Ugrás a tartalomra
x

Egyre több helyen tiltják a melegek "átnevelését", Magyarország más irányba halad

Katolikus érsektől rabbiig több száz vallási vezető írta alá azt a nemzetközi nyilatkozatot, amely a szexuális orientációt megváltoztató „gyógymódok” betiltását szorgalmazza. A Magyarországon reparatív terápiaként ismert kezelések világszerte emberéletek százezreit tették tönkre.

„Amikor bevallottam a családtagjaimnak, hogy meleg vagyok, elvittek egy bejegyzett tanácsadóhoz, aki több magyarázatot is talált arra, hogy miért lettem homoszexuális. Például azt, hogy apám túl sokat dolgozott, amikor kicsi voltam – ami nem igaz, mert nagyon közel voltunk egymáshoz. Vagy azt, hogy anyám túl gondoskodó volt, ami ugyancsak nem felelt meg a valóságnak. Amikor pedig a terápia nem működött, azt állította, nem próbálok eléggé megváltozni, és azt javasolta, hogy pontosabban tartsuk be az utasításait. Ennek rengeteg vita és könny lett a vége, fokozatosan bezárkóztam, elvesztettem magamat és a családomat is” – írta a reparatív terápián átesett egyik amerikai fiatal, Curtis Galloway, aki a „szakember” utasítására azon barátaitól is megszabadult, akik addig a homoszexualitása ellenére is kitartottak mellette.

Galloway – aki most már a húszas évei végén jár, és végül a szülei is elfogadták – csak az egyike azon százezreknek, akik átestek a „meleggyógyító” kúrák valamelyikén. A „gyógyítók” válogatott eszközökkel próbálták és próbálják meg átprogramozni áldozataik agyát.

Volt, aki heteroszexuális férfiak heréjét ültette be a páciensébe, mások megszégyenítéssel próbálkoztak, és akadtak olyanok is, akik elektrosokkal próbálták megváltoztatni a meleg férfiakat: amikor férfiak képét vetítették a falra, áramütés kísérte a diát, amikor pedig nőt mutattak, elmaradt a büntetés. Galloway „tanácsadója” azt kérte, hogy áldozata nők képét nézegetve végezzen önkielégítést, de azok az ezrek jártak a legrosszabbul, akiket a XX. század első felében lobotómiával akartak „kigyógyítani” abból, hogy azonos nemű társaikat szeressék.

„A reparatív terápia alaptézise, hogy a melegség betegség, ezáltal gyógyítható. Ezeknek a gyakorlatoknak a károssága abban rejlik, hogy azt sugallják az egyénnek, hogy a szexuális orientációját meg tudja változtatni, és ő a hibás, ha ez nem sikerül neki. A reparatív terápiák nagyon gyakran fonódnak össze különféle konzervatív vallási elvekkel, vallási közösségek, csoportok szervezik ezeket, akár »átnevelő táborokat« is létrehoznak, így gyakran a bűn, bűnösség sugallása is megjelenik ezekben a terápiákban” – mondta a HVG-nek Bálint Eszter pszichológus, a Háttér Társaság lelki egészséggel foglalkozó programvezetője.

A teljes cikk hvg.hu oldalán olvasható.
 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux