Ugrás a tartalomra
x

Visszatoloncoltak Csecsenföldre két meleg férfit, jogvédők szerint halálos veszélyben vannak

Az orosz hatóságok közreműködésével fogták el és toloncolták vissza Csecsenföldre Szaleh Magamadovot és Iszmail Iszajevet, két meleg férfit, akiket szülőföldjükön hivatalosan egy ellenzéki Telegram-csatorna működtetésével kapcsolatban akartak őrizetbe venni tavaly, most pedig állítólag egy militáns ellenzéki támogatásával vádolják őket.

A vádak és a kínzások elől az orosz LMBT Szövetség segítségével tudtak elmenekülni tavaly, most viszont újra fenyegeti őket a fizikai abúzus veszélye.
Magamadov és Iszajev ügyvédje, Mark Alekszejev megpróbált kapcsolatba kerülni a fogvatartott védenceivel, de a rendőrség munkatársai arra hivatkozva, hogy most hétvége miatt nincsenek bent a feletteseik, megtagadták a látogatást. Alekszejevnek egy papírt nyomtak a kezébe, amin egy minden hivatalos formula nélküli jegyzet volt olvasható, eszerint a két fogvatartottat „illegális fegyveres csoportban való részvételért” körözték.

Az LMBT Szövetség szóvivője, Tim Beszcvet az AFP-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a fogvatartottak „nagyon fáradtak és félnek”, a csecsen hatóságok fogságában Beszcvet szerint halálos veszélynek vannak kitéve.

Ramzan Kadirov, a Vlagyimir Putyinnal jó kapcsolatokat ápoló csecsen elnök nem egyszer került már a nemzetközi média figyelmének középpontjába: több alkalommal hozták összefüggésbe a nevét olyan emberi jogsértésekkel, mint újságírók elleni fenyegetések, támadások, gyilkosságok, meleg közösség tagjainak üldözése, kínzás, illegális börtönök üzemeltetése és ellenzékiek fogva tartása.

Kadirov és több csecsen vezető is gyakran hangoztatja, hogy Csecsenföldön „nincsenek homoszexuálisok”, és sorozatosan tagadják a meleg közösség tagjaival szemben elkövetett jogsértéseket. Az orosz LMBT Szövetség 2017 óta monitorozza a csecsen helyzetet, abban az évben ugyanis mintegy 40 meleg embert tartóztattak le a csecsen hatóságok, a fogvatartottak kínzásokról, többek közt elektrosokk-terápiáról számoltak be.

2019-ben csecsen hatóságokat amiatt ért vád, mert két LMBT-közösséghez tartozó fogvatartottat halálra kínozhattak.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux