Ugrás a tartalomra
x

Az LMBTIQ nemcsak jog, hanem közös európai érték is a bajor szociáldemokraták szerint

A bajorországi SPD a tartományi parlamentben közös javaslatban ítélné el Magyarországot az LMBTIQ-személyek diszkriminációja miatt.

A Bajor Tartományi Parlament szociáldemokrata frakciója ismét Landtag-határozati javaslatot nyújtott be az LMBTIQ-személyek magyarországi diszkriminációjának elítéléséről. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, Markus Rinderspacher májusi és szeptemberi, azonos témájú javaslatait eddig rendre elutasították. Úgy tűnik azonban, hogy a német baloldal továbbra is be szeretne avatkozni a magyar belpolitikai folyamatokba.

A határozati javaslat üdvözli az LMBTIQ-személyek jogait összefoglaló EU stratégiát, amely biztosítja számukra az egyenlő jogállást. Az EU-s dokumentumot az Európai Bizottság november 11-én fogadta el, ez az első olyan közös uniós cselekvési terv, amely az LMBTIQ embereket érő diszkrimináció ellen kíván célozottan fellépni. 

A Bizottság szerint minderre azért van szükség, mert az Unióban egyre nagyobb teret kap a szexuális beállítottság miatti diszkrimináció.

Mindezt az intézmény egy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége által készített felmérésre alapozza, amely során LMBT embereket kérdeztek társadalmi helyzetükről. Az uniós szinten fellelhető fogalomzavart jelezni, hogy míg az Alapjogi Ügynökség az LMBT rövidítést használta, addig a Bizottság az általa összeállított stratégiával már a „i”, vagyis az interszexuális, illetve a „q”, vagyis a „queer” személyeket is meg kívánja szólítani. 

Az uniós trendet a bajor szociáldemokraták is követik. Határozati javaslatukban rögzítik, hogy Magyarország hozzáállása ellentétes a stratégiában deklarált európai céllal és a magyar LMBTIQ közösségeket komoly nyomás alá helyezi.

Az indítvány szerzői szerint a csoportot érő állami diszkrimináció a transzneműek jogainak védelméről szóló, ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 17/19. számú határozatába ütközik.

Az SPD továbbá aláhúzza, hogy Orbán Viktor jobboldali parlamenti többsége májusban elfogadott egy törvényt, amely a transzneműek és interszexuális személyek jogait korlátozza, illetve már a magyar alkotmány is erősíti az LMBTIQ közösségek társadalomból való kizárását. Ezért a javaslat arra szólítja fel a bajor tartományi kormányt, hogy érje el az Európai Bizottságnál, hogy az – mint a Szerződések őrzője – szankciókat foganatosítson Magyarországgal szemben, valamint hogy európai szinten a források megítélésekor vegyék figyelembe a jogállamisági helyzetet, szükség esetén pedig vonják meg a forrásokat. 

A bajor szociáldemokraták így az összes általuk aggályosnak vélt területet egy csokorba gyűjtötték. A beadvány igazi pikantériáját azonban annak hivatalos neve szolgáltatja: „Az európai értékek védelme. Orbánt megállítani és az LMBTIQ-jogokat helyreállítani”. Ez azt jelenti, hogy az SPD az LMBTIQ-t már nemcsak jognak, hanem közös védelmet igénylő európai értéknek tartja.

Saját nézőpontját pedig nemcsak Németországra, hanem Magyarországra és az összes tagállamra kiterjesztené, igénybe véve az uniós szankció lehetőségét is.

 

precedens.mandiner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux