Ugrás a tartalomra
x
""

Egy újabb LMBTQ mesekönyv: A Télapó férje

A Télapó férje mesekönyvet az LMBTQ-csoport a gyerekeknek szánja. A Mikulás szerintük fekete és meleg.

A hagyományok eltörlésére vagy megmásítására nem csak a karácsony ünnepe körül lehet példákat találni. Nem úszta meg a sokszínűséget és a változtatást a Mikulás sem.
 
A téli ünnepek sem ússzák meg a BLM és az LMBT közösségek kreatív ötleteit, hogy a számukra kifogásolható hagyományokat új köntösbe öltöztessék.
 
Európában a haladó szellemű embereknek a Fekete Péter karaktere okozott gondot . A Mikulás segítőjeként megjelenő figura már tavaly is problémás volt Hollandiában, amiért a „blackface” jelenséget testesíti meg – azaz, amikor fehér bőrű emberek kenik ki az arcukat feketére. Ezt sokan sértőnek és egyenesen rasszistának találták, és több helyen is be akarták tiltani. Idén a Black Lives Matter mozgalom fényében ez ellenszenv pedig csak tovább erősödött .
 
Érdekes jelenség gyűrűzik Hollandiában: rasszistának kiáltják ki az évek óta tradicionális szerepet betöltő Fekete Péter figurát,...
 
A Fekete Péter ellen küzdő, holland anti-rasszista Kick Out Black Pete szervezet vezetője szerint idén már változtak a dolgok – az ő javukra. Jerry Afriyie elmondta, korábban őket még terroristáknak hívták, most már azonban ők lettek a mainstream. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy a BLM mozgalom miatt a holland miniszterelnök, Mark Rutte arról beszélt, hogy szerinte néhány év múlva már nem lesz Fekete Péter.
 
Hollandiában többek szerint is komoly problémák vannak a rasszizmus miatt, amit csak tovább erősített a Fekete Péter figura. Egyre több politikus fordul a hagyomány ellen, Afriyie szerint azért, mert ők is a történelem "jó oldalán akarnak állni". Hollandiában ráadásul a felmérések is azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a nemzeti támogatás a Mikulás segítője iránt.
 
A hollandok pedig módot is találtak arra, hogy mivel helyettesítsék Fekete Pétert. A fekete arcú figura helyett egy kormos arcú szerepelhet majd a Mikulás mellett. Ő lenne "Kémény Péter", akinek csak azért feketés az arca, mert lemászott a kéményen.
 
Vannak azonban akiknek a kéményes megoldás sem tetszik. Amszterdamban megrongálták néhány napja a Black Archives épületét, ahol egy falfestésre olyan matricákat ragasztottak, amelyekre az volt írva, hogy a „Kémény Péter népirtás”.
 
A Mikulás személye mellett azonban a télapó is komoly változtatásokra számíthat, hiszen őt az LMBT lobbi vette célba különböző elképzelésekkel.
 

magyarforum.info

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux