Ugrás a tartalomra
x

HOGYAN KERÜLHETŐ EL A BOROTVÁLKOZÁS OKOZTA BŐRIRRITÁCIÓ?

Habár a lumberszexualitás korában talán kisebbségbe kerültek azok a férfiak, akik minden nap borotválkoznak, mégis, érdemes szakértői szemmel is megnézni ezt a hétköznapi folyamatot, ami olykor kellemetlen problémákat okozhat.

A jó hír: ezek többsége viszonylag egyszerűen legyőzhető és egyúttal az arc szőrtelenítése is hatékonyabbá válhat. Most nem fogok kitérni a borotválkozás mellett alkalmazott „alternatív” szőrtelenítési eljárásokra, mint például a lézeres szőrtelenítés, vagy az epilálás, mivel ezek elterjedtsége messze alulmúlja a hagyományosnak tekintett módszereket.

Mindenekelőtt leszögezném:

nincs arany sztenderd borotválkozási módszer vagy eszköz. Mindenkinek személyre szabottan kell megtalálnia azt a módszert, ami a legjobb egyensúlyt biztosítja a szőrtelenség és az irritáció között.

Merthogy a bőrirritácó a leggyakoribb probléma, ami a borotválkozáshoz kapcsolódik, de erről később.

Alapvetően két típusú arc-szőrtelenítési módszert ismerünk: kézi és gépi. Mindkét módszerrel egy célt valósítunk meg: a szakáll és a bajusz területét borító szőrszálak látható, bőr feletti részét távolítjuk el, ebben az esetben pengével. A kézi pengés borotválkozás előtt általában borotvahabbal vagy más kozmetikummal (pl. borotválkozó-olaj) puhítjuk fel a bőrt és a szőrszálakat is és egyúttal biztosítjuk a penge jobb siklását is a bőrfelületen.

Fontos, hogy ezeket a készítményeket minimum 1-2 percig hagyni kell hatni, és nem azonnal megkezdeni a borotválkozást a felvitelt követően.

A gépi pengés borotválkozásnál a munkát elvégzik a gép által működtetett kések: itt általában semmilyen előkészület nem kell, mivel a pengék gyakorlatilag nem, vagy alig érintkeznek a bőrrel – azonban itt is hasznos, ha például mosakodás után borotválkozunk, mert a langyos víz és a vízgőz felpuhítja a bőrt és a szőrszálakat. Gépi módszerrel általában egy területen több alkalommal kell áthaladnunk a szőrtelenség érdekében, míg kézi módszerrel gyakran egy lehúzás is elég: utóbbinál azonban legyünk óvatosak és ne húzzuk a pengét a szőr növekedésével ellentétes irányba, mert általában ez okoz a leggyakrabban irritációt.

A borotválkozás utáni bőrápolásról sem feledkezhetünk el! Aftershave-ek és kozmetikumok garmadája közül választhatunk, lehet lotion vagy alkoholos oldat, egy dologra azonban figyeljünk: ne tartalmazzon irritáló összetevőket, hiszen a borotválkozás önmagában elég irritációt jelent az arcbőrnek.

Sokan azt gondolják, hogy az alkohol használata ilyenkor elengedhetetlen (és még „jó is, ha csíp, mert akkor hat”…), mert ez fertőtleníti a bőrt és az esetleges vérzést is csillapítja. Ezzel csak részben értek egyet, ám az alkohol rendkívül mértékben izgatja a frissen borotvált bőrt, ezért érzékeny bőrűeknek nem javasolt az alkalmazása. A borotválkozás utáni vérzés csillapítására pedig drogériában beszerezhető, timsóból (alumínium-vegyület) készült rudacska tökéletes megoldás.

Kanyarodjunk vissza a bőrirritációhoz, és egy speciális, borotválkozás utáni problémához, a "szakállgyulladáshoz"!

Előbbit megelőzni talán nehezebb, mint kezelni, hiszen a bőr borotválása önmagában nem egy kíméletes beavatkozás. Azonban a penge megfelelő húzási irányával és a bőr pre-shave előkészítésével sokat tehetünk ellene. Aftershave-ek közül pedig érdemes bőrnyugtató hatóanyagokat (pl. panthenol, zabkivonat, édesgyökér-kivonat, aloe vera, stb.) tartalmazó, alkohol- és illatmentes készítményeket választani.

Pseudofolliculitis barbae

A pongyolán „szakállgyulladásnak” nevezett betegség a pseudofolliculitis barbae, azaz a szakáll ál-szőrtüszőgyulladása (hívják még angolul razor bumps-nak, azaz borotvakiütésnek is). Oka, hogy a frissen levágott szőrszál hegye visszafordul a bőrbe és ott úgynevezett idegentest-reakciót, gyulladást okoz. A göndör szakállúaknál gyakrabban látható, mert itt az egyébként is girba-gurba szőrszál könnyebben fordul vissza a bőrbe:

Hajlamosít rá azonban, ha bőrünket kezünkkel kifeszítjük borotválkozás közben, illetve ha kézi borotvánknak egynél több pengéje van. Mi történik ugyanis? A szőrszálat a fenti módszerekkel „kihúzzuk” a szőrtüszőből (a borotva első pengéje csak „beleakad” a szőrbe és meghúzza, a többi 2-3-4 pedig vágja), majd a vágást követően visszaugrik oda, tehát a levágott szőr mélyebbre kerül, mint a szőrtüsző kivezetőnyílása.

A másik ok a már említett „visszakunkorodás” a bőr felszínébe. Ezt az állapotot megelőzni sokkal egyszerűbb, mint kezelni. A végleges megoldás a borotválkozás teljes mellőzése. Ha ez nem kivitelezhető, akkor javasolt a csak trimmelőgéppel végzett szőrtelenítés (ami nem a bőrhöz közel vágja el a szőrt), illetve az egypengés borotva használata (webshopokban is beszerezhető kimondottan „anti-razor bump razor”, bár ez is csak egy egyszerű egypengés kézi borotva).

Kezelésre nincs jól működő módszer: kortikoszteroid- vagy retinol-tartalmú krémek próbálhatóak meg, de amíg ezt az állapotot folyamatosan fenntartjuk magunknak, ezek csak tűzoltásnak tekinthetőek és semmiképp nem javasolhatóak hosszú távon.

Végül pedig hadd említsem meg a legelterjedtebb tévhitet, ami a borotválkozással kapcsolatos – nem csak férfiak körében: borotválkozás hatására megerősödik a szőrzet. Ez egész egyszerűen nincs így, hiszen a szőr egy keratinból álló élettelen struktúra, nem tud „erősödni”. Amiért azt érezhetjük, hogy erősebb a szőrzet borotválkozás után, az az, hogy minden szőrszálnak nagyjából elnyújtott háromszög alakja van: ha levágjuk a háromszög csúcsát, akkor a tompa, a csúcsánál szélesebb vég fog kinőni a bőrből, ami valóban eleinte vastagabb, mint egy szőrszál hegye.

 

Dr. Tamási Béla bőrgyógyász, nemibeteg-gyógyász

 

www.igenyesferfi.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux