Ugrás a tartalomra
x

A Momentum tiltakozik a fogvatartott CEU-s melegjogi aktivista miatt

Szijjártó Péter közbenjárását kérik jogvédők a kutatása miatt Egyiptomban fogva tartott CEU-s diák ügyében.

„A szabadságjogok szisztematikus kormányzati támadás alatt állnak Egyiptomban” – szólalt fel az Európai Parlament egyik plenáris ülésén Cseh Katalin, Ahmed Samir Santawy ügyének kapcsán.

Samir 2019 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a CEU-n, eredetileg Budapesten. Ezen okból kifolyólag fordult segítségért Szijjártó Péter külügyminiszterhez és Egyiptom magyarországi nagykövetéhez az Amnesty International. Levelükben felhívták a címzettek figyelmét, hogy Magyarország is részese azoknak a nemzetközi egyezményeknek, amelyek garantálják, hogy senkit se lehessen önkényesen fogva tartani, illetve kínzásnak és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódnak, büntetésnek alávetni.

Mi is történt Samirral?

A CEU antropológus hallgatója Bécsben, kutatásában a nők jogaira és a reproduktív jogok egyiptomi helyzetére fókuszál. Mióta 2019 szeptemberében megkezdte tanulmányait az egyetemen – eredetileg Budapesten – az egyiptomi hatóságok minden el- és hazautazásakor kikérdezték az utazása céljáról és a tanulmányairól a Kairói Nemzetközi Repülőtéren. 

Január 23-án felszólítást kapott, miután házkutatási és letartóztatási parancs nélkül betörtek otthonába, hogy jelenjen meg a Nemzetbiztonsági Hatóság (NSA) irodájában.

Megjelenését követően február 1-én letartóztatták, február 3-án egy másik rendőrségre szállították, ahonnan 4-én a nemzetbiztonsági szolgálat egy ismeretlen helyre vitte tovább. Itt fogva tartották, majd Február 6-án az Állambiztonsági Főügyészség (SSSP) irodájába szállították át. Sem ügyvédjét, sem családját nem értesítették holléte felől. Az Állambiztonsági Főügyészség terrorizmussal vádolta meg, ami miatt azóta is fogva tartják.

Cseh Katalin vette védelmébe a diákot

„Elfogadhatatlannak tartjuk a CEU-n tanuló egyiptomi diák fogva tartását, követeljük azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését. Az alapvető emberi szabadságjogok szisztematikus kormányzati támadás alatt állnak Egyiptomban, sajnos rendszeressé vált, hogy civileket börtönöznek be vagy zaklatnak a hatóságok.

Az EP egyik plenáris ülésén nemrég elmondtam, hogy Európának megvannak az eszközei ahhoz, hogy felléphessünk az olyan rezsimekkel szemben, ahol lábbal tiporják az emberi jogokat. Éppen ezért felül kell vizsgálnunk az uniós segélyprogramjainkat, az alapvető jogokat megsértő államok helyett a civileket kell támogatnunk” – írja Cseh Katalin Facebook-oldalán.

 

mandiner.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux