Ugrás a tartalomra
x

Horvátországban engedélyezték egy meleg párnak az örökbefogadást

Egy horvát bíróság úgy döntött, hogy örökbe fogadhatnak gyereket az egynemű párok is. A határozat egy olyan meleg pár ügyében született, amely már öt éve küzd a családi élet jogáért ‒ közölték jogászok és LMBT+ aktivisták. A kormány még nem kommentálta a döntést.

A zágrábi közigazgatási bíróság április 21-én hozott olyan határozatot, hogy az azonos nemű pároknak nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesülniük az állami örökbefogadásnál ‒közölte weboldalán a Szivárvány Családok Egyesülete (RFA), amely az ítélet másolatát is csatolta. Csütörtökön a bíróság egyik alkalmazottja telefonon megerősítette a hírt a Thomson Reuters Alapítványnak. Ugyanezt tette a szóban forgó pár ügyvédje is.

Megkönnyebbülés

Daniel Martinovic, az RFA elnöke ‒ az egyesület fizette Mladen Kozic és Ivo Segota ügyvédeit ‒ izgalmának adott hangot a balkáni országban a kisebbségi jogok védelmében aratott legújabb győzelem miatt.

„​Tényleg megkönnyebbülést érzek, amiért ez az oly sok évig tartó Odüsszeia végre véget ért” ‒ mondta Martinovic a Thomson Reuters Alapítványnak telefonon. Hozzátette: a pár csak azután tette nyilvánossá a hírt, hogy konzultált a két, általuk gondozott gyerekkel foglalkozó szociális munkással.

A kormány még nem kommentálta

A kormány, melynek 15 napja van a fellebbezésre az ítélet kézhezvétele után, nem válaszolt a telefonos és e-mailes kérdésekre, hogy mit tervez a jövőben. A bíróság tisztségviselője sem tudta megmondani, mikor kapta meg a kormány először a hírt.

Szerdán Josip Aladrovic miniszter azt mondta, a kormány megvizsgálja az összes „​törvényi lehetőséget”, de többet nem árult el egy helyi tévéadó tudósítása szerint. „​A horvát bíróságok döntéseivel összhangban fogunk cselekedni, de ez még nem egy jogerős döntés” ‒ tette hozzá.

LMBT-jogok

Horvátország emberi jogi reformot hajtott végre, mióta 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, ám a katolikus többségű ország viszonylag konzervatív még ma is ‒ a média Pride zászlók égetéséről és az LMBT+ közösséghez tartozó emberek elleni támadásokról számol be.

Horvátország 2014-ben legalizálta az azonos neműek párkapcsolatát, az „​élettársi kapcsolatot”, miután népszavazáson a horvátok úgy döntöttek, hogy beveszik az alkotmányba, hogy a házasság intézménye csakis egy férfi és egy nő között létezhet.

Egy 2019-es törvény, mellyel az örökbefogadást akarták ösztönözni, kimondta, hogy szinglik, házaspárok és házasságon kívül élő párok is fogadhatnak örökbe, ám az „​élettársi közösségben” élőkről nem tett említést. Ezt a törvényt támadta meg a 40 éves Kozic és a 38 éves Segota Zágrábból, miután örökbefogadási kérelmüket elutasították.

Már szeptember óta gondozzák őket

Ők lettek Horvátországban az első azonos nemű pár, akik gondozásba fogadtak még tavaly szeptemberben egy 7 és egy 5 éves kisfiút, és az ügyvédjük most azt sürgeti, hogy a kormány engedje meg, hogy örökbe is fogadják őket.

„​Gyerekekről van szó, akiknek szükségük van a figyelmükre, a szeretetükre” ‒ mondta Sanja Bezbradica Jelavic telefonon. „​Adják meg az ügyfeleimnek ezt a jogot, és adják meg a gyerekeknek azt a jogot, hogy olyan családban nőjenek fel, amilyenben akarnak.”

www.szabadeuropa.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux