Ugrás a tartalomra
x

Ungár Péter szerint Szájer botránya új lehetőség a Fidesznek

A Fidesz olyan politikai közösség, amely a szexuális felszabadítási mozgalom alapvető ideológiáját támadja, miközben tagjai élnek az ugyanezen mozgalom biztosította személyes szabadsággal. Ez politikai kérdés, és most, Szájer botránya kapcsán, itt van a lehetőség a Fidesz számára, hogy elkezdje visszavonni korlátozó családügyi törvényeit – mondta Ungár Péter, LMP-s politikus. A nemzetbiztonsági bizottság tagja arról is beszélt, szerinte egy normális európai országban elképzelhetetlen, hogy a hírszerző szolgálat ne értesítse az illetékes állami vezetőket, köztük a külügyminisztert arról, hogy egy politikusuk ellen külföldön hatósági eljárás folyik. Szerinte nagyon valószínű, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter tényleg a sajtóból tudta meg, Szájer József is ott volt a partin, ahol a brüsszeli rendőrség razziázott.

Ungár Péter az LMP elnökségi tagja is elmondta véleményét a meleg szexpartin droggal a hátizsákjában megbukó Szájer József botránya kapcsán. Az ellenzéki politikus azzal kezdte, az hogy egy ember egy privát lakásban mit csinál, különböző számú, ebbe beleegyező, felnőttkorú emberrel, az magánügy. Hogy ezt milyen keretek közt tudja megtenni, azt a Btk. határozza meg. 

Hangsúlyozta, hogy a probléma nem is azzal volt, hogy Szájer József, fideszes európai parlamenti képviselő milyen tevékenységet folytathatott a brüsszeli partin, hanem a járványügyi szabályozások megsértésével és a drogbirtoklással. Ezeket fogják a belga hatóságok megvizsgálni.

Mindamellett, az ügy tükrében Szájer magatartását, amivel a pártja által nemzeti kereszténynek nevezett, a nem heteroszexuális kapcsolatokat elutasító politikát támogatta, nevezhetjük álszent magatartásnak – tette hozzá a melegségét nyíltan vállaló LMP-s politikus, aki azonban úgy véli, a kitört botrány kapcsán nem Szájer személye a legérdekesebb. A lemondott EP-képviselőt tehát nem is érdemes tovább bántani, a közvéleménytől már azzal, hogy nyilvánosság elé került az ügye, megkapta a büntetését.

Ezt nem lehet folytatni ...

Ungár inkább egy sokkal súlyosabb, rendszerszintű problémára hívta fel a figyelmet. Ennek lényege, hogy a Fidesz olyan politikai közösség, amely a szexuális felszabadítási mozgalom alapvető ideológiáját támadja, kormányzat szintre emeli a prüdériát, miközben tagjai – ahogy azt most Szájer esete is mutatja – élnek az ugyanezen mozgalom biztosította személyes szabadsággal. Ez politikai kérdés, és most van itt a lehetőség ezen politikai közösség tagjai számára, hogy ha úgy gondolják, nem morális kategóriák szerint megítélendő a részvétel egy ilyen magánéleti eseményen, akkor bemenjenek a parlamentbe és visszavonják az egyedülálló emberek számára az örökbefogadást megtiltó törvénymódosítást.

Ungár megjegyezte, ma itthon a gyerekek majdnem fele házasságon kívül születik, akiket szintén diszkriminálnak a Fidesz családpolitikai elképzelései, amelyek egy nem létező Magyarországról szólnak. A kormány szerinte olyan szexuál- és családpolitikai állítást fogalmazott meg, ami nemcsak az ország nagy részére nem áll, de amelynek annak megalkotói sem felelnek meg, maguk sem tartják a nyilvánosságban hangoztatott elveiket. Ebből Ungár szerint az következik, hogy ezt a politikát nem lehet tovább folytatni. Nagyon reméli ezért, hogy azokat a korlátozó törvényeket, amelyek azokra a családokra vonatkoznak, amelyek nem úgy élnek, mint a családvédelmi akcióterv plakátcsaládjai, a Fidesz elkezdni visszavonni. Hozzátette, reményei szerint a témában az LMP hamarosan törvénymódosítást nyújt be, amiről már beszélt egy kollégájával.

A szerinte tarthatatlan fideszes hozzáállásra egy másik aspektusból rávilágítva, elmondta, amikor a Nemzeti alaptanterv vitájában azt javasolta, a gimnáziumokban legyen szó a biztonságos szexről is, a kormány közeli Hír TV egyik riportere azzal vádolta, hogy meg akarja rontani a gyerekeket és nemátalakító műtéteket szeretne, nyilván azért, mert homoszexuális.

Mit tudott Szijjártó?

Ungár Péter a Klubrádióban arról is beszélt, hatalmas hibának tartja, ha a Fidesz, illetve a kormány vezető politikusainak nem lett volna már Szájer lemondása előtt pontos információja annak okáról. Előfordulhat-e egy normális európai országban az, hogy egy külföldön dolgozó kormánypárti politikus, egy EP-képviselő ellen rendőrségi eljárás folyik és arról az illetékes hírszerző szolgálatot – Magyarországon az Információs Hivatalt – felügyelő miniszter, azaz nálunk Szijjártó Péter külügyi tárcavezető a sajtóból értesül? – tette fel a kérdést Ungár, aki a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának tagja.

Arról az Információs Hivatalról van szó, tette hozzá, amelyik tavaly nyáron a 444 szerkesztőségének tőszomszédságába szervezett fedett találkozót Nikola Gruevszki, bukott macedón politikussal. Ungár úgy véli, hogy a külügyminiszter ennek tükrében akár igazat is mondhatott, és valóban a sajtóból értesülhetett Szájer belgiumi rendőrségi ügyéről, de ez esetben súlyos eljárási hibák, mulasztások történtek, az Információs Hivatal részéről.

Az interjút itt hallgatható meg.

www.klubradio.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux