Ugrás a tartalomra
x

Orbán Viktor nagy próbatételnek élné meg, ha valamelyik gyereke homoszexuális lenne

A Stern nemcsak politikai, hanem személyes ügyekben is faggatta a miniszterelnököt, több olyan lehetséges családi forgatókönyvet is felvetve, amely szembemenne a kormánypárt aktuális politikájával.

Hosszú interjút készített a Stern Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az MTI összefoglalójában többek között szerepeltek a Magyarország uniós tagságát, a magyar média helyzetét, vagy a menekülthelyzetet érintő kérdéseket, de kimaradt belőle több olyan személyes jellegű kérdés, amellyel a miniszterelnököt a magyar sajtónak például nem nagyon volt még esélye szembesíteni.

A Stern riportere azonban megkérdezhette a miniszterelnököt arról, hogy mi lenne, ha valamelyik gyereke azzal a vallomással fordulna hozzá, hogy meleg. Orbán válaszából kiérezhető valamifajta megkönnyebbülés:

"Nagy próbatétel lenne, de ettől eddig a Jóisten megkímélt. A feleségem és én a gyermekeinket természetesen mindig szeretnénk, a hajlamaiktól teljesen függetlenül."

A riporter a témát tovább fűzve rákérdezett arra is, hogy mi történne, ha ugyanő ráadásul egy gyereket is örökbe akarna fogadni, felemlegetve, hogy a kormánypárt épp egy nemrégiben elfogadott alkotmánymódosítással kívánja megakadályozni, hogy az azonos nemű párok ezt megtehessék. A miniszterelnök azonban mintha ezt nem politikai, hanem hitbeli kérdésnek tekintené, így válaszolt ugyanis:

"A feleségem és én természetesen minden esetben elgondolkodnánk azon, hogyan tudunk segíteni a gyermekünknek. Keresztények vagyunk, és minden Istennél van: az ítélet, a büntetés, és a kegyelem is."

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen esetleges személyes érintettség megváltoztatná-e azt, amit a kormányfő a politikáról és a törvényről gondol, Orbán Viktor azt válaszolta:

"Esküt tettem az alkotmányra, és ott az áll, hogy a család nőből és férfiból áll. Egyébként ez nem intoleráns. Van egy nézőpontom, egy másik embernek pedig van egy ettől eltérő álláspontja, amivel nem értek egyet. És mivel együtt kell élnünk, igyekszünk megtalálni a közös hangot. Ez a tolerancia."

De nemcsak az LMBTQ-kérdéseket csomagolta személyes élethelyzetekbe a Stern riportere, hanem az idegengyűlölet és muszlimellenesség kérdését is, kíváncsi volt ugyanis arra is, hogy miként reagálna Orbán Viktor, ha az egyik lánya hirtelen egy muszlim barátjával állna előtte. A miniszterelnök ezt egyetlen, a lányának címzett kérdéssel intézné el:

„A gyermekeimet úgy neveltem, hogy életük fontos döntéseit maguk hozzák meg. Megpróbáltam olyan tudással és neveléssel felvértezni őket, amely lehetővé teszi számukra, hogy saját maguk képesek legyenek meghozni a számukra megfelelő döntéseket.

Valószínűleg még azt is megkérdezném: jól megfontoltad? És amennyiben a válasz „igen”, azzal véget is érne az én feladatom.

A szülők nem élhetik a gyermekeik életét. Valószínűleg azt gondolnám magamban, hogy a Jóisten hozta a döntést. Az ember attól függetlenül szereti a gyerekeit, hogy azok milyen utat választanak maguknak.”

 

hvg.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux