Ugrás a tartalomra
x

Filmajánló: brazil filmek

A brazil hét alkalmából a PinkFilms.hu filmjei között szemezgettünk és összegyűjtöttünk nektek néhányat, amit érdemes lehet megnézni:

 

Do Começo ao Fim / From Beginning to End / A bölcsőtől a sírig - színes, feliratos, brazil romantikus dráma, 2009 
Akár egy szerelmi vallomás olyan ez az eleinte vontatottan induló művészfilm, mely a romantikus filmekre oly jellemző kliséken keresztül mutatja be a szerelem kialakulását már a gyermekkortól két ember között. Bár édesanyjuk kisiskolás korukban megérzi, hogy gyermekei többet éreznek egymás iránt mint ahogy az testvérek között elvárható lenne, nem szól közbe, nem tesz ellene semmit. Első és második házasságából származó szeme fényei ezért aztán olyan idilli családi körülmények között nőnek fel, ahol mindenben támogatják őket. Felnőttként sem szólnak bele az életükbe, sőt az anya halála után az apjuk támogatásával önálló életet élhetnek a szülői házban, miközben egyikükből állatorvos, másikukból reményteli úszó olimpikon lesz hamarosan. Az olimpiáig viszont egy oroszországi edzőtáborba kell vonulnia az úszótehetségnek, és a beteljesülni látszó nagy szerelem elé máris odagördül az első, nem is olyan kis akadály.
Vajon túléli a megpróbáltatásokat ez a törékeny viszony, vagy mindenki felfedezi az élet másik oldalát is. A kérdés nem csak azért kényes, mert két testvérről beszélünk jelen esetben, hanem mert mindketten férfiak, és eszméletlenül szerelmesek egymásba. Lenyűgöző képkockákkal írja le a rendező egy igaz szerelem kialakulását, és annak próbatételét, kár attól félni, hogy ez a szerelem két férfi között zajlik, a film akkor is magával ragadó. De vigyázat, papírzsebkendő és vörösbor nélkül nem ajánlott!

 

As Melhores Coisas do Mundo / Az élet jó dolgai - színes, feliratos, brazil dráma, 101 perc, 2010
15 éves Mano Sao Paulóban él, ideje nagy részét a gitárjával és kerékpározással tölti, éjszaka pedig a barátaival lóg. A bátyjával, Pedróval a tinik egyszerűen bonyolult életét élik, miközben egyik problémával szembesülnek a másik után: a szüleik elválnak, az apjuk homoszexuális, Pedro barátnője szünetet akar tartani a kapcsolatukban, és a suli pletykabloggere szaglászik körülöttük. Mano eközben a szüzessége elvesztésével küzd, és azzal, hogy népszerű legyen az iskolában, hogy egyáltalán megtudja, ki is ő valójában.

 

Praia do futuro / Futuro Beach - színes, feliratos, brazil dráma, 106 perc, 2014 
Az életmentő Donato otthona a tenger. Egyik nap két német turista, veszélyes tengeri áramlatba kerül. Donato az egyiket, Konradot sikeresen kimenti, de annak társa a tenger áldozatává válik. A két srác barátságot köt, de kapcsolatuk idővel egyre inkább elmélyül. Donato Konradot követi Berlinbe, ahol bár nincs tenger, de a fiú képes feltalálni önmagát az új környezetben. Évekkel később azonban szembe találja magát múltjával, egyik nap dühös öccse állít be hozzá, aki tudni szeretné, miért hagyta el őt egyik napról a másikra… Ahogy a kérdések, úgy a válaszok sem egyszerűek.

 

Hoje Eu Quero Voltar Sozinho / The Way He Looks / Amikor látlak - színes, feliratos, brazil dráma, 90 perc, 2014
Ez a film a kamaszkori identitáskeresésen túl egy vak fiú hétköznapjait mutatja be. Leo és Gi barátsága az első pillanattól fogva azt sugallja, hogy talán többről is lehetne szó kettejük között (legalábbis ami Giovanát illeti). Még Gabriel megérkezése után sem feltételezhető a film kimenetele egészen addig, amíg a két fiú ki nem szökik éjszaka megnézni a holdfogyatkozást. Még ez után sem muszáj messzemenő következtetéseket levonni, de egy ominózus házibuli végleg pontot tesz a dolgok végére. Ami lehengerlővé teszi a filmet: az a mód, az az egyszerű hétköznapias atmoszféra, ami az első pillanattól az utolsóig végigkíséri a művet. Mesteri. Úgy idéződik fel bennünk minden elfeledett érzelmi hullámvasút egy szempillantás alatt, hogy közben szinte észrevétlen marad a homoszexualitás témája.

 

Beira-Mar / Seashore - színes, feliratos, brazil romantikus film, 83 perc, 2015
Két elhidegült barát a felnőttkor szélén, egy távoli brazil tengerparti házban újraértelmezik a barátság határait és felfedezik, hogy mit is jelentenek egymásnak valójában.

 

Tinta bruta / Hard Paint / Súlyos színek - színes, feliratos, brazil dráma, 112 perc, 2018
Pedro a chatszobákban él. A kép felbontása nem tökéletes, de amikor a webkamera előtt átalakul Neon Boy-já, mindig eléri a kívánt hatást. A sötétben táncolva követi a felhasználók utasításait, és beleegyezik, hogy találkozik egyikőjükkel a privát chatszobában pénzért. De a dolgok megváltoznak, amikor Pedro testvére, Luiza kiköltözik a közös lakásukból, és észreveszi, hogy valaki utánozza őt. Beleegyezik, hogy találkozik a titkos riválisával, ám a találkozó messzemenő következményekkel jár.

 

A Primeira Tentação de Cristo / The First Temptation of Christ / Krisztus első megkísértése - színes, feliratos, brazil, vígjáték, 46 perc, 2019
A 30. születésnapját ünneplő Jézus meglepetésvendéget mutat be a családnak. Ilyen agyament karácsonyi különkiadásra csak a Porta dos Fundos komikusai képesek.

 

Primos / Cousins / Uncsitesók (2019) - színes, feliratos, brazil romantikus dráma, vígjáték, 85 perc, 2019
A 18 év srácokról szóló filmben Lucas élete és vágyai fenekestül felfordulnak, amikor megérkezik hozzájuk Mario, és együtt töltenek néhány napot. Lucast a keresztanyja neveli, a mélyen vallásos Lourdes, aki ez idő alatt - amíg a fiatalok közt alakul a molekula - lelkigyakorlaton van messze a tettek mezejétől. Egyes vélemények szerint a film "édes, romantikus és felvillanyozó",  hisz a karakterek közti kémia, természetesség inspirálóan hat. 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux