Ugrás a tartalomra
x

A melegek, hispánok és fiatalok majd’ harmada Trumpra szavazott

A New York Times egyértelműen cáfolja, hogy Trump a rasszista fehérek, a tudatlanok és a homofóbok jelöltje lett volna. Biden szavazóinak többsége valójában nem Bidenre, hanem Trump ellen szavazott. Mutatjuk.

Joe Bidenre szavazó 67 százaléka nem miatta szavazott, hanem mert ellenzi Donald Trumpot, legalábbis a New York Times korábbi exitpollja szerint. A demokrata jelölt szavazóinak csak  százaléka szimpatizált kifejezetten Biden személyével. Ezzel szemben Trump szavazóinak 52 százaléka kifejezetten az elnök személye miatt voksolt őrá, és csak 30 százalékuk Biden ellen. (Ennek tekintetében is igen érdekes Jason Withlock fekete szerző azon elmélete, hogy ez a gyűlölet és szeretet szavazása volt, a Trumpot gyűlölők szavaztak Bidenre, és a Trumpot szeretők Trumpra.)

Az LMBT-irányultságú amerikaiak 28 százaléka Donald Trumpra szavazott. Az persze nem változott, hogy a túlnyomó többségük – 61 százaléka – Joe Bident választotta. Ők a választók 7 százaléka a New York Times szerint.

Trump ezzel gyakorlatilag kétszeresére növelte 2016-os támogatottsági arányát, amikor az LMBT-amerikaiak 78 százaléka Hillary Clintonra voksolt, és 14 százalékuk választotta Trumpot.

Ugyanezen statisztika szerint Trumpra szavazott a a feketék 12, a hispánok 32 és az ázsiai származásúak 32 százaléka. (A feketék a választók 12, a hispánok a választók 13, az ázsiaiak a 3 százalékát teszik ki).

Női bontásban mindez: a fehér nők (a választók 33 százaléka) 55 százaléka Trumpra voksolt, 43 százaléka Bidenre. A fekete nők (7 százalék) 8 százaléka volt trumpista (szemben a fekete férfiak 18 százalékával), a hispán nőknek (8 százalék) a 28 százaléka (szemben a hispán férfiak 38 százalékával). 

A republikánus jelöltet támogatta a 18-29 évesek 35, a 31-44 évesek 35, a 45-64 évesek 49 és a 65 éven felettiek 51 százaléka (Bidennél ezek a számok: 62, 52, 50, 48). 

A diplomások sem kizárólag Biden-szavazók, távolról sem: az 55 százaléknyi Biden-párti diplomással 42 százaléknyi Trump-párti diplomás áll szemben, míg a diploma nélküliek körében mindkét jelölt támogatottsága 49-49 százalék a New York Times szerint. Diplomás a szavazók 44, diploma nélküli az 56 százalékuk.

A házasodottak körében Trump volt a favorit 54-44 százalékban, a nem házasok körében Biden 57-40 arányban.

A szavazók 27 százalékát kitevő, fehér evangelikál vagy újjászületett keresztények körében az elnök támogatottsága 76 százalék volt. 

Az amerikai választók 35 százaléka keres kevesebbet évente 50 ezer dollárnál, az ő körükben 57 százalékkal ugyan Biden nyert, de 42 százalékuk Trumpot támogatta. 

Egyébként a szavazók 41 százalékának jobb ma az anyagi helyzete, mint négy éve, és az ő 76 százalékuk Trumpot választotta. 

A Trump-pártiak elsősorban a gazdasági fejlődés, a biztonság és a bűnözés elleni küzdelem miatt szavaztak Trumpra, a Biden-pártiak pedig a faji egyenlőtlenségek és a járvány miatt Bidenre. A Trump-szavazók 80 százaléka szerint a gazdaság a fontosabb, a Biden-szavazók 76 százaléka szerint a járványkezelés.

 

mandiner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux