Ugrás a tartalomra
x

Húsz év óta a legkevesebb HIV-fertőzöttet regisztrálták Nagy-Britanniában

Tavaly mindössze 1700 új HIV-fertőzöttet vettek nyilvántartásba az Egyesült Királyságban, ami 2000 óta, vagyis 20 év óta a legalacsonyabb szám.

Az alacsony esetszámot a meleg és biszexuális férfiak között mérték: mindössze 1700 pozitív esetet szűrtek ki, ami 2000 óta a legalacsonyabb érték. Az közegészségügyi hivatal elmondta azt is, hogy a HIV-fertőzések átvitele a meleg és biszex férfiak között a 2011-es csúcsérték óta mintegy 80%-kal esett. A csökkenés tendenciája egyébként akkor is tettenérhető, ha beleszámítjuk a heterókat is.

A későn diagnosztizált esetek száma is csökken, de még mindig nem a kívánatos mértékben – ezért is fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrésre! Az angol adatok szerint a 2019-es adatok 42%-a (!) későn diagnosztizált eset. A késői szűrés azért rossz, mert addigra már súlyos egészségügyi károsodást szenvedhet a szervezet, mire egyáltalán eljut az ember a szűrésig vagy annak a felismeréséig, hogy HIV-fertőzött.

A jelentés egyébként kitér arra, hogy a csökkenés okai között a megelőzés játszotta a legnagyobb szerepet. Így a PrEP, az óvszerhasználat, a rendszeres tesztelés, valamint a HIV-pozitívoknak nyújtott nagyon hatékony antiretrovirális terápia, aminek köszönhetően egy pozitív személy már nem képes tovább fertőzni.

A hatóság szakértői megemlítették, hogy további csökkenést lehetne elérni, ha a HIV-fertőzést övező egyenlőtlenségek (szexuális, etnikai és földrajzi) problémáját is megcéloznák. Felhívják továbbá a figyelmet arra, hogy továbbra is rendkívül fontos a megfelelő védekezés használata: a PrEP és az óvszer még további elterjedése jelentősen csökkentheti a mostani fertőzésszámot.

Ian Green, a Terrence Higgins Trust vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy további drasztikus csökkenést lehetne elérni, ha PrEP-et végre az egész országban elérhetővé tennék a rizikócsoportok számára. Szerinte

“- ha a brit kormány és az egészségügyi hatóság a 2019-eshez hasonló csökkenést szeretnének látni idén is, akkor haladéktalanul jobb ismertséget és elérhetőséget kell biztosítania a PrEP-használatnak. Egy olyan évben, amikor ennyi figyelem irányul az egyenlőtlenségekre, a Black Lives Matter mozgalomra, akkor a HIV-statisztikák is megmutatják, hogy bizony még vannak olyan közösségek, akiket hátrahagyunk a HIV elleni csatában. A PrEP működik. Mindenkinek. Nemtől, szexuális beállítottságtól, földrajzi vagy etnikai hovatartozástól függetlenül – de nem férhetsz hozzá ahhoz, amiről nem is tudsz.”

www.redblek.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux