Ugrás a tartalomra
x

Felbolydult a gumipiac a koronavírus miatt, drágább lehet az óvszer

A gumiabroncsok gyártásához használt különféle természetes gumik árai majdnem 50 százalékkal ugrottak a szingapúri árupiaci tőzsdén, amely a legjelentősebb kereskedelmi fórum, mivel a három legnagyobb ázsiai termelő üzleteit kötik itt. 2020 így két rekordot is hozott: április elsejére tízéves mélypontra zuhant a termék ára, míg november közepére rég látott magasságba emelkedett. A gumi határidős ügyletek kedden már 1,51 dolláros szint felett mozogtak, szemben az április 1-jei 1,03 dollárral — írta meg a Napi.hu.

A lap szerint kevés árucikk reagált ilyen érzékenyen a koronavírus-járvány következményeire, mint a kaucsukgumi. Az árak csökkentek, amikor az autógyárak leálltak a világjárvány és a kijárási tilalmak első napjaiban, az újraindulás viszont megnövelte a gumiabroncsok gyártásához használt anyag iránti keresletet.

A gumiabroncsok alapanayaga 50 százalékkal drágult, ami a magas készletarány miatt majd a nyárigumik árát befolyásolja erősebben, az autósok akkor jelentős drágulásra számíthatnak.

Előfordulhat, hogy a fogyasztóknak többet kell fizetniük a latexalapú termékekért, például a gumiszalagokért, a lufikért és az óvszerekért is. Csak októberben több mint 50 százalékkal emelkedtek az árak- mondta Davin Wedel, a Karex Bhd malajziai óvszeróriás részeként működő Global Protection Corp. elnöke a lapnak. A Karex több év után először kezdett többet felszámítani a kormányokkal kötött új megállapodásokban. Más óvszermárkák eddig nem emeltek a kiskereskedelmi áraikon.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux