Ugrás a tartalomra
x

Mától a homoszexuális férfiak is adhatnak vért Ausztráliában, feltéve, ha nem szexelnek három hónapig

Bár a reform nagy jelentőségű az ausztrál egészségügy történetében, vannak, akik így sem elégedettek. Egy új törvény értelmében Ausztráliában engedélyezik a homoszexuális férfiaknak, hogy vért adjanak, amennyiben azok nem létesítettek szexuális kapcsolatot a megelőző három hónapban, írta meg a Ladbible.

Az országban eddig sem zárták ki a véradók soraiból a meleg férfiakat, ám a kritériumok jóval szigorúbbak voltak, három hónap helyett egy éves szexmentességet kellett garantálni a véradáshoz. Ezt még az AIDS-járvány idején vezették be a szigetországban, hogy így biztosítsák, hogy a HIV-fertőzött meleg férfiak ne boríthassák fel az ausztrál vérellátást. Azóta viszont fejlődött annyit az orvostudomány, hogy mindenfajta rizikó nélkül a negyedére csökkenthessék a szexmentes időszakot.

Az új törvény január 31-én lépett életbe, ezzel párhuzamosan pedig a Vöröskereszt azt is engedélyezte, hogy hasonló kritériumok betartása mellett vérplazmát is adományozhasson a célcsoport.

A törvény azokra is vonatkozik, akik tanszneműként létesítettek szexuális kapcsolatot férfiakkal, a tilalmi időszak pedig kiterjed az orális és anális szexre is, függetlenül attól, hogy a felek használtak-e óvszert, vagy sem.

"Továbbra is törekedni fogunk arra, hogy minden ausztrál számára megkönnyítsük a véradást, miközben ügyelünk arra, hogy készleteink és vérkészítményeink a lehető legbiztonságosabbak legyenek mindenki számára"

– kommentálta az új törvény bevezetését az ausztrál véradó központ.

Bár a reform nagy jelentőségű az ausztrál egészségügy történetében, vannak, akik így sem elégedettek. A just.equal nevű LMBTQ szervezet aktivistája, Rodney Croome az ügy kapcsán arról beszélt, nem érti, miért nem lehet teljesen eltörölni az időszakos cölibátust.

"A hátrányos megkülönböztetés megszüntetése és a biztonságos vérellátás fokozása érdekében Ausztráliának új megközelítést kellene alkalmaznia a véradásra vonatkozóan, amely a donorokat az egyéni szexuális kockázat, nem pedig a szexuális partner neme alapján vizsgálja."

Croome az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával példálózott a nyilatkozatában, ahol a kormányok nyitottak arra, hogy a cölibátust és az egyszerű tiltást egyedi kockázatértékeléssel váltsák ki, és szerinte Ausztáliában is pontosan ezt kellene tennie a döntéshozóknak. Éppen ezért felszólítják az ausztrál Vöröskeresztet, hogy mi hamarabb dolgozzanak ki ők is egy, a fentiekhez hasonló szakpolitikát.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux