Ugrás a tartalomra
x

Egy új-zélandi súlyemelő lesz az első nyíltan transznemű sportoló, aki olimpián indulhat

Szinte biztos, hogy ott lesz a tokiói olimpián a transznemű új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard, írja az Inside The Games.43 évesen ő lesz a legidősebb súlyemelő az olimpiák történetében, illetve az első nyíltan transznemű sportoló, aki olimpián indulhat.

Bár csak 16. helyen áll ranglistán, legalább hat előtte lévő versenyző ki fog esni, mert Kína és Dél-Korea csak 1-1 súlyemelőt indíthat, Észak-Korea nem lesz ott az olimpián, az egyik orosz súlyemelő pedig eltiltott. Másrészt a járvány miatt rengeteg kvalifikációs verseny maradt el, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság másképp vette figyelembe az addig elért eredményeket, és ez többek között Hubbardnak is kedvezett.

Laurel Hubbard 35 éven keresztül élt férfiként, Gavin néven, addig a férfiak között versenyzett. 2014-es nemváltó műtétje után egyre jobb eredményeket ért a nők között indulva: a 2017-es világbajnokságon ezüstérmes lett, és pár kisebb nemzetközi versenyt is megnyert. 2018-ban súlyos sérülést szenvedett a Nemzetközösségi Játékokon, úgy tűnt, véget érhet a karrierje. Nem így lett, a 2019-es vb-n egy hatodik hellyel tért vissza. Akik előtte végeztek akkor, azok közül hárman nem lesznek ott Tokióban, vagyis Hubbard akár érmet is szerezhet. Eredményei miatt sokan támadják, nem is feltétlenül a hormonjai és az izomzata miatt, hanem a férfiak között szerzett tapasztalata miatt.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux