Ugrás a tartalomra
x

A görögök első felvállaltan meleg kormányzati politikusa a homofóbia ellen fog küzdeni

Nikólasz Jatromanolákisz reméli, hogy az LMBTQ közösség tagjainak könnyebb lesz megküzdeniük a diszkriminációval most, hogy valaki a legmagasabb szinten is képviseli őket.

A 45 éves politikust előző héten nevezte ki kulturális miniszterhelyettessé Görögország konzervatív miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz. Ezzel Nikólasz Jatromanolákisz lett az első olyan magasrangú kormányzati politikus az országban, aki felvállalja, hogy meleg.

Egy interjúban Jatromanolákisz arról beszélt, hogy gyakran megpróbálták őt eltántorítani az előtérbe tolt pozíciók elvállalásától, úgy voltak vele, hogy jobb, ha a "profilja" miatt inkább a háttérből, például tanácsadóként segíti a munkát. "Minden LMBTQ embernek van olyan tapasztalata az életében, amikor egy nem teljesen támogató környezetben kellett dolgoznia" – fogalmazott. Felidézte azt is, hogy volt, hogy lekezelően bántak vele a nyilvánosság előtt a szexuális orientációja miatt, egyszer egy élő tévéadásban azzal az intéssel hallgattatták őt el, hogy "csitt legyen, drágám". "Nem hagyhatod, hogy zaklassanak, mert ez a te életed... és azt kell tenned, amit helyesnek gondolsz" – tette hozzá.

A görög politikus a jobbközép kormánypárt, az Új Demokrácia tagja, a kabinetében is több olyan ember van, aki nem támogatja teljeskörűen a melegeket. Például az egyik kormánytag az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvényi engedélyezése ellen szavazott öt évvel ezlőtt. Jatromanolákisz azonban már vele is beszélt az LMBTQ közösségeket érintő ügyekről.

A politikus a Harvardon végzett, és korábban marketing-, illetve kommunikációs területen dolgozott vállalatoknál. 2014-ben, egy ma már nem működő centrista párt, a Potami alapítójaként lépett be a politikába. A Potamit 2016-ban hagyta ott, és 2019-ben csatlakozott a kormányzó Új Demokráciához (ND).

A kortárs kultúráért felelős miniszterhelyettesként a legfontosabb feladatának most azt tartja, hogy a járványhelyzetben ellehetetlenült művészeket, a bajba jutott művészeti szektoron segítsen.

Szerinte a kormánynak támogatnia kellene a kormányzati szervekben és a privát cégekben is az antidiszkriminációs gyakorlatokat, az ez irányú képzéseket.

Jelenleg Görögországban a meleg és leszbikus párok nem házasodhatnak, nem adoptálhatnak közösen gyereket, vagy nem fogadhatják örökbe a partnerük gyerekét.

 

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux