Ugrás a tartalomra
x

Nem jutott el a lengyel "melegmentes" zónába a francia miniszter

Franciaország Európa-ügyi minisztere, Clement Beaune azt mondja: a lengyel hatóságok lebeszélték arról, hogy civil jogok védelmében tett útján ellátogasson egy úgynevezett LMBT-mentes zónába. A varsói kormány ezt tagadja.

2019 óta legkevesebb 100 helyhatóság írta alá Lengyelországban azt a nyilatkozatot, hogy mentesek "az LMBT-ideológiától." Jóllehet ezt nem követte olyan rendeletalkotás, amely hátrányosan különböztetné meg a melegeket, a dolog mégis aggodalmat keltett Brüsszelben.

"A lengyel hatóságok azt mondták nekem, nem állt módjukban beütemezni ezt a látogatást, és ez mélységesen sajnálatos" – mondta Beaune a L'Obs magazinnak adott interjújában.

Covid idején jobb, ha nem
Beaune szóvivője arról beszélt a Reuters-nek, hogy a francia miniszter fel akarta keresni Krasnik városát az ország keleti részén. Ez annak a 100 városnak az egyike, amely csatlakozott a nyilatkozathoz. A lengyel hatóságok arra figyelmeztették, hogy "rosszul fogadnák, ha odamenne, tekintettel az egészségügyi helyzetre".

Mindazonáltal a lengyel kormány tagadja, hogy a francia minisztertől, Emmanuel Macron elnök közeli szövetségesétől megtagadták volna az odajutást.

"Ez természetesen nem igaz. A lengyel kormányból senki nem tiltotta meg vagy tette lehetetlenné a francia miniszterhelyettesnek Krasnik felkeresését" – közölte kedden a Twitteren Szymon Szynkowski, a lengyel külügyminiszter helyettese.

Homofób retorika szőtte át a kampányt
A Jog és Igazságosság (PiS) pártjának kormányát azzal vádolják bírálói, köztük az Európai Unió, hogy visszaveti a nők és az LMBT-emberek jogait, és olyan kampányokat folytattak a tavalyi elnökválasztás előtt, melyeket átszőtt a homofób retorika.

A francia-lengyel kapcsolatok évekig hűvösek voltak, miután 2017-es megválasztását követően Macron azt mondta, hogy a lengyelek "jobbat érdemelnek" egy olyan kormánynál, amelyik hadilábon áll az Európai Unió demokratikus értékeivel.

Azért találkozott melegjogi aktivistákkal
Beaune, a francia kormány felemelkedő csillaga decemberben vállalta nyilvánosan másságát. Azt mondja, úgy döntött, hogy nem törli kétnapos lengyelországi útját, jóllehet nem tudja teljesíteni tavalyi kinevezése után tett ígéretét, hogy felkeresi az "LMBT-mentes" zónákat. Az útján egyébként találkozott melegjogi aktivistákkal.

"Elmehettem volna az egyik ilyen zónába a lengyel kormány engedélye nélkül, de szerintem nem ez a módja annak, ahogyan egy európai uniós tagállamban kell viselkedünk" – mondta.

A lengyel LMBT-csoportok mindazonáltal bátorságot merítettek Beaune kiállásából. "Ez nagyon fontos jel mindannyiunk számára. Politikai jel a közösségünknek, hogy nem vagyunk egyedül. Hogy külföldi politikusok is figyelik Lengyelországot és ők a mi szövetségeseink" – mondta Bartosz Staszewski LMBT-aktivista, aki találkozott a francia miniszterrel.

 

szabadeuropa.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux