Ugrás a tartalomra
x

Gulyás: A gyermekek fejlődése érdekében kell kizárni azt, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet alatt benyújtott alkotmánymódosítási javaslatokat az indokolta, hogy a járványügyi helyzet ellenére mindenkinek, így az országgyűlési képviselőknek is dolgozniuk kell Magyarországon. Ez szerinte azt jelenti, hogy a rendes törvényalkotási rendnek megfelelően kell a munkának folynia a parlamentben is. A Népszava kérdezte arról a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy

ha azzal kritizálja a magyar kormány az EU-t, hogy a járványügyi védekezés helyett LMBTQ-ügyekkel és genderkérdésekkel foglalkozik, akkor mi indokolta a veszélyhelyzetben benyújtott alkotmánymódosításokat.

Ahogy az az alábbi videón látható, Gulyás erre azt válaszolta, hogy a kérdésben felsorolt ügyekben a magyar politikában „teljes körű egyetértés volt”. Szerinte az azonos neműek élettársi viszonya kapcsán a kormány csak fenntartotta azt a szabályozást, amelyet 2009-ben még a baloldali kormány fogadott el, és annak indoklását ajánlotta az emberek figyelmébe. Arra hivatkozva azt mondta:

"a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődésének biztosítása érdekében kell kizárni azt, hogy azonos nemű párok fogadhassanak örökbe."

Ahogy azt korábban megírtuk, a veszélyhelyzet bevezetése után szinte azonnal benyújtott módosítás beletenné az Alaptörvénybe a keresztény nevelést, és azt is, hogy „az apa férfi, az anya nő”. Ennek a cikkelynek pedig kiemelt fontossága van az örökbefogadási törvény szempontjából, amely – szintén egy ekkor benyújtott javaslat alapján – külön miniszteri engedélyhez kötné a házaspárok kivételével mindenki számára az örökbefogadás lehetőségét. Erről tegnap megjelent cikkünkben azt írtuk: lehet, hogy a melegek ellehetetlenítése a cél, de nem csak őket sújtaná az új szabályozás, szakértők szerint ugyanis több gyermek vár örökbefogadásra, mint ahányat házaspárok fel fognak nevelni.

Az örökbefogadási törvény módosításáról szóló javaslat az indoklásában egyébként nem a meleg párok kizárására hivatkozik, hanem arra, hogy „a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok”. A szabályozás az indoklás szerint azt hivatott biztosítani a házaspárok „preferálásával”, hogy az örökbe fogadott gyerekek „valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel”.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux