Ugrás a tartalomra
x

Az egyik here nagyobb, mint a másik – Mi lehet az oka?

Az esetek többségében teljesen normális, ha az egyik here nagyobb, mint a másik, de dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint van néhány olyan további tünet, amely a méretkülönbséggel együtt már gyanúra adhat okot. 

A here páros, szilva alakú szerv, mely a herezacskóban helyezkedik el. Funkcióját tekintve a hímivarsejtek (spermium), valamint a férfi nemi hormon (tesztoszteron) termeléséért felel. A herebetegségek időben történő diagnosztizálása kiemelten fontos, hiszen a leggyakrabban előforduló problémák súlyosabb esetben a spermiumképződés megszűnéséhez, meddőséghez vezethetnek.

A szakembertől arról mesélt, mikor szükséges a kivizsgálás.

Néhány ok, amiért az egyik here nagyobb lehet

Mellékhere gyulladás (Epididymitis)

A heveny mellékhere gyulladás gyakrabban érint középkorú és idősebb férfiakat. A mellékhere a here hátsó felszíne mentén elhelyezkedő, csőszerű képletekből álló szerv, amely a spermium sejtek érésére és tárolására szolgál. A here és mellékhere egymással szorosan összefüggő egységet képeznek, ezért a fájdalmuk a beteg számára általában nem elkülöníthető. A fájdalom gyorsan alakul ki, általában erős, de néha lehet enyhébb is. A fájdalom hereduzzanattal, tömöttséggel és a herezacskó bőrpírjával, lázzal, tehát gyulladásos tünetekkel jár együtt. A mellékhere gyulladás gyakran húgyhólyag-prosztata vagy húgycső-gyulladás, húgycsőkatéter-viselés, húgycsövön keresztüli urológiai műtétet követően alakul ki. 

Heregyulladás (orchitis)

A heregyulladás a mellékhere-gyulladásnál sokkal ritkábban fordul elő és a herék egy- vagy kétoldali gyulladását jelenti. Oka lehet vírus (például mumpszvírus), és baktériumok, ezek egy része nemi úton terjedhet, például a Chlamydia vagy a gonorrhoea. A kamaszkor utáni mumpszvírus-fertőzések közel harmada heregyulladással is jár. Gyakran nem önállóan, hanem a mellékhere gyulladásával együttesen fordul elő.

Mellékhere ciszta

A mellékhere fejében kialakuló, folyadék tartalmú képlet, ami egy jól tapintható, körülírt elváltozás, bár a kisebb ciszták gyakran nem tapinthatóak.  Általában tünetmentes, panaszt nem okoz, a here felső pólusán jön létre a leggyakrabban. Mérete néhány mm-től akár a 15 cm-ig terjedhet, ami miatt az érintett here nagyobbnak tűnik.

Herevízsérv

Ha a hereburok által termelt folyadék a here és a hereburok között felgyülemlik, ez okozhatja a here egyik oldali megnövekedését, bár fájdalommal nem jár. A megnagyobbodás mellett a here súlya is megnő, a szerv rugalmasan tömötté válik. A kismértékű növekedés általában nem okoz gondot, ha viszont tovább növekszik, a mozgást is akadályozhatja, kellemetlenné teheti, ezért fontos az urológiai kezelés.

Herevisszeresség

Jellegzetesen a magas, vékony fiatal férfiaknál alakul ki a herevisszeresség, többnyire a baloldalon. Csak az esetek egy részében okoz herefájdalmat, amely inkább idült formában jelentkezik: nem hirtelen alakul ki és nem elviselhetetlen, mivel azonban akár termékenyítő-képesség csökkenést is okozhat, érdemes kezeltetni.

Herecsavarodás

A here megcsavarodása során a here a hossztengelye körül egyszer, vagy akár többször is megfordul. Ha az érintett (jellemzően gyermek, vagy fiatal férfi) hirtelen fellépő heretáji fájdalmat tapasztal, és nincs láza, felmerül a herecsavarodás lehetősége. Tudni kell, hogy a kezelés a tünetek megjelenését követő első 6 órában a leghatékonyabb, ezen túl visszafordíthatatlan károsodás éri a here hímivarsejteket termelő területeit. Ilyen panaszok esetén tehát sürgősségi betegellátó intézményhez kell fordulni.

Hererák

A here daganatai, amelyek egy része rosszindulatú, jellemzően fájdalmatlan hereduzzanattal és tömöttséggel járnak. Ugyanakkor a megnagyobbodott here vagy herék egy bizonyos méret felett már nehezen férnek el a combok között, a nadrágban, ezért nyomódhatnak és így másodlagosan okozhatnak fájdalmat, érzékenységet.

Jelek, amelyekkel urológushoz kell fordulni

“A herék méretbeli különbsége többnyire ártatlan jelenség, de ha az egyik here az előzőekhez képest megnagyobbodik, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Természetesen akkor is orvoshoz kell fordulni, ha mindkét here mérete megnő” – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Feltétlenül urológushoz kell fordulni néhány további tünet esetén: 

– Ha hirtelen fájdalom jelentkezik a herékben.

– Ha pirosság, duzzanat mutatkozik a heréknél, esetleg láz is kialakul.

– Ha megváltozik a pénisz formája.

– Ha problémássá válik a vizelés.

– Ha a has vagy a hát fájni kezd.

– Ha duzzanat vagy érzékenység jelentkezik a mell szöveteiben.

www.napidoktor.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux