Ugrás a tartalomra
x

A nemi herpesz tünetei és menedzselése

A nemi herpesz (vagy herpes genitalis) egyike a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzéseknek.  A fájdalmas, égő bőrtünetek, amiket okoz, illetve a tény, hogy a herpeszt okozó vírustól a szervezet nem képes megszabadulni, , az egyik legkellemetlenebb STI-k közé emeli ezt a fertőzést.
Ebben a posztban igyekszem az összes fontos és hasznos információt összegyűjteni és átadni, amit tudnia érdemes az érintetteknek, illetve a szexuális egészségükre tudatosan odafigyelőknek is.

Gyakoriság, illetve ki fertőz, és ki nem fertőz?

A nemi herpesz a HPV okozta fertőzésekkel fej fej mellett a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés világszerte, így Európában is. Pontos adataink nincsenek a fertőzöttek számáról, mivel a herpeszes eseteket nem kötelező hivatalosan jelenteni, de vizsgálatok igazolják, hogy a népesség 10-20%-a találkozott már a vírussal (rendelkezik ellene ellenanyaggal) – és ez a találkozás a herpesz esetében sajnos életre szólófertőzöttséget jelent.
Ugyanis az immunrendszer nem képes a herpeszvírustól megszabadulni: megfertőződést követően a vírus visszahúzódik az idegdúcokba, és innen kiindulva bármikor képes úgynevezett kiújulást okozni. A jelenségismerős lehet az ajakherpeszben szenvedők számára, ahol gyakorlatilag ugyanerről van szó.

Így tehát a herpesz-fertőzés a HIV mellett egyike a – szó hagyományos értelmében – gyógyíthatatlan STI-knek.
A nemi herpeszt leggyakrabban a 2-es típusú herpeszvírus (herpes simplex virus vagy HSV-2) okozza, míg az ajakherpeszt általában a HSV 1, de ez a tény nincs kőbe vésve!Ugyanis, ha valakinek éppen zajlik egy tüneteket okozó HSV-1 fertőzése (magyarul ajakherpesze van), és ő orális szexben részesíti a partnerét, akkor a partnernek a HSV-1 okozhat nemi szervi herpeszt. Ez visszafelé is megtörténhet.

A nemi herpesz hagyományosan akkor fertőző, ha tüneteket okoz: a herpeszes hólyagocska, vagy a hólyagmegnyílása után kialakuló seb tartalmazza a fertőzőképes vírusokat. Általában elmondható, hogy a páciens addig fertőz, amíg a herpeszes tünetek nem gyógyulnak be teljesen. Ám sajnos ez sem fedi teljesen a valóságot, ugyanis a herpeszvírussal fertőzöttek kb. 5-10%-a úgynevezett tünetmentes vírusürítő: ők tünetek nélkül is képesek fertőzni, anélkül, hogy tudnának róla. Ezt sajnos nem lehet egy teszttel vagy szűrővizsgálattal sem igazolni, vagy kimutatni, ám a kezelés csökkentheti a fertőzőképességet- erről később. Az óvszer egyébként hatásosan kivédi a herpeszvírus átadását, éljünk vele!

A nemi herpesz tünetei

A herpesz általában jellegzetes tüneteket okoz: az érintett bőrterületen először bizsergés, égő érzés, fájdalom jelentkezik, majd megjelennek az apró, vörös kiütések, általában csoportokban. Ezek később hólyagokká válnak, majd felszakadnak, sebek lesznek belőlük, és pörkösödés után “leesnek”. A nemi szervi tünetek is hasonlóak. Ahogy írtam, a herpeszes tünetek jellegzetessége a fájdalom, ugyanis a vírus az idegek mentén terjed, és azok gyulladását okozza. Amikor a szervezet először találkozik a herpeszvírussal, a bőrtünetek sokkal súlyosabbak, mint a kiújulásesetén: előfordulhat hőemelkedés vagy láz, súlyos fájdalom, a környéken lévő nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása, sőt, főleg nőknél a vizeletürítés is rendkívül fájdalmassá válhat.
Fontos azonban, hogy csak az esetek kb. 30%-ában alakulnak ki tünetek a megfertőződést követően! Így könnyen megtörténhet, hogy valaki megfertőződik herpesszel, de azt észre sem veszi.
Kiújulás esetén az immunrendszernek már van “muníciója” a vírus ellen, így a tünetek is kevésbé kifejezettek vagy súlyosak, és gyorsabban meg is gyógyulnak. Kiújulni a herpesz általában akkor szokott, ha az immunrendszer valami miatt átmenetileg legyengül: ez lehet egy felső légúti fertőzéstől, súlyosabb stresszhatástól – rendkívül nagy egyéni különbségek lehetnek ebben.
Hogy kinél milyen gyakran újul ki a herpesz, nem lehet megmondani. Van, akinél soha többet nem okoz tüneteket, míg van, akinek havonta jelentkezik kiújulása. Utóbbi esetben azonban van lehetőség a kiújulások gyakoriságának visszaszorítására, olvasson tovább!

A nemi herpesz menedzselésének lehetőségei

A herpesz diagnosztizálásának legbiztosabb módja, ha a vírust direkt a tünetekből vett mintából mutatjuk ki (általában PCR módszerrel). Ehhez az kell, hogy a beteg éppen tünetes állapotban kerüljön orvoshoz. Nagyon sokan kérik a herpesz szűrését vérből, ennek azonban nem sok haszna van, én is inkább lebeszélni szoktam a betegeket róla: habár a herpesz elleni antitestek kimutathatóak a vérből, a pozitív lelet (azaz ha van antitest) csak azt bizonyítja, hogy a szervezet találkozott már a vírussal, de nem igazolja, hogy a korábbi vagy az aktuálisan fennálló tüneteket a herpesz okozza! Rendkívül elterjedt tévhit, hogy ha bármilyen seb vagy hólyag van a bőrön, akkor azt nem érheti víz… Sajnos orvosok szájából is gyakran elhangzik ez a tanács. Herpesz esetében ez azért lehet különösen veszélyes, mert a megnyílt herpeszes tünetek felül tudnak fertőződni baktériumokkal, és így sokkal súlyosabb kórkép is kialakulhat.
Fontos tehát, hogy a herpeszes tüneteket langyos szappanos mosakodással tisztán kell tartani! Nincs szükség semmilyen spéci jódos vagy alkoholos fertőtlenítőszerre (amik irritálhatják a tüneteket). Szerencsére a herpesz azon kevés vírusfertőzések egyike, amely ellen rendelkezünk hatásos gyógyszerrel: ez az aciklovir. A hatóanyag a  vírus szaporodását direkt gátolja, melléhatása pedig gyakorlatilag nincs, mert emberi sejtekre nem hat.

Bármennyire is csábítóak a herpesz elleni kenőcsök, stiftek, tapaszok reklámjai, szakirodalmi tény, hogy a vírus ellen a szájon át bevitt hatóanyag messze hatásosabb! Az aciklovir-tabletta vényköteles gyógyszer,bármely orvos felírhatja. Fontos azonban tudni, hogy annál hatásosabb, minél korábban elkezdik szedni a tünetek észlelését követően. Ezért javasoljuk, hogy minden, herpeszben szenvedő betegnél mindig legyen otthon aciklovir, hogy minél gyorsabban elindulhasson a kezelés.

Még egy dologról muszáj említést tenni, ez pedig a herpesz elleni úgynevezett “elnyomó” vagy szuppresszív kezelés
. A hatályos irányelvek alapján, ha valakinek a herpesze évente legalább 6 alkalommal kiújul,érdemes ezt a kezelési formát megpróbálni. Ilyenkor hosszú ideig – általában legalább 6 hónapig – alacsony dózisban, de folyamatosan kell szedni az aciklovir hatóanyagú gyógyszert. Ez általában azt eredményezi,hogy a kezelés alatt egyáltalán nem jelentkezik kiújulás, és jó eséllyel a kezelés befejezését követően is ritkul a számuk. Az elnyomó kezelés hosszú távon is teljesen biztonságos, ám sajnos nem túl pénztárca-barát, az aciklovir ugyanis drága gyógyszer.
A herpesz kezelésénél nem szabad megfeledkezni a fájdalomcsillapításról sem, amit általában vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel jól lehet menedzselni.

Zárszóként pedig még valami: TILOS a herpeszes tüneteket “szteroidos” kenőcsökkel kezelni! A szteroidok elnyomják az immunrendszer működését, így a vírus korlátlanul tud szaporodni. Ez a herpeszes tünetek kifekélyesedését vagy akár szétszóródását is okozhatja! Mindig bízzuk a kezelést hozzáértő nemi gyógyászra.

Dr. Tamási Béla Bőrgyógyász és nemibeteg-gyógyász

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux