Ugrás a tartalomra
x

A lengyel kormány megtiltaná az örökbefogadást az egyedülálló melegeknek is

A lengyel kormány egy új törvénytervezete vizsgálathoz kötné az egyedülállók örökbefogadását, ha pedig a vizsgálat során kiderül, hogy valaki azonos nemű párral él együtt, akkor tőlük megtagadnák az örökbefogadást, írja a Reuters.

A Jog és Igazságosság (PiS) párt csütörtökön mutatta be az új tervezet részleteit, amely valószínűleg még tovább fogja fokozni az LMBT-jogok körüli vitát Lengyelország és az Európai Unió között. Az EU szerint minden tagállamban tiszteletben kell tartani ezeket a jogokat, ám a lengyel kormány szerint ezek fenyegetést jelentenek a római katolikus egyház és a keresztény kultúra számára.

Lengyelországban eddig is csak ellenkező nemű párok vagy egyedülállók fogadhattak örökbe gyereket, a csütörtökön bejelentett változás pedig bezárja azt a jogi kiskaput, hogy egy meleg egyedülállóként fogadjon örökbe gyereket. „Olyan változást készítünk elő, hogy a homoszexuális párok ne tudjanak örökbe fogadni gyermeket. Ez a gyermek biztonságáról és jólétéről szól” – mondta Michal Wojcik igazságügyi miniszterhelyettes.

Az LMBT-aktivisták ezt pont fordítva látják, szerintük az örökbefogadás korlátozása inkább büntetés a gyerekeknek.

A lengyel kormány néhány órával azt megelőzően jelentette be ezt a tervezetét, hogy az Európai Parlamentben elfogadtak egy olyan melegjogi határozatot, amely elítélte az „LMBT-mentes övezetek” kijelölését a lengyel városokban. Az európai parlamenti képviselők 492 igen szavazattal – 141 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett – elfogadták azt az állásfoglalást, miszerint az LMBT-jogok az alapvető emberi jogok közé tartoznak, és az EU egész területét „szabad LMBT-övezetté” nyilvánították.

Az elmúlt két évben Lengyelországban több mint száz város és település nyilvánította magát „LMBT-mentes övezetnek”. Az EU válaszként azzal fenyegette meg az ilyen településeket, hogy bizonyos EU-s forrásokat visszatart tőlük.

A lengyel kormány ebben a kérdésben is követi a magyar kormány példáját. Magyarországon február végén jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján az egyedülállóknak Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter engedélyére van szükségük ahhoz, hogy örökbe fogadhassanak egy gyereket.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux