Ugrás a tartalomra
x

New York állam beperel egy egyházmegyét a papi szexuális visszaélések miatt

New York állam beperelte a buffalói egyházmegyét és annak egykori püspökeit, amiért azok nem védték meg a gyermekeket a papi szexuális visszaélésektől, írja a CNA.

Letitia James, a New York-i főügyész hétfőn nyújtott be pert az állam legfelsőbb bíróságán az egyházmegye ellen. Az állam több nyugalmazott püspököt is megnevezett az ügy kapcsán. Ahogy James Twitteren írta,

"Pert indítottam a Buffalo Katolikus Egyházmegye és az egykori magas beosztású vezetői ellen, mert mint megállapítottuk, nem tartották be azokat az elveket és eljárásokat, amelyek segítenek megakadályozni a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket."

Az állam által megnevezett két nyugalmazott püspök, Richard Malone és Edward Grosz az állam szerint elmulasztotta a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak teljes körű kivizsgálását és nem jelezte az eseteket a Vatikánnak. New York állam a bírósági ügyben azt kéri, az egyházmegye tartsa be az elveit, szankcionálja a püspököket és kapjon egy felülvizsgálót, aki kivizsgálja az egyházmegye ügyeit.

A Buffaloi Egyházmegye szóvivője a CNA-nek azt mondta, az egyházmegye „felülvizsgálja a New York-i főügyész által bejelentett pert és mérlegeli az egyházmegye válaszát”. Azt azonban hangsúlyozta, “az egyházmegyében zéró tolerancia vonatkozik mind a gyermekeket, mind a felnőtteket érintő szexuális visszaélésekre”.

2018-ban az akkori legfőbb ügyész, Barbara Underwood is pert indított az egyházmegye ellen, a kétéves vizsgálat során Letitia James szerint kiderült, hogy bár az egyházmegye szerint “a szexuális zaklatással kapcsolatos panaszok helytálltak”, a megvádolt papoknak mégis felajánlották, hogy például nyugdíjba vonuljanak ahelyett, hogy a Vatikánnak jelentették volna eseteiket.

A buffalói egyházmegye februárban csődöt jelentett, miután a New York-i bíróságon több száz, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos pert indítottak ellenük. Amerikában nem rég robbant ki újra az egyházi szexuális visszaélések ügye, amikor a Vatikán nyilvánosságra hozta a korábbi washingtoni érsek, Theodore Edgar McCarrick zaklatásaival kapcsolatos, hatvan évet felölelő belső vizsgálatát.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux