Ugrás a tartalomra
x

Pszichológusok szerint 9 képességre van szükség egy kapcsolat megmentéséhez

Dr. Guy Winch szerint egy kapcsolatban a boldogság 3 alapvető tényezőn múlik. Ezek a tényezők pedig nem ösztönösek, hanem tanulni kell őket. Az elsajátításuk pedig sok gyakorlást igényel.

A következő összeállításban megismerhetsz még néhány faktort, melyekre szükség van ahhoz, hogy a párkapcsolatban hosszú éveken át elégedetten és boldogan élj.

Együttérzés

Az együttérzés az a képesség, melynek segítségével bele tudod képzelni magad mások helyzetébe. Így jobban tudsz támogatást nyújtani, együtt tudsz örülni és sírni is másokkal.
Ha már évek óta együtt élsz valakivel, azt hiheted, hogy nagyon jól ismeritek egymást,ezzel pedig meggátolhatod a kettőtök közti empátia kifejlődését.
Hogy ne ess ebbe a hibába, gyakorold az együttérzést. Próbáld ki magad a másik helyzetében. Csukd be a szemed, vedd fel az illető karakterét, képzeld el, hogy miket érez, miket tenne. A saját véleményedet most felejtsd el, próbáld megérteni a másik érzéseit. Így empátiát tudsz mutatni, ami nagyon fontos egy boldog kapcsolatban.

Érzelmi megértés

Nemcsak az a fontos, hogy bele tudd képzelni magad másvalaki helyzetébe egy nehéz szituációban, de az is, hogy erre vita közben képes legyél.
Egy nagy veszekedés közben persze csak kevesen mondják azt: “Jogod van, hogy így érezz és én ezt megértem.” Pedig ezeknek a szavaknak varázserejük van. A párod rá fog jönni, hogy megérted az érzéseit, és ha ideges is vagy, elfogadod, ahogyan érez. Ettől a felismeréstől megkönnyebbültök, és megfeledkeztek a negatív érzelmekről.

Figyelmesség és udvariasság

Mindannyian hajlamosak vagyunk alábecsülni az udvariasság és a figyelmességkinyilvánításának jelentőségét. A kapcsolatokban gyakran alakul ki olyan ördögi kör,mikor az egyik fél kinyilvánítja, hogy ideges, a másik erre ugyanazt teszi, ami végül komoly konfliktushoz vezet. Ebben az esetben a figyelmesség, például egy csokor virág,a kedvenc édesség, egy finom vacsora vagy ölelés is segíthet kiszakadni az ördögi körből.
Ha valakit nagyon megbántottál, természetesen ennyivel nem fogod tudni helyrehozni a dolgot. De ha semmi komolyról nincs szó, a figyelmesség és az udvariasság működni fog.

Partnerség

Egyes párok úgy megszokják egymást, hogy lakótársként kezdenek viselkedni. Ennek következményeként pedig mindketten elkezdik a saját életüket élni, sokszor már figyelembe sem veszik a másik véleményét.
Ez a legrosszabb, amit tehetsz. Ez a hozzáállás gyakori veszekedésekhez és akár szakításhoz is vezethet. Hogy elkerüld, a fontos döntések előtt mindig kérd ki a párod véleményét, hiszen ha fontos dologról van szó, akkor az nemcsak a te, de a párod életére is hatással lesz.

Spekuláció

Ne próbálj a sorok között olvasni, ha a párod valami kedveset vagy közömböset mond neked. Ezzel kirobbanthatsz egy nem létező konfliktust. Vagy egy olyan konfliktust, ami csak a te fejedben létezik.
Semmilyen helyzetben ne spekulálj, inkább kérdezz rá konkrétan arra, hogy hogyan értette, amit mondott.

Hála

Minden lehetséges alkalommal mondd el a párodnak, hogy hálás vagy neki. Talán nem hiszed, de ezek a szavak szintén varázserejűek. A párod érezni fogja, hogy hasznos és értékes számodra, szükséged van rá. Valószínűleg te is többet fogod hallani a“köszönöm” szót.

Egymás természetesnek vétele

Minden kapcsolatban szükség van határokra, korlátokra és felelősségre. Egy kapcsolatban semmit nem vehetsz magától értetődőnek.
Hogy mindkét fél elégedett legyen, dolgozni kell a kapcsolaton, meg kell tanulni beszélni egymással, problémákat megoldani, kompromisszumokat kötni. Ha természetesnek veszed a párod létezését és tetteit, ő is így fog viszonyulni hozzád

Boldogság

Sokan gondolják úgy, hogy a párjuk felelőssége, hogy ők jól érezzék magukat. Ez azonban csak részben igaz. A boldogságod alapja sosem valaki más, hanem mindig te vagy. Ha a kapcsolat előtt nem voltál elégedett az életeddel, akkor a kapcsolat csak ideiglenesen fog javítani ezen a helyzeten. Hamarosan visszatérnek majd a korábbi érzéseid.
De ne gondold, hogy ezért a párod a felelős. A boldogságodat neked kell megteremtened.

Pletykálás

Sose mondj senkinek rosszat a párodról a háta mögött. És nem azért, mert meg fogja tudni és mérges lesz rád. Sokkal inkább azért, mert ami problémád most van vele, azt hamarosan úgyis megoldod, de akiknek beszéltél róla, azok később is emlékezni fognak,hogy milyen csúnyán nyilatkoztál a párodról.
Légy bölcs, és a párkapcsolati problémáidat a pároddal beszéld meg. Ne beszéld ki a heves vitáitok részleteit. Így sokkal nagyobb az esélye, hogy hosszú időn át boldogok lesztek.

BÓNUSZ: Érzelmi higiénia

Nagyon kevesen fordítanak annyi figyelmet a mentális egészségükre, mint a testükre,annak ellenére, hogy több lelki, mint fizikai sérülésünk van. Szakemberek szerint a mentális egészség legnagyobb ellensége a problémákon való rágódás.
A rágódás azt jelenti, hogy ugyanazon a problémán kattogsz újra meg újra. Minden alkalommal, amikor negatív dolgokon kezdesz el gondolkodni, tudatosan keress valami pozitívat, amire gondolhatsz. Néhány perc után már a jó dolog fog a fejedben járni. Ez aj ó szokás hosszútávon is hasznodra válik majd.

www.kapuciner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux