Ugrás a tartalomra
x

A Szájer-ügy árnyékában több mint álszent Novák Katalin homofób-háborúja

„Pénzzel tömik a homofób lobbit, mégis Novák Katalin érzi magát elnyomva” – kommentálta hétvégi közleményében a Budapest Pride-ot is szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. Súlyos bizonyítékokkal támasztották alá, hogy mekkora összegekkel és több mint kétes kapcsolatrendszerrel vívja keresztesháborúját a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
Finoman szólva is tudatos fedezésnek tűnik, hogy az LMBTQ-szervezetek tevékenysége ellen kikelve nyilatkozott Novák Katalin csütörtökön egy belga tévéinterjúban, lényegében egy napon a szintén egy belga televíziós csatornán leadott, a Szájer rendőrségi elfogását is bemutató dokumentumfilmmel egy időben. 

Mindez bizonyára a véletlen műve. Az viszont már korántsem véletlen, hogy a magyar kormány családügyi minisztere erős homofób-propagandát kommunikált, kijelentve többek között, hogy „túl messzire ment a meleglobbi”, arra utalgatva, hogy az elmúlt egy év drasztikus jogfosztásai mintha valami „kiprovokált” kormányzati retorzió részei lennének.

Novák Katalin családügyi miniszter a Fidesz Néppártból való kilépése-kirúgása kapcsán panaszolta el a belga közszolgálati tévében, hogy milyen nehéz azoknak, akik „nem támogatják mindenben a melegjogokat”.

„Amikor a koronavírus-járvány közepén tüntetéstilalom alatt, bármilyen társadalmi egyeztetés nélkül korábban már megszerzett jogokat vesz el a magyar kormány az LMBTQ emberektől a kereszténység védelmében, azzal nem csak a demokráciát és a jogállamot építi le, de a többségi társadalmat is az LMBTQ emberek ellen hangolja. Ez a tevékenység méltatlan egy kereszténydemokrata párthoz” – reagált szavaira Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője.

S hogy mennyire álságos Novák kommunikációja a mélykeresztény klasszikus családmodell megvédésében, a másságot szabadon megélni kívánó állampolgárokkal szemben, arra súlyos tényeket sorolt fel a Szivárvány Misszió.

Mint írta, „2014-es államtitkári kinevezése után Novák létrehozta nemzetközi homofób lobbiszervezetét, a Political Network for Values-t (Politikai Hálózat az Értékekért), ami partnerként dolgozik együtt számos olyan egyesült államokbeli és dél-amerikai ultrakonzervatív szervezettel, amelyeket szélsőjobboldaliként vagy gyűlöletcsoportként tartanak számon.„Példaként említette továbbá, hogy „a kormány aktuális törekvéseit menetrend szerint helyeslő Alapjogokért Központ 660 millió forint támogatásáról nem derül ki, hogy milyen forrásból ered. Az AK évek óta kollaborál a lengyel Ordo Iuris nevű szervezettel, akik a lengyel kormányzati homofób propagandatevékenységért felelnek.”

A propagandatámogatások sorába illeszkedik továbbá „a magát kereszténynek nevező, az LMBTQ embereket vehemensen szidalmazó vasarnap.hu. „Ők is kaptak „2019-ben 100 milliót az EMMI-től és további 21 milliót a KDNP alapítványától azért, hogy a keresztényüldözés ellen lépjen fel. Az viszont eddig nem derült ki, hogy Magyarországon ki üldöz keresztényeket.” Hozzátette továbbá, hogy „Novák Katalin nemzetközi homofób lobbiszervezete, a Political Network for Values pedig 38 millió forint állami támogatást kapott tevékenységére. „Valamint „Novák Katalin természetesen szorosan együttműködik az orosz eredetű, amerikai székhelyű World Congress for Families-zel, amit a világ legnagyobb melegellenes szervezeteként tartanak számon. A WCF támogatta például azt, hogy Ugandában halálbüntetés járjon a homoszexualitásért.”

S itt még mindig nem zárult le a civilszervezet háttérinformációja a kétes homofób szervezetekkel való együttműködésről. A fenti sorba illeszti „Novákék partnereként a Katolikus Család és Emberi jogi Intézet (Catholic Family & Human Rights Institute, C-FAM), ami egy USA-ban nyilvántartott gyűlöletcsoport.”  Állítása szerint a miniszter együttműködik a Szabadságvédő Szövetséggel (Alliance Defending Freedom), akik „nem csak az egyenlő házasság és az iskolai szexuális felvilágosítás ellen küzdöttek, valamint azért is, hogy a közép-afrikai Belizében ne helyezzék hatályon kívül azt a törvényt, ami tíz éves börtönnel bünteti azokat, akikről kiderül, hogy melegek.” De nem maradt ki az orosz kapcsolat sem. Állításuk szerint „Novák(ék) tevékenységét szponzorálják a szélsőjobbos orosz oligarchák irányította CitizenGo is, aminek a tevékenysége Magyarországon is egyre jelentősebb.”

S felteszik a kérdést, hogy „a magyar kormány egyik tagja miért dolgozik egy olyan szélsőjobboldali politikai hálózatban, aminek célja, hogy más országokban homofób törvényeket támogasson, például Oroszországban vagy afrikai országokban...?”

A felkutatott homofób-jellegű szervezetekkel való kapcsolat hátteréről kérdeztük a Budapest Pride szóvivőjét, aki a válaszközleményükben felsorolt tényeket és kapcsolatokat változatlanul megerősítette. Portálunk megkeresésére közölte, mindezt hosszú ideje tartó háttérmunka előzte meg.

Hogy miért éppen most álltak elő mindennek a közlésével, annak okát egyértelműen Novák Katalin „hipokrita” belga tévéinterjúja váltotta ki, amit önmagában tesz hiteltelenné sőt, nevetségessé, hogy (immár volt) párttársa melegbuliban történt szégyenteljes lebukását szinte azonos időben mutatták be.

Majercsik Johanna hozzátette: mind a kormány, mind Novák Katalin tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérik, ami tavaly év végén már egyenesen az egynemű párok örökbefogadását is megtiltotta. A közleményük anyagát több hónapos kutatómunka előzte meg, amit persze megjelentethettek volna előbb is, később is, de a Novák-interjú élesre kapcsolta. De nem hirtelen felindulásból történt, amit a kapcsolati rendszer felderítése is magától értetődően feltételez. 

Ez is azt a szándékukat igazolja, hogy a Szivárványmisszió Alapítvány és a Budapest Pride ne csak egy többhetes fesztiválsorozatot jelentsen. Igyekeznek a hangsúlyokat a közbeszéd tematizálására is áthelyezni. Kikértük a véleményüket arról, hogy miként látják, miért pont most állt elő és éppen egy belga tévében a családügyi miniszter, amikor Szájer József ügye ismét a figyelem középpontjába került? A válasz mélyebb szempontokat is felvetett, mint a direktaktualizálás. Majercsik Johanna szerint ennek része lehetett az is, hogy a tévéinterjú apropóján demonstrálhatta Novák Katalin, hogy az ország egészének álláspontját tükrözi a magyar kormány tevékenysége és viszonyulása az LMBTQ szervezetek, érintettek irányában. „Ami persze erős csúsztatás”.   

Azt a kérdést, hogy a kormány elmúlt 8-10-12 éves „melegpolitikáját” sikerül-e egy kormányváltást követően korrigálni, illetve ezt az összellenzéki tematikába beilleszteni, a Budapest Pride kommunikációs munkatársa már árnyaltabban válaszolta meg. Bár bizakodóak a jövő évi választás eredményét illetően, de az reálisan felmérhető, hogy rengeteg, jóval súlyosabb problémát kell megoldania az új politikai garnitúrának. Azt mindenesetre kidolgozzák, hogy az eddig elvett jogokat a közösségük visszakaphassa, ennek az is része, hogy nem zárkóznak el az ellenzéki pártok kapcsolatkeresésétől és a folyamatos konzultációtól, ha az összeegyeztethető az LMBTQ-közösségek érdekérvényesítésével. Ennek biztató példája volt a 2019-es fővárosi győzelem utáni megkeresés több budapesti önkormányzattól is, nagyrészt infrastrukturális támogatást ajánlottak vagy szimbolikus lépéseket tettek.

„Azt azt hiszem elvárhatjuk a leendő kormánytól, hogy az eddig elkövetett hibákat orvosolja s nem csak az LMBTQ-kérdésekben. Szorosan követjük az előválasztási tematikát, a vitákat, bízunk benne, hogy a különböző emberi jogi kérdések is előkerülnek. Az mindenesetre tény, hogy izgalmas időszak lesz a számunkra is, ha sikerül végre kormányt váltani. A tevékenységünk mindenesetre ma már nem csak egy pár hetes fesztivált, de egész éves koncepciót igyekszik minél erőteljesebben megvalósítani” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Majercsik Johanna, a Budapest Pride szóvivője.

 

www.hirklikk.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux