Ugrás a tartalomra
x

Az anya nő, az apa férfi, a kétharmad az kétharmad

Hiába derült fény arra, hogy a Fidesz egyik egykori alapítóatyja brüsszeli orgiákon múlatja idejét a járványhelyzet csúcsán, volt pártja ugyanúgy megszavazta azokat a módosításokat, amelyek az LMBTQI emberek életét fogják nehezíteni. A konzervatív képviselők megtapsolták az alaptörvénymódosítás megszavazását, ezzel saját vállukat megveregetve. 

Újabb lépést tett a Fidesz afelé, hogy az LMBTQI emberek jogilag is másodrendű állampolgárnak számítsanak. 134 igen, 45 nem és 5 tartózkodó szavazattal elfogadták a transz embereket megbélyegző és az LMBTQI iskolai érzékenyítő megnehezítő Alaptörvény-módosítást; 135 igen, 55 nem és 5 tartózkodó szavazattal pedig az azonos nemű párkapcsolatban élő és egyedülálló személyek örökbefogadását megnehezítő törvénymódosítást.

A gyermekjogok világnapján 11 civil szervezet együtt szólította fel az országgyűlést, hogy helyezzék a gyermekek érdekét előtérbe, és utasítsák el a jogszabály-módosításokat -- mindhiába. A Gyermekjogi Civil Koalíció nyolc pontban mutatta be a törvényjavaslat problematikus mivoltát, amelyet 24 szervezet, és számos egyéni szakértő írt alá. A most elfogadott  módosítás feleslegesen bonyolítja és hosszabbítja meg az örökbefogadási procedúrát, a nem házas örökbefogadók esetében ráadásul  a kormány kivenné az alkalmasság eldöntését a szakértők kezéből, és egy politikusra, Novák Katalin családokért felelős miniszterre bízná. Ma Magyarországon rengeteg gyermek marad állami gondoskodásban vagy kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz. Olyan gyermekek, akiket magyar párok vagy egyedülállók is szívesen felnevelnének, de nem tehetik. Ráadásul miközben sok más országban arra törekszik a jogalkotó, hogy minden gyermek családban nőhessen fel, Magyarországon folyamatosan szűkítik ennek a lehetőségét – a gyermekek szempontjait másodlagosnak ítélve. 

A javaslat-csomag – az örökbefogadás aránytalan megnehezítésén túl – a transz és interszex gyermekek jogait is tovább csorbítaná. Az Országgyűlés tavasszal már elfogadta a transz és interszex emberek nemének jogi elismerését betiltó törvényt, amely arra kényszeríti az érintetteket, hogy identitásuknak és/vagy megjelenésüknek meg nem felelő iratokkal éljék mindennapi életüket. Most az Alaptörvénybe foglalnák a transz emberek megbélyegzését, illetve a semmitmondó “Az anya nő, az apa férfi” passzust. A javaslat továbbá arra kényszeríti a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy a gyermekeket keresztény-konzervatív szellemiségben neveljék, kormánypárti politikusok megnyilvánulásai alapján ebbe az LMBTQI emberek iránti elfogadás és megértés nem fér bele.

Két héttel ezelőtt civil szervezetek az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy haladéktalanul lépjen fel az alapjogokat súlyosan sértő tervezetek kapcsán. Kozma Ákos azonban most sem reagált a jogvédő egyesületek kérésére; csakúgy, mint tavasszal, most is szótlanul asszisztál a magyarországi kisebbségek jogainak csorbításásához. 

Múlt pénteken az Igazságügyi Minisztérium az kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztal LMBT Emberek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport ülésén Völner Pál államtitkár hangsúlyozta, hogy a nem házas örökbefogadók továbbra is kaphatnak engedélyt. Végül azt is elismerte, hogy egyenlő bánásmódról szóló törvény minden hatósági eljárásra, így Novák Katalin méltányossági eljárására. A Háttér Társaság ezért minden azonos nemű párt arra bátorít, hogy továbbra is adja be jelentkezését örökbefogadásra, és egy esetleges elutasítás esetén forduljon az egyesület ingyenes jogsegélyszolgálatához!

Háttér Társaság

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux