Ugrás a tartalomra
x

Egy lengyel bíróság felmentette a Szűzanyát szivárványosító aktivistákat a vallásgyalázás vádja alól

Vallásgyalázással és vallásos érzelmek megsértésével állították bíróság elé a lengyelországi Płock városában azt a három melegjogi aktivistát, akik 2019-ben szivárványszínű glóriás Szűz Máriát és Jézust ábrázoló posztereket osztogattak a városban.

Az aktivisták célja az akcióval az volt, hogy tiltakozzanak a Lengyelországban hagyományosan nagy befolyással rendelkező római katolikus egyház LMBTQ-közösséggel szembeni ellenségessége ellen.
A városi bíróság most ítéletében kimondta, hogy nem látja bizonyítottnak bűncselekmény elkövetését, az viszont a testület szerint megalapozott állítás, hogy az aktivisták célja nem mások vallásos érzelmeinek megsértése, hanem a diszkrimináció által sújtottak megvédése volt.

A Lengyelországot vezető konzervatív politikusok, a kormánypárttól az államelnökig gyakorta intéznek támadásokat a szekularizáció és a progresszív politikai csoportok ellen.

A lengyel elnökválasztáson tavaly győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy megtiltja az azonos nemű párok számára az örökbefogadást, de gyűlöletpropagandája során olyan szándékos összemosásra és bűnbakképzésre is épített, mint az LMBTQ emberek lepedofilozása és a kereszténység, illetve a családi értékek és az LMBTQ emberek ellentétként való feltüntetése.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, tavaly augusztus 8-án körülbelül ötven civilt és aktivistát tartóztattak le egy varsói tüntetésen a lengyel hatóságok, miután a résztvevők szolidaritásból kiálltak egy bebörtönzésre váró LMBTQ-aktivista, Margo Szutowicz mellett. Margo, valamint a Stop Bzdurom (Elég a hülyeségből)  aktivista kollektíva több tagja ugyanis nem sokkal azelőtt szivárványos zászlóval borított be szobrokat a lengyel fővárosban – köztük egy Jézust ábrázolót is. Margo ügyvédje a Reutersnek ezután azt nyilatkozta: ügyfele akár két évnyi börtönbüntetésre is számíthat vallási szimbólum meggyalázásáért.

Az akcióval Andrzej Duda erőszakos homofób kampánya ellen tiltakoztak, aki véleményük szerint az LMBTQ közösség elleni gátlástalan uszítással és bűnbakképzéssel nyerte meg a lengyel választásokat. A helyszínen a rendőrség több alkalommal is szükségszerűtlen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben: arra is volt példa, hogy random módon szedtek ki embereket a tömegből, és ráncigálva, hátracsavart kézzel egy rendőrautóba tuszkolták, vagy éppen a földre nyomták őket, ami miatt több résztvevő is megsérült. Az eseményekre reagálva másnap egy még nagyobb LMBTQ tüntetés volt Varsóban, ahol a rendőri erőszak és a szólásszabadság korlátozása ellen tüntettek.

Az események miatt akkor Magyarországon is tüntettek a lengyel követség előtt, a résztvevők szolidaritásukról biztosították a lengyel LMBTQ-aktivistákat.

 

www.merce.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux