Ugrás a tartalomra
x

Cenzúrázná a tévében a szivárványcsaládokat a Médiahatóság

A Médiahatóság azt állítja: megsértette a gyerekek védelemhez fűződő jogát az RTL Klub azzal, hogy este 9 előtt sugározta az A család az család videókat. Folytatódik az LMBTQI témák kormányzati elhallgattatása. 

December 21-én kezdte sugározni az RTL Klub azt a társadalmi célú reklámot, amelyben szivárványcsaládban élő szülők és elismert szakértők beszélnek az ilyen családokat érő jogi és társadalmi hátrányokról. Magyarországon több száz szivárványcsalád él, akik ugyanazt vallják, mint az összes többi magyarországi család: egy gyermeknek az a legfontosabb, hogy szeretetteljes környezetben, családban nőjön fel. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa most közigazgatási hatósági eljárást indított az RTL Klub ellen a szivárványcsaládokat bemutató társadalmi célú reklám miatt. Állításuk szerint a gyermekek védelemhez fűződő jogát sértette meg az RTL Klub azzal, hogy a kisfilmet 21:00 előtt sugározták, mert az a 16 éven aluli nézők számára feloldatlan feszültséget, bizonytalanságot okozhatott, írják indokolásukban. 

„A médiahatóság célja elhallgattatni az LMBTQI szervezeteket” – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. „Ez a kormány gyűlölethadjáratának újabb lépése: nem elég, hogy ezután szakemberek helyett egy politikus egy személyben fog dönteni arról, örökbefogadhat-e egy azonos nemű párkapcsolatban élő személy, most még azt is el akarják lehetetleníteni, hogy a szivárványcsaládok kiálhassanak magukért és gyermekeikért.”

A Médiahatóság érvelésével szemben a szakértők szerint éppen hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha koruknak megfelelően hallanak a társadalmi sokszínűség témájáról, ezt a célt szolgálta az RTL által sugárzott kisfilm is. A videóban a szülők és szakértők arról beszélnek, hogy a szülőség és a családi kötelékek alapja a szeretet és a törődés, illetve pedagógusok mondják ki: a gyermeknek egyenlő bánásmódra van szüksége, nem megkülönböztetésre. Ezt tekinti a gyerekekre káros tartalomnak a Médiahatóság.

A Médiahatóság nem az első állami szerv, amely az orosz propaganda-törvényeket megszégyenítő vehemenciával próbálja eltüntetni a szivárványcsaládokat és az azonos nemű párokat. A fogyasztóvédelmi hatóság 2019 októberében bírságolta meg a Coca Colát, amiért reklámjaiban azonos nemű párokat is szerepeltetett. Idén februárban ugyanez a hatóság rótta meg a Labrisz Leszbikus Egyesületet, amiért a Meseország mindenkié című mesekönyvön nem tünteti fel, hogy a műben a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban megtagadta, hogy a család.hu oldalon feltüntessék az azonos nemű bejegyzett élettársakat megillető kedvezményeket, illetve szerepeltessék a Szivárványcsaládokért Alapítványt a több tucatnyi családszervezetet felsoroló listán. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság ezt a gyakorlatot jogellenesnek minősítette, amit a bíróság is megerősített.

A cenzorok sorába most a Médiahatóság is belépett, jogellenesnek minősítve az LMBTQI tartalmak megjelenítését. Amikor viszont az LMBTQI emberek elleni gyűlöletkeltésről van szó, a hatóság a legszélsőségesebb tartalmak kapcsán sem állapít meg jogsértést. A kettős mérce nyilvánvaló, a Médiahatóság a növekvő állami homo- és transzfóbia szócsövévé vált. 

„Magyarországon több száz azonos nemű pár nevel gyermeket. Ők a szivárványcsaládok” – nyilatkozta Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik vezetője. „A szivárványcsaládok léte nem vita tárgya: az elmúlt hónapokban a társadalom nagy része fejezte ki támogatását, azt, hogy mellettünk áll. Köszönjük az RTL Klub Magyarországnak, hogy kiállnak és megvédik ezeket a családokat is.”

Mivel a videó sugárzásának korlátozása a Háttér Társaság jogait is sérti, egyesületünk kérelmezi, hogy az eljárásban ügyfélként vegyen részt.

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux