Ugrás a tartalomra
x

TRANSZNEMŰ EMLÉKEZÉS NAPJA

A Transznemű emlékezés napját (Transgender Day of Remembrance/TDOR) azért tartjuk, hogy tisztelegjünk azok előtt akiket a transzneműek iránt érzett gyűlöletből vagy előítéletekből fakadóan megöltek. Az eseményt november 20-án tartják Rita Hester emlékére akit 1998. november 28-án gyilkoltak meg és halála indította el az "Emlékezzünk a halottainkra" online kezdeményezést, valamint egy gyertyás virrasztást is tartottak a következő évben San Francisco-ban. Rita Hester ügye a transzgyilkosságok zöméhez hasonlóan a mai napig nem megoldott.

Bár nem mindenki vallotta magát transzneműnek azok közül akikre emlékezünk, valamennyien valós vagy vélt transzneműségük miatti erőszak áldozatai lettek. Ezeket a cselekményeket transzszexuális, transznemű, transzvesztita/ cross-dresser, nem-bináris, dzsender variáns vagy másféle nemi jellegétől eltérő megjelenésű ember ellen követtek el.

Olyan időszakban élünk amikor különösen érzékenyek vagyunk a gyűlölet-bűncselekményekre. Mégis manapság sem nagy a visszhangja a transzneműek ellen elkövetett diszkriminációnak és bűncselekményeknek. Amerikában az elmúlt évtizedben minden egyes hónapban több mint egy személy meghalt azért mert transznemű volt vagy annak nézték.

A Transznemű emlékezés napja több célt is szolgál. Szeretnénk ezzel felhívni a közvélemény figyelmét mivel a média nem teszi, hogy a transznemű emberek ellen irányulhatnak gyűlölet-bűncselekmények és ezek ellen fel kellene lépni. Nyilvánosan tisztelgünk barátaink, sorstársaink emléke előtt akiket másképp elfelejtenének az emberek. A virrasztásokkal szeretetünket és tiszteletünket fejezzük ki irántuk a társadalom közönye és gyűlölete közepette. Az emlékezés fel szeretné hívni arra a nem transznemű emberek figyelmét, hogy észrevegyék mi az ő fiaik, lányaik, szüleik, barátaik és szeretteik vagyunk. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy előléphessünk együtt és gyászolhassunk, emlékezhessünk azokra közülünk akik halálát transz ellenes erőszak okozta.

 Az elmúlt egy év során 350 transznemű embert gyilkoltak meg bizonyíthatóan gyűlöletbűncselekményben, valós vagy vélt transzneműségük vagy nemi nonkonformitásuk miatt. Az áldozatok 98%-a transznő vagy transzfeminin személy volt, az európai áldozatok 50%-a menekült háttérrel rendelkezett, míg az Egyesült Államokban elsősorban színesbőrű transznők nevei kerültek erre a szomorú és rettenetes listára. Bővebb statisztikák és infografikák a Transgender Europe ernyőszervezet honlapján találhatók.

Ha támogatóként olvasod most ezt, arra kérünk, hogy ne menj el szótlanul a gyűlölködés és erőszak mellett! Ne hagyd hogy Magyarországon transznemű barátaid, akikről még lehet, hogy nem is tudod, hogy transzneműek, kilátástalanságukban az öngyilkosságot válasszák! Ne hagyd, hogy erőszak áldozatai legyenek!

Ha érintettként megvisel a helyzeted, esetleg öngyilkosságon gondolkozol, kérj segítséget! Hívd a Háttér Társaság segélyvonalát! Gyere el a Prizma közösség kéthetente tartott sorstárs támogató csoportjába, beszélj a barátaiddal, illetve sorstársaiddal a Transz Zóna facebook csoportban.

 

www.prizma.lgbt.hu

www.transvanilla.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux