Ugrás a tartalomra
x

Az oroszoknál durván cenzúrázták Colin Firth és Stanley Tucci melegfilmjét

Március 11-től vetítik Oroszországban a Szupernóva (Supernova) című brit filmet, amelyet a helyi forgalmazó önkényesen cenzúrázott. Beszámolók szerint legalább három percnyi olyan jelenet hiányzik az orosz változatból, amely a két férfi főszereplő kapcsolatának intimitását mutatja be.

A Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével készült romantikus drámában a pár együtt utazza be Anglia tájait, hogy Tucci karaktere addig gyűjtsön szép emlékeket, mielőtt gyorsan romló egészségi állapota miatt elveszti őket. A BBC orosz nyelvű kiadása azt írja, hogy a helyi forgalmazó által kiadott sajtóanyagban sehol sem szerepel, hogy a két férfi egy párt alkotna, így a kérdéses jelenetek eltávolításával a néző akár két jó barát történeteként is értelmezheti az alkotást.

A filmkritikus Zinaida Proncsenko szerint a forgalmazó attól tartott, hogy a hírhedt orosz “melegpropaganda-ellenes” törvény miatt bajba kerülhetnek, ezért vágtak bele a filmbe. Ebben pedig az sem zavarta őket, hogy a kérdéses törvény a kiskorúak védelmében született, a Szupernóvát pedig a besorolás szerint kizárólag 18 éven felülieknek vetítik. Jefim Gungin kritikus szerint az orosz verzióval még jobban kiütközik a hatalmas társadalmi szakadék Oroszország és a Nyugat között. A történet lényegétől fosztották meg a filmet, írja az orosz filmkritikus Anton Dolin.

“A Szupernóva elsősorban a szerelmünk elvesztéséről szól, a homoszexualitás korántsem központi témája. De a film teljes érzelmi töltete elvész és értelmezhetetlen, ha a főszereplők kapcsolatából eltávolítják a lényegi elemeket: mert másként búcsúzunk a szerelmünktől, mint egy jó baráttól.”

Az oroszországi cenzúrára a rendező, Harry Macqueen közleményben reagált, mélyen aggasztónak nevezve, hogy a filmjét az akarata és engedélye nélkül módosították. A Szupernova itthon a Cirko-Gejzír forgalmazásában kerül majd bemutatásra.

www.filmezzunk.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux