberek.

Vagy a Taylor téren, ahol egy ívelt szivárványos kereszteződés található.

A Coogee strandon található az első tengerparti szivárványos sétány.

Sydneyben több tengerparti meleg strand is található:

Lady Jane Beach - Watson öböl

Ez a kis homokszakasz a South Head-félsziget végén található. A ruházat a strandon szabadon választható, fürdőruhában vagy anélkül is bárkit szívesen látnak.

Little Congwong Beach

Egy félreeső és nyugodt hely, rengeteg napfénnyel. Nemzeti parkok veszik körül, itt is engedélyezett a ruhátlan fürdőzés.

Clovelly Beach

Az északi Bronte strand és a déli Gordon-öböl között fekszik. Ez egy kicsi és nyugodt strand, amely egy keskeny öböl torkolatánál fekszik, két sziklás gerinc között. 

Obeliszk Beach  

Legális nudista strand. Gyönyörű a kilátás a távolabbi Camp Cove és Parsley öbölre, Watsons és Vaucluse Bays öbölre.

Számos melegbár is található Sydney területén, például a

Stonewall Hotel

Az Oxford streeten található. A nagyon dögös férfitáncosok drag show-jának, a remek dj-nek, és a legendás randevúpartiknak köszönhetően többnyire teltház van.

Imperial Hotel

Sydney legendás szórakozóhelye 2011-ben nyitotta meg újra kapuit, és lett újra a város legkedveltebb pontja. Nemzetközi hírnevet szerzett a nagy  klasszikus, A "Priscilla kalandjai, a sivatag királynője" inspirációjaként. (a film egyes részeit 1994 októberében itt forgatták)

 
Oxford Hotel, Sydney

Laza, barátságos hely, többnyire a 30-as 50-es korosztály kedvelt helye.

Taxi Club, Sydney

Az 1956-ban alapított és eredetileg Grosvenor Club néven ismert, ma már legendás Taxi Club  három emeleten meleg éjszakai szórakoztató programokat kínál Darlinghurst szívében, Sydney meleg bárnegyedében.

Bodyline szauna, Sydney

Az 1991-ben Sydney első legális meleg fürdőjeként nyitott Bodyline a melegek legkedveltebb helye a városban. Egy csendes mellékutcában, közvetlenül a meleg éjszakai szórakozóhely, az Oxford Street mellett található.

Az évente megrendezett legjelentősebb LGBTQIA rendezvények Ausztrália legnagyobb városaiban általában 2-3 hétig tartanak, ezek közül a leghíresebb a Gay Mardi Gras Sydney-ben és az Adelaide Feast Festival, illetve a Melbourne-i Midsumma Fesztivál.

A Mindsuma fesztivál eseményei sokféle programból állnak, a filmvetítésektől kezdve a zenei programokon, a színházi előadásokon át a sporteseményekig. A záróesemény természetesen itt is a felvonulás. Az idei eseményt május 23-ra tervezték.

Rövid bemutató a programokról: 

A felvonulás:

Sydneyben a koronavírus-járvány ellenére sem maradt el idén a melegek egyik legfontosabb eseménye, a 43. Mardi Gras. Igaz, jóval kevesebben, idén nagyjából 36 ezren (általában 200 ezren szoktak lenni) vettek részt a város éves LMBT ünnepén. A melegfelvonulást általában az utcán szokták megrendezni, de tekintettel a járványra, idén az egyik stadionba szervezték, ahol volt jelmezes felvonulás, és Rita Ora is fellépett. Az énekesnő a TMZ szerint a könnyeivel küszködve arról beszélt, mennyire hiányzik neki a fellépés.

A felvonulásnak egyébként politikai üzenete is volt, többek között a transzneműek és a szexmunkások jogai mellett álltak ki, írja a BBC.

A teljes felvonulást itt tudjátok végignézni:  

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux