Ugrás a tartalomra
x

Petry Zsoltot elbocsátotta nyilatkozata után a Hertha

2015-ben került a Hertha BSC-hez Petry Zsolt, pár hónapig mellőzték őt ugyan Jürgen Klinsmann idején, de a berlini klub kapusedzője volt egészen keddig. A nyilatkozata miatt menesztették.

Ahogy a DPA hírügynökség már hétfőn jelezte, hogy a Hertha BSC vezetősége kedden elbeszélget Petry Zsolttal a vasárnap a Magyar Nemzetben megjelent interjú után, a Facebook komoly támadásokat kapott a most 54 éves edző. A válogatott egykori kapusa a szivárványcsaládokról, Gulácsi Péter kiállásáról és a bevándorlásról formált markáns véleményt. Kedden a klub a honlapján tudatta, megválik kapusedzőjétől, aki nemcsak Dárdai Pál idején állt a Hertha alkalmazásában, hanem más edzők alatt is, és eddig elégedettek voltak a munkájával. Petry egyébként nem Berlinben él, hanem Frankfurt közelében. A Hertha BSC úgy indokolta a menesztést, hogy aláírta a sokszínűség chartáját, és aktívan elkötelezett a sokszínűség valamint a tolerancia mellett, mert ezek az értékek fontosak számukra. Ez nem található meg Petry Zsolt nyilatkozataiban, amelyeket munkatársukként – velük nem egyeztetve – nyilvánosan tett.

„Petry Zsolt munkáját mindig nagyra értékeltük. Mindig nyitott, toleráns és segítőkész volt. Soha nem viselkedett homofób módon vagy nem volt rá jellemző az idegengyűlölet” – magyarázta az elnök Carsten Schmidt.

Hozzátette még a Hertha vezetője, hogy megismerték a fordítás finomságait, elhiszik, hogy nem mindenben pontosan úgy fogalmazott, de a kijelentések nem állnak összhangban a klub alapértékeivel.

Petry is mondott néhány mondatot a klub honlapjának. Azt szerette volna ezúttal is hangsúlyozni, hogy nem homofób és nem idegengyűlölő, és természetesen sok sikert kíván a bentmaradásért küzdő klubnak.

„Nagyon sajnálom a bevándorlási politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést szeretnék kérni mindazoktól az emberektől, akik nálunk keresnek menedéket, és akiket ezzel megsértettem. Nagyon szerettem dolgozni a Hertha BSC-nél, tudomásul veszem a döntést.”

Petry a már említett interjúban kifejtette, hogy a bevándorlás-politika nála az erkölcsi leépülés megnyilvánulása, és Európa keresztény földrész, nem szívesen nézi végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. Petry 17 éve él Németországban, a Paderbornnál fejezte be aktív pályafutását 2004-ben, és ott kezdett el edzősködni is, onnan került a Hoffenheimhez. A nyilatkozata megjelenése után még hétfő este jelezte, hogy árnyalni szeretné a képet.

Petry 1984-ben tagja volt az aranyérmes ifjúsági válogatottnak, 1988-ban szerepelt először a felnőtt válogatottban, 1996-ban utoljára, 38-szoros válogatott. Itthon az MTK, a Videoton, a Honvéd kapusa volt, 1991-ben igazolta le a Gent. 1995-ben szerződött a Genclerbirligihez, onnan a belga Charleroi-hoz, a Feyenoordban és a Frankfurtba nem tudta beverekedni magát. Hazatért a Dunaferrhez, majd 2001-ben került ismét Németotszágba, a már említett Paderborn kötelékébe.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux