Ugrás a tartalomra
x

Sorra írják a történelmet a transznemű színészek

A múlt héten két történelmi pillanatnak is tanúi lehettek Amerika (és a nagyvilág) lelkes magazinolvasói: két nívós lap, a Sports Illustrated és a Time is transznemű színész(nő)t választott a címlapra.
Leyna Bloom neve itthon kevésbé ismert, ám ez nem jelenti azt, hogy a modell/színésznőről senki ne hallott volna. Épp ellenkezőleg: az Instagram-oldalán több mint negyedmillió követővel rendelkezik. Első ránézésre egy szép, csinos, divatos nő köszön vissza a fotókról. Második ránézésre is, csak éppen hamar kiderül, hogy Bloom transznemű. 

De miért érdemel ennyi cikket az, ha valaki transznemű? Nos, Leyna Bloom nem akármilyen címlappal büszkélkedhet: a világ egyik legrangosabb sportmagazinja, nevezetesen a Sports Illustrated tűzte őt a borítóra, méghozzá bikiniben. Bloom a legelső fekete/ázsiai származású, transznemű nő, aki a magazin fürdőruhás kiadványában, egészen pontosan a júliusi lapszámban szerepel majd. 

Egy bikinireklám esetében nem az a lényeg, hogy mi van  - vagy nincs a fürdőruha alatt. Az a lényeg, hogy a bikini eladja magát.

A CNN Style-nak adott nyilatkozatban a sportmagazin egyik vezetője elmondta, hogy Leyna Bloomnak olyan erős kisugárzása és önérzete van, hogy az már akkor szemet szúrt az embernek, amikor a színésznő besétált a fotózásra. 

" Az ötlet, hogy a Sports Illustrated engem választott ki arra, hogy részese legyek egy ekkora pillanatnak, azt mutatja, megérdemlem az elismerést, valamint azt, hogy ne becsüljék alá a női mivoltomat, bármennyire is egyedi legyen az esetem. Szerencsésnek érzem magam, hogy a változás és az elfogadás eszméjét képviselhetem. A Sports Illustrated ünnepli a nőiességemet. Nemcsak a szépségemet, hanem a szépség mögött megbúvó, erőteljes üzenetet is. Hatalmas ajándék, hogy megjelenhetek ebben a magazinban, amelynek segítségével megvédhetjük a jövőnket" - írta néhány napja egy Instagram-posztjában. 

Az SI elmondta, hogy a színésznő titka a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség, a Sports Illustrated pedig több mint boldog, hogy ennek a megjelenítésében és az életútja elmesélésében teret adhat Bloomnak. A magazin úgy fogalmazott, a modell minden embert képvisel, hiszen mindenkinek megvan a joga ahhoz, hogy szeresse és elfogadja önmagát.

A sportmagazin egyébként előszeretettel mutat be olyan modelleket, akik nem az „elvárt” külsőt képviselik. 1997-ben Tyra Banks volt a magazin bikinis kiadványának első afroamerikai címlaplánya, míg 2016-ban a plus-size modell, Ashley Graham fotói borzolták a kedélyeket a cérnavékony manökenekhez szokott olvasók körében.

Nem ez volt az első eset, hogy Leyna Bloom egy újságnak pózolt: az amerikai modell és színésznő már 2019-ben is kiérdemelt egy címlapot, két évvel ezelőtt ugyanis ő volt az első színes bőrű transznemű nő, aki egy olyan filmben (Port Authority) szerepelt, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált. Sőt, Bloom pár éve a Vogue India magazint is meghódította. 

Transzneműség

A transzneműség gyűjtőfogalom, amely magába foglalja mindazon embereket, akiknek a nemi szerepe (az úgynevezett gender) valamilyen oknál fogva eltér a születéskor meghatározott biológiai nemtől (férfi vagy nő). Egy másik elterjedt definíció szerint az transznemű, aki a születéskor kapott nemével és/vagy az ennek megfelelő testi megjelenéssel nem azonosul. Nem keverendő össze a transzvesztitizmussal. Transzvesztita ember az, akinek nincs „problémája” a testi nemével, ezzel szemben a másik nem ruháit viseli szívesen (még szűkebb értelemben ilyen lehet egy drag előadó is, aki pénzt keres az átalakulásával). A transzneműség identitás, nem pedig vonzalom: arra utal, hogy az illető nemileg hová tartozónak tartja magát, nem pedig arra, hogy kihez vonzódik. A transzneműség az irányultságtól független. A transzneműek között ugyanis léteznek heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok, pánszexuálisok és aszexuálisok is.

Az érme másik oldala

És ha már transzreprezentáció, akkor érdemes megemlíteni Elliot Page nevét is, akinek a transzneműségéről már az Index is írt korábban. A színész néhány napja adott interjút a Time magazinnak, sőt, a címlapon is az ő képe szerepelt. Page lett az első transznemű férfi, akinek a Time külön címlapot szentelt. 

A kanadai színész néhány hónappal ezelőtt vállalta fel, hogy férfiként tekint magára, korábban ugyanis Ellen Page-et, napjaink egyik felkapott színésznőjét ismerhették meg benne a nézők. A Time-nak adott interjúban Page elmondta, már kisiskolás korában fiúnak érezte magát, valamint beszélt arról is, hogy a felsőtestén műtétet hajtottak végre, vagyis leoperálták a melleit. 

" Teljesen megváltoztatta az életemet" - mondta el a beavatkozásról. 

A címlapfotót egyébként a maga is transznemű fényképész, Wynne Neilly készítette, aki, miután kiposztolta Page képét az Instagramra, elmondta, hogy ez volt az álommunkája. 

" Évek óta erre vágytam, és ezért dolgoztam. Nagyon büszke vagyok Elliotra, és hálás azoknak a transzneműeknek, akik egykor mindent kockára tettek azért, hogy ez a pillanat elérkezhessen."

 

www.index.hu 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux