Ugrás a tartalomra
x

Pro és Kontra vélemények a homoszexuális kapcsolat megáldásának beszüntetéséről

A Hittani Kongregáció közelmúltban hozott döntése értelmében a homoszexuális kapcsolat egyházi megáldása nem lehetséges többé. Ezzel kapcsolatban Németországban többen is megszólaltak, ki kritikai felhanggal, ki üdvözölve a döntést. A bírálók leginkább azért tartják sajnálatosnak a vatikáni határozatot mert az törvényi úton vágja el a régóta folyó teológiai vitákat a 21. századi ember különböző élethelyzeteiből fakadó kérdésekről.

Németországban és a Világegyház számos más részén régóta folynak  viták  arról, hogy milyen módon lehet a tanítást általánosságban  előmozdítani olyan érvek mentén, amelyek a hit és az erkölcs alapvető igazságain, előremutató teológiai reflexiókon, a humántudományok legújabb eredményeire és a ma emberének az élethelyzetére való nyitottságon alapulnak. Az ilyesfajta kérdésekre pedig  nem adható egyszerű válasz a püspök szerint.

Az LMBTQ katolikusokat támogató, 40 szervezetből álló hálózat, a GNCR (The Global Network of Rainbow Catholics) szerint: “Ez a dokumentum valójában reakciós válasz arra az Egyházban megjelent friss szemléletmódra, amely több vallási közösségben is jelen van, és ahol az azonos nemű párok megáldása már bevett gyakorlat. “Természetesen fel vagyunk háborodva, viszont azért meglepve nem, hiszen ebben a dokumentumban az Egyház azon arca köszön vissza, amelyet a maga korában Krisztus is keményen bírált az írástudókban.”

Bätzing a német püspöki konferencia elnöke „sem örül” annak, hogy a Vatikán úgy döntött, hogy ennyire erélyes álláspontot képvisel a homoszexuális párok megáldásáról szóló vitában. Ez azt a benyomást kelti, hogy amilyen gyorsan csak lehet be akarják fejezni a világegyháznak a különböző részein – többek között Németországban is – jelenleg folyó teológiai vitákat a megosztó teológiai ügyekről.” – mondta Bätzing. „Ez azonban lehetetlen, hiszen  a kérdést alaposan körbe kell járni. A lelkipásztori tevékenységgel kapcsolatos teológiai gyakorlatoktól nem lehet egyszerűen megszabadulni törvények meghozatalával .”

Georg Bätzing

Azonban a német püspökségen belül sincsen egyetértés a Hittani Kongregáció határozatával kapcsolatban. A regensburgi és a passau-i püspökök például üdvözölték a pápai nyilatkozatot, az Amoris Latetitia-t, melyben Ferenc hangsúlyozza, hogy nincs alapja annak, hogy a homoszexuális kapcsolatot a házassággal hasonlítsuk össze. Az esseni Franz Josef püspök viszont elmondta, hogy továbbra is minden ember számára biztosítjuk a lelkipásztori támogatást, ha ezt kéri, függetlenül attól, hogy milyen élethelyzetben van.

Passau püspöke, Stefan Oster háláját fejezte ki a vatikáni megnyilatkozás kapcsán, és reméli, hogy „az útmutatás fokozza az egyértelműséget. A Hittani Kongregáció ezzel a kijelentéssel tiszta vizet öntött a pohárba a kérdés kapcsán, amely nem csak Németországban, de a világ számos pontján intenzív vitákat szült és a polarizációhoz vezetett“- így Oster.

 

Georg Bätzing

Ezzel szemben éles kritika érkezett a Német Katolikus Nőközösségtől a vatikáni „Nem”-re  (az áldást illetően): „ Elutasítjuk a ma megjelent római határozatot, noha tudatában vagyunk a vallási tanítás és az emberek valósága között húzódó szakadéknak.” Továbbra is elköteleződünk az azonos nemű párok elismerése mellett, hiszen senkit sem érhet diszkrimináció a szexuális orientációja és az életformája miatt. Számunkra világos, hogy a szinódusban továbbra is beszélnünk kell erről a témáról.”

Hasonlóan vélekedik a Keresztény Német Nőszövetség (KDFB) is: „ A KDBF azon az állásponton van, hogy olyan szexuál etikai tanítást kellene kialakítani, amely figyelembe veszi az emberek valóságát.” – vélekedett Birgit Mock. Bár tudomásul veszik a Vatikáni álláspontot, mégis úgy látják, hogy szinódusi úton a püspöki konferenciával együtt továbbra is fontos az együtt gondolkodás az emberi kapcsolatok helyzetéről, és az is, hogy a későbbiekben ennek megfelelően szülessenek a döntések.

Birgit Mock

www.felszabter.hvgblog.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux