Ugrás a tartalomra
x

Kínában 20 év után újra mentális rendellenesség a homoszexualitás

Kínában egy új bírósági ítélet értelmében a homoszexualitás mentális rendellenességnek minősül. A kínai kommunista kormány 1997-ben dekriminalizálta a homoszexualitást és 2001-ben eltávolította a mentális betegségek listájáról, de a közelmúltban egy kínai bíróság döntése sokkolta a közvéleményt, mivel a homoszexualitást ismét egy gyakori pszichoszexuális rendellenességnek nyilvánították.

A vita egy 2013-ban kiadott felsőoktatási tankönyvvel kezdődött, ami a gyakori pszichoszexuális rendellenességek közé sorolta a homoszexualitást és a szerzők a szerelemi élet zavarának vagy a szexpartner perverziójának titulálták.

A kelet-kínai Csiangszu tartomány népközi bírósága helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság határozatát, miszerint a tankönyv besorolása helyes és alkalmazni lehet az egyetemi programokban. A döntés részeként a bíróság legitim akadémiai nézetnek nevezte a tankönyv állításait. A friss határozat hosszú évekig tartó jogvitát zárt le, amit várhatóan kritizálni fog a WHO, de még a Kínát védelmező progresszív gondolkozású tudósok is. A kínai LMBTQ közösség máris bírálta a döntést.

Az események azzal indultak be, hogy a 24 éves Ou Jiayong 2017-ben főiskolai hallgatóként indított pert a tankönyvkiadó ellen, hogy távolítsák el a tantervből a „gyenge minőségű” könyvet, de ezt a bíróság alaptalan vádként kezelte. Ah Qiang, a PFLAG – a kínai közösségeket és családokat támogató csoport – szóvivője azzal vádolta a tankönyv szerkesztőit és a bíróságokat, hogy nincsenek tisztában a kortárs kultúrával.

A WHO az ENSZ-szel együtt 1990-ben vette le a mentális rendellenességek listájáról a homoszexualitást, de a Bank of America adatai szerint a világ nemzeteinek egyharmada továbbra is törvénytelennek tekinti a homoszexualitást.

A Bank of America összesítése szerint, ha az LMBTQ+ egy nemzet lenne, akkor a világ negyedik legnagyobb gazdasága lenne 3,9 billió dolláros méretével. Az LMBT-jogok sokat alakultak az elmúlt 30 évben. Az 1990-es ENSZ és WHO állásfoglalás óta 46 ország dekriminalizálta a homoszexualitást, 2020-tól 28 ország legalizálta az azonos neműek házasságát. 2019-ben a WHO levette a mentális rendellenségek listájáról a transzneműséget is.

Az egyre elfogadóbb környezet ellenére a megkülönböztetés továbbra is előfordul a világ számos részén. 15 országban halálbüntetést vagy életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatnak az állampolgárok homoszexualitás miatt, de további 49 országban börtönbüntetést lehet kapni.

Az Egyesült Államokban az LMBTQ elfogadása széleskörű, mivel a fiatalabb generáció egyre nyitottabb és a nemek közötti egyenlőtlenség is folyamatosan csökken. Az Egyesült Államokban 1973-ban az Amerikai Pszichiátriai Szövetség eltávolította a homoszexualitást a gyógyítható betegségek közül.

 

makronom.mandiner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux