Ugrás a tartalomra
x

Óvszer nélkül soha!

A nyár sokaknak egyet jelent az önfeledt szórakozással, a nyaralással vagy a fesztiválokkal. Ilyenkor gyakrabban kerül elő az „egyszer élünk…” szemlélet, ami sok esetben feledhetetlen élménnyel gazdagíthatja az embert. Persze az élmény mellett össze lehet szedni sokkal kellemetlenebb dolgokat is, akár egy nemi úton terjedő betegség formájában. Távol álljon tőlünk, hogy elrettentsünk bárkit is a szórakozástól, sőt! Az alábbi információk talán segítenek abban, hogy a vakáció emlékeire ne vetüljön árnyék.

Kérdéseinkre dr. Marschalkó Márta egyetemi docens, med.habil., a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centrumának vezetője válaszolt.

Melyik a leggyakoribb nemi betegség Magyarországon? Hány embert kezelnek nemi betegségekkel?

A nemi betegségek fogalom helyett napjainkban a szexuális úton terjedő betegségek, (STD, sexually transmitted disease), ill. a szexuális úton terjedő fertőzések (STI, sexually transmitted infection  megnevezést használjuk. Ebbe a csoportba igen sok, baktérium, vírus, gomba, protozoon által okozott fertőző, különböző klinikai tünetekkel rendelkező kórkép tartozik, amelyek egy részében a klinikai tünetek nem a nemi szerven jelentkeznek. A csoportban vannak nagyon gyakori és ritkán előforduló kórképek is. A leggyakoribbak közé tartoznak a human papilloma vírus (HPV)-, a trichomonas-, a chlamydia- és a herpes genitalis-fertőzések. Hazánkban hivatalos adatokkal a bejelentésre kötelezett betegségekről rendelkezünk, ezek a szifilisz (vérbaj), a gonorrhoea (tripper) és a chlamydia-fertőzés. 2010-ben az újonnan diagnosztizált szifiliszes megbetegedések száma 507, a jelentett gonorrhoeás megbetegedések száma 1158 volt. (A tavalyi évre vonatkozó friss adatokat itt tudjátok megnézni) A számok a bejelentett eseteket tükrözik csak, azok az esetek, amelyek nem kerültek jelentésre, természetesen nem szerepelnek, tehát valójában a fenti számnál több a megbetegedés. Éves viszonylatban hazánkban is, mint világszerte, a megbetegedések gyakorisága erőteljesen növekszik.

Kik a legveszélyeztetettebbek a nemi úton terjedő betegségek szempontjából?

Az STD betegségek a gyakori partnerváltás, csoportos szex, meggondolatlan szexuális magatartás, nem kielégítő védekezés, a betegségekkel szembeni tudatlanság, szabados erkölcsi magatartás, vagy a távolsági korlátok megszűnése miatt terjednek. A veszélyeztető szexuális magatartásformák jelentik a fő rizikót, de ezen túlmenően a fiatal, 20 év alatti korcsoportok tapasztalatlanságuk, a nem megfelelő felkészültség, az ismeretek hiánya miatt különösen veszélyeztetettek. A HIV-fertőzés változatlanul a homoszexuális férfiak körében gyakori.

2015-ben az EFOTT fesztiválon készült felmérés adatai

A nemi betegségek némelyike nem csak közösülés útján terjed. Melyek ezek, és hogyan lehet még megfertőződni?

Gyakori tévhitek, ill. felmentést kereső kifogások vezetnek az illemhelyen, egyéb helyeken összeszedhető betegségek hamis képzetéhez. Az STD betegségeket okozó kórokozók közös sajátsága, hogy érzékenyek, a szabad levegőn, törülközőn stb. hamar elpusztulnak, tehát testről testre kerülve maradnak csak életben. De a szexuális terjedés nemcsak a genitális, hanem az anális, orális aktust is jelenti! Kisebb a gyakorisága az egyéb testnedvekkel történő fertőzéseknek – pl. hemofíliások vagy kábítószerezők HIV-fertőzése, HIV-fertőzés szoptatás útján, szifiliszes anya terhesség alatt fertőződött magzata, ill. újszülöttje.

A tudomány mai állása szerint a HIV-fertőzés nem gyógyítható. Van ezen kívül is olyan nemi betegség, mely hátralévő életében végigkíséri az embert?

A HIV-fertőzés komplex kezelése révén a betegek évekig normál életet élhetnek, hasonlóan a nem fertőzöttekhez. Valóban igaz, hogy a ma rendelkezésünkre álló kezelés nem jelent végleges gyógyulást, vírusmentességet, így a kezelést megszakítás nélkül, hosszú évekig kell alkalmazni.Korai stádiumban a többi STD betegség rendszerint jól kezelhető, de késői szövődmények esetén már komoly következmények alakulhatnak ki – pl. HPV-fertőzés késői következményeként méhnyakrák, analis carcinoma (végbélnyílás rákja). Kezeletlen szifilisz esetén a neuroszifilisz komoly, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár, míg a szifiliszes anya terhessége esetén koraszülés, méhen belüli elhalás, halvaszülés fordulhat elő. A méhcsatorna fertőzését okozó korokozók meddőséget, koraszülést okozhatnak, férfiakon felfelé terjedő fertőzéseket, szintén nemzőképtelenséghez vezetve. Ezért minden esetben a megelőzés, a betegek és partnereik korai diagnosztizálása és kezelése alapvető fontosságú!

Jobb esetben a nők évente járnak nőgyógyászati vizsgálatra, de éves „férfigyógyászati” vizsgálatról nem sokat hallani. Miért?

Hazánkban általában a szűrővizsgálatokat a betegek nem veszik igénybe, de ebben a fogalomkörben nem kellene a nemeket különválasztani, hanem mind a férfiak, mind a nők esetében a felelős szexuális magatartás, a megfelelő felvilágosítás, nevelés fontossága emelendő ki, amiben a család, iskola szerepe nagy fontosságú. Rizikócsoportok esetén javasolható a rendelkezésre álló szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétele, bizonyos csoportokban kötelezően előírt vérvizsgálat (pl. terhességben a szifilisz vagy a HIV-betegség kizárására). HIV szempontjából veszélyeztetett csoportokban rendszeres szűrővizsgálat javasolt a korai diagnosztika céljából!

Az óvszeren kívül – mely az egyik leghatékonyabb védekezési forma – mivel előzhető még meg az ilyen betegségek kialakulása?

A fentiekből következően a nevelés, felvilágosítás, megelőzés, felelős szexuális magatartás, korai diagnosztika a legfontosabbak a betegségek megelőzésében, de valóban nagyon fontos a mechanikai védelem, az óvszer használata. Sajnos, ezen a téren hazánkban komoly hiányosságok tapasztalhatók.

Többször esett már szó a megelőzésről. Az interneten sokan rémisztgetik halálra az érdeklődő fiatalokat, és tele vannak a fórumok „mérsékelten hasznos”  tanácsokkal. Hol lehet hiteles információkat találni a témában?

Sok ellenőrizetlen forrás, tévhit van forgalomban. A bőr- és nemibeteg-gondozó intézetek tapasztalt szakembereihez érdemes fordulni kérdéses esetekben. A HIV-szűrővizsgálatot végző centrumok (bőr- és nemibeteg-gondozók, ÁNTSZ intézményei, anonim szűrőállomások) szintén szakszerű, korrekt tanácsadó helyek. Felhívnám az érdeklődők figyelmét arra, hogy a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centruma a fenti igény kielégítésére hamarosan megjelenő interaktív honlapot készít.

A 14 leggyakoribb hiba óvszerhasználat során

Mi sem könnyebb, mint felvenni és levenni egy óvszert? Vagy mégsem így van? A jelek szerint igen sok férfi alkalmazza rosszul! Sőt, megdöbbentően sokan követik el a leggyakoribb hibákat. Lássuk, melyek ezek!

1. Későn veszik fel

A felmérésből kiderül, hogy a férfiak 17-51,1 százaléka már az aktus megkezdése után húzza fel az óvszert.

2. Túl korán leveszik

Az óvszert használó férfiak 13,6-44,7 százaléka még azelőtt eltávolítja a gumit, hogy az aktus véget ért volna.

3. Teljesen letekerik

A felmérés szerint a férfiak 2,1-25,3 százaléka teljesen letekeri az óvszert a pénisz hüvelybe csúsztatása előtt. Kérdéses, miért várják akkor, hogy helyesen működjön?

4. Nincs hely az óvszer végén

Az óvszert használók 24,3-45,7 százaléka úgy helyezi fel a gumit, hogy nem hagy helyet az óvszer csúcsán a kilövellő spermának. Noha erre a használati utasítás is felhívja a figyelmet.

5. Nem szorítják ki a levegőt

Az óvszer használata előtt a nők 48, a férfiak 41,6 százaléka elmulasztja a levegőt kiszorítani a gumiból.

6. Kifordítva veszik fel

Az óvszert használók 4-30,4 százaléka fordítva kezdi a péniszre tekerni az óvszert; a felmérésben megkérdezettek így tettek, majd, amikor észlelték a problémát, megfordították a gumit és folytatták használatát. Ez hiba, ugyanis könnyen a gumin maradhat a pre-ejakulációs folyadék.

7. Rosszul tekerik fel

A jelek szerint az óvszer felvétele – kitekerése a péniszen – sem egyszerű feladat. A nők 11,2 százalékának, a férfiak 8,8 százalékának ez gondot okozott, de a félig kitekert óvszer mellett is elkezdték az aktust.

8. Éles tárggyal bontják fel a csomagolást

Noha az utasítás erre is figyelmeztet, sokan nem törődnek azzal, hogy éles tárggyal nem szabad felnyitni az óvszeres csomagolást, mert  könnyen megsérülhet a gumi.

9. A hibát nem észlelik

Az óvszer ellenőrzése gyakran elmarad. A felmérés szerint a nők 82,7 százaléka, a férfiak 74,5 százaléka nem ellenőrzi, hogy minden rendben van-e a gumival. Nem csak az fontos, hogy nincs-e rajta sérülés, szakadás, nem bontották-e fel korábban a csomagolást. Az óvszer lejáratát sem árt ellenőrizni.

10. A síkosító elmarad

Ha nedvességhiány lép fel, az óvszer sérülésének, kilyukadásának nagyobb az esélye síkosító nélkül. Ezért az óvszer használata során igen fontos a síkosító. Az emberek 16-25,8 százaléka ezzel nem foglalkozik.

11. Olaj-alapú síkosítót használnak az óvszer mellé

Márpedig az olaj-alapú síkosítókat nem szabad óvszerrel együtt használni! Vízalapú síkosító kell hozzá. A latexre nincs jó hatással az olaj-alapú síkosító, gyengíti azt és emiatt a szakadás veszélye nagyobb. Mégis, a nők kb. 3,2 százaléka, a férfiaknak pedig 4,7 százaléka így használja a gumit.

12. Az óvszer használata kétszer egymás után

Meghökkentő, hányan alkalmazzák újra a már használt gumit, pedig ez tilos! Az óvszert használók 1,4-3,3 százaléka úgy gondolja, hogy ez teljesen természetes.

13. Rosszul távolítják el az óvszert

A levételre is oda kell figyelni! Hogy helyesen vesszük-e le a gumit, az sokban befolyásolja, hogy kerül-e ejakulátum a hüvelybe. Erről azonban a férfiak 31, a nők 27 százaléka nem vesz túlságosan tudomást: bevallják, hogy volt már ezzel gondjuk.

14. Rosszul tárolják az óvszert

A gumit használók egy része – 3,3 – 19,1 százalék – nem megfelelően tárolja ezt a védekező eszközt. Az óvszert tilos olyan helyen tartani, ahol nyomódik, gyűrődik, megszúrhatja, kilyukaszthatja valami a csomagolást, és közvetlen napfénynek sem ajánlatos kitenni! A latexet rongálja, és nincs rá garancia, hogy épségben kerül az óvszer felhasználásra.

Tovább olvashattok a témában a www.std.hu oldalon.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux