Ugrás a tartalomra
x

10 romantikus film az LMBTQ szerelemről, amit Valentin-nap alkalmából érdemes megnézni

Valentin-nap környékén nehéz megállni, hogy ne csábuljunk el egy jó romantikus filmmel, azonban ez a műfaj főként a heteroszexuális embereket célozza meg, ezért a meleg pároknak már nehezebb dolguk van.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egy meleg férfi vagy nő ne élvezné a Szeretném, ha szeretnél vagy A szerelem hullámhosszán filmeket egyedül vagy akár párban is, de az LMBTQ+ közösség tagjai is megérdemlik, hogy reprezentálva érezzék magukat a filmekben. Ez duplán érvényes a meleg nőkre, a transzneműekre, a színesbőrűekre, akiknek még kevesebb ilyen film jut, mint a meleg férfiaknak éppen.

Hogy hol vannak az érdekes, különböző szerelmi történeteket feldolgozó filmek? Nos, itt ebben a listában. Kicsit mélyebbre kell ugyan ásni, de lehet találni igazán jó filmeket a queer szerelemről is. Az alábbi filmek közül sokat rögtön megtalálsz a streamoldalakon is:
 

Carol (2015) - Ez a gyönyörű dráma egy szenvedélyes kapcsolat kialakulását mutatja be az elegáns idősebb, széteső házfaságban élő nő és a tapasztalatlan eladólány között. Érzelmes, szívmarcangoló történet, ami sokáig veled marad, miután megnézted.

Adéle élete - 1-2. fejezet (2013) - Minden idők legtöbb elismerést kapott queer filmjében egy fiatal lány nyers kapcsolatát láthatjuk kibontakozni a nála idősebb, vagány egyetemistával, aki szó szerint elcsavarja a fejét. Nehéz végignézni ezt a filmet, de a végén annyira kielégítő érzés.

Szerelmem nyara (2004) - Emily Blunt filmes debütálása ez a brit alkotás, amiben egy elkényeztetett, cinikus tini lányt alakít, aki szenvedélyes, toxikus kapcsolatba keveredik egy neveletlen vidéki lánnyal.

A gyerekek jól vannak (2010) - Anette Benning és Julianne Moore közös tinédzser gyerekeik egyszer csak előállnak vele, hogy meg akarnak ismerkedni a spermadonor apjukkal, persze a helyzet feje tetejére állítja az egész családi dinamikát.

A fiúk nem sírnak (1999) - Hilary Swank ezért az alakításáért kapta élete első Oscar-díját. A transznemű Brandon Teena tragikus története sajnos igazi, két férfi meggyilkolta Nebraskában, amikor kiderült számukra, hogy ki is valójában.

Túl a barátságon (2005) - Az LMBTQ közösségben is sok kritika érte ezt a filmet, de nem hiányozhat erről a listáról. A Heath Ledger és Jake Gyllenhaal által alakított cowboyok titkos szerelme még a legkeményebb szívűek szemébe is könnyet csal a végén.

Karácsonyi meglepi (2020) - Harper meginvitálja szerelmét a családi karácsonyozásra vidékre, azonban Abby nincs felkészülve rá, hogy egész idő alatt rejtegetniük kell valódi kapcsolatukat a szülők előtt, ami természetesen sok bonyodalomhoz és fájdalomhoz vezet.

Ammonite (2020) - A 19. század derekán egy fosszíliakutató szenvedélyes kapcsolatba keveredik egy fiatal nővel, akit lábadozni küldenek a tengerre. Szerelmük mindkettejük életét örökre megváltoztatja.

Szólíts a neveden (2018) - Az Oscar-díjas alkotás minden idők egyik legszebb szerelmi története. A fiatal Elio teljesen váratlanul és reménytelenül beleszeret apja asszisztensébe, kapcsolatuknak azonban nem lehet jövője.

Egy egyedülálló férfi (2009) - Tom Ford érzelmes és roppant stílusos mesterművét azonnal Oscar-díjra jelölték, pontosabban Colin Firth zseniális alakítását benne az elhunyt szerelme után epekedő tanár szerepében.

 

glamour.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux