Ugrás a tartalomra
x

Ötéves LMBTQ+ stratégiát adott ki az Európai Unió

2020-2025 közötti ötéves tervet adott ki az EU, hogy az LMBTQ+ emberek helyzete javuljon.

Ötéves stratégiát adott ki az Európai Unió annak érdekében, hogy az Uniót és a világot is sokkal jobban LMBTQ+ inkluzív hellyé tehessék.

A #unionofequality (#egyenlosegunioja) hashtag alatt futó 2020-2025-re szóló stratégia megjegyzi, hogy a kutatások szerint az LMBTQ emberek több, mint 43%-a szenvedett már el diszkriminációt 2019-ben, míg ugyanez az érték „csak” 37% volt 2012-ben. A stratégiát Vera Jourova és Helena Dalli jegyzi, és azt ígérik: „senkit nem hagynak az út szélén”.

(Bár hajaz rá, de nem összekeverendő a magyar álkeresztény-álkonzervatív, kirekesztő állampárt szlogenjével.)

A terv felhívja rá a figyelmet, hogy az EU-ban sajnálatosan növekszik a szexuális orientáción, nemi identitáson / nemi önkifejezésen alapuló diszkrimináció. Azonban azt is hangsúlyozza, hogy „Európának a frontvonalon kell harcolnia annak érdekében, hogy jobban védje az LMBTQ+ emberek jogait”.

Most, hogy a szervező szerint – egyelőre meg nem erősített információk alapján – 9 fideszes férfi képviselő jár rendszeresen brüsszeli meleg orgiákra, elképzelhető, hogy fordulat áll be a magyar LMBTQ+ jogok tekintetében is, hiszen ha nem kell Brüsszelben kínos körülmények között lebukni, hanem lehet itthon is megélni az eddig titkolt nemi identitást, az könnyebbséget jelenthet a hazai meleg közösségben egyébként viszonylag ismert fideszes vezető melegek számára.

A stratégia hitet tesz a szivárványcsaládok mellett is, és ígéri: kibővíti az uniós bűncselekmények listáját, hogy az az LMBTQ+ emberek ellen elkövetett gyűlöletbűncselekményeket is lefedje.

A dokumentum külön is megemlíti – országnév említése nélkül – Lengyelországot, amikor arról beszél, hogy az „LMBT mentes övezetek” elfogadhatatlanok az európai civilizált közösségben, valamint – szintén név nélkül – hazánkat, mint olyan országot, ahol a transz emberek nemi- és névváltoztatási törekvéseit megakadályozza a kormány, ami a dokumentum szerint az emberi egyetemes alapjogokat is sértő korlátozás.

Az EU hitet tesz továbbá a konverziós terápiák teljes betiltása, továbbá az interszex gyermekek nemi csonkításának betiltása mellett, és amellett, hogy a tagállamok azonnal hagyják abba azt a gyakorlatot, hogy a transznemű állampolgáraikat egy másik országba kényszerítik, hogy ott végezzék el a nemi átalakító beavatkozásaikat.

Az Európai Parlament LMBTQ nemzetközi munkacsoportja üdvözli az új stratégiát, kiemelve a rossz példákat, így Lengyelországot is. Marc Angel, a munkacsoport társelnöke szerint: „Az EU pénzek felhasználásának nyomon követése alapvető fontosságú. Már mindannyian láttuk, hogy egyes EU-tagállamok úgy használják az EU forrásait, hogy közben lábbal tiporják az EU értékeit.”

A rövid kivonat

www.redblek.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux