Ugrás a tartalomra
x

Tényleg kurva, aki nem használ gumit? - Az utóbbi évek erős tendenciája, hogy egyre inkább elhagyják az óvszert a férfiakkal szexelő férfiak. Vajon miért?

Figyelem, szókimondó tartalom!

 

"Az utóbbi évek erős tendenciája, hogy egyre inkább elhagyják az óvszert a férfiakkal szexelő férfiak (angolul MSM, men having sex with men). Ezt látjuk a pornófilmekben, ezt látjuk a közösségi platformokon, instagramon, twitteren, onlyfans-en, de még a tiktokon is – ami azért alapvetően a fiatalok, tinédzserek platformja.

Mi vezetett idáig?

Nem csak ez, de miután a tumblr egy drasztikus lépéssel 2018. december 17-én betiltotta a felnőtt tartalmakat a felületén, a felhasználók alternatív csatornákat kerestek. A tiltás azért volt különösen visszás sok csoport számára, mert a tumblr addig meglehetősen szabad, nyílt közösségi platformot biztosított például az LMBTQ embereknek vagy például a szexmunkásoknak, de a tiltás egy újabb nyilvánosságot, újabb felületet vett el tőlük. Egy részük átköltözött alternatív platformokra, nagy részük befejezte a publikálást, más részük pedig twitterre költözött. A twitteres felnőtt tartalmak hirtelen megsokasodtak - addig is voltak, csak már még intenzívebb lett a felnőtt tartalmakat posztoló felhasználói bázis.

Tele van a twitter olyan felhasználókkal - igen, magyarokkal is -, akik ott promótálják az onlyfans fiókjukat*. Ezek a rövid klipek ízelítőt adnak abból a tartalomból, amit akkor láthatsz, ha előfizetsz bizonyos időre az oldalra. Az onlyfans jellemzően jól hoz a konyhára azoknak, akik vagy jól néznek ki, vagy jó kontentet gyártanak, vagy valami egyediséget visznek a videóikba (pl. fétis). Egy valami azonban közös ezekben a tartalmakban: én konkrétan elenyésző mennyiségben látom ezekben a twitter promóciókban, hogy óvszert használnának a résztvevők.

*Amit egyébként egy júliusi hír szerint Őfelsége adóhivatala (HM Revenue & Customs) vizsgál, mert úgy vélik, hogy az Onlyfans alapítása, azaz 2016 óta nettó adócsaló módon működnek (nem fizetnek ÁFÁ-t az EU/UK törvények szerint), és azon megy a vita, hogy ez jogszerű-e vajon. Most azon aggódik egy csomó felhasználó, hogy kivegye-e a maradék pénzét a fiókjából, illetve hogy egyáltalán ki tudja-e majd venni, hiszen ha visszamenőleg kell megfizetni négy évnyi ÁFÁ-t, ott elég nagy csőd ígérkezik.

Értem persze, lehet azt mondani, hogy a videón szereplők párkapcsolatban élnek, ott pedig már elhagyták a gumit, de amikor egy 22 fős gangbang van az egyik epizódban, ott már nehéz belemagyarázni a keresztény etikát.

Slut shaming és a “Truvada Whore”-bélyeg

A slut shaming talán már itthon is ismert angol kifejezés, nincs is igazán jó magyar megfelelő rá (ribancszégyenítés? ribancnak bélyegzés?). Azt jelenti, hogy jellemzően verbálisan megalázzuk azokat, akikről azt vélelmezzük (vélelmezzük!), hogy a mi értékrendünk szerint “túlságosan kurvás”, kihívó, gyakran váltogatja a partnereit, stb.

Ez gyakorlatilag bullying egyébként (zaklatás), ezt azért jó, ha tudjuk.

Mindenesetre a slut shaming az USA-ban is egy jelentős probléma, hát még különösen a meleg közösségben. Eddig még senki nem tudta megváltoztatni azt a véleményemet, hogy a melegeknél kirekesztőbb közösség nem létezik (gondoljunk csak arra, hogy kivetik maguk közül a HIV-pozitívokat), és hát pont ebből az alapállásból táplálkozik az ottani slut shaming kultúra is: akik adott esetben “szabadabban”, öntudatosabban élik meg a (meleg) nemi identitásukat és nem félnek szabadon élvezni a szexet, esetleg PrEP használata mellett még felszabadultabban és kevésbé félve, arra rögvest rásütik a ribanc bélyeget.

Miért?

Nyilván több oka van ennek is. Egyrészt az emberi irigység velünk egyidős és sajnos valószínű, hogy már csak fajunk kihalásával együtt fog eltűnni, és az irigy ember bármire képes. Jobb a nemi életed, mint az enyém? Ribanc vagy. Gyakrabban szexelsz, mint én? Ribanc. Felszabadultabban tudsz nemi életet élni? Ribanc. Gumi nélkül szexelsz? Büdös ribanc!

A slut shaming és PrEP kapcsolatából egy igen érdekes jelenség bontakozott ki az USA-ban, nevezetesen a #truvadawhore bélyeg. Először azokra aggatták a “Truvada ribanc” bélyeget, akik elkezdtek részt venni a PrEP kísérletekben és megkapták a gyógyszert (a Truvadát). A Truvada ribancozás is pont ugyanolyan slut shaming ugyanis, sőt: hisz egy “hétköznapi” ribanchoz képest a truvadás melegek nyilván még több nemi kapcsolatot létesítenek, nyilván gumi nélkül, a ribancok eleve megbízhatatlanok, hát még a truvadások, a társadalom söpredékei, stb.

Ugye de ismerős egy-egy szlogen a hazai aktuális közéletből?

A bökkenő ott van ebben a sztoriban, hogy azokat, akiket le-truvadaribancoznak, azok éppenhogy azt az állapotot akarják megelőzni az életükben, hogy elkapják azt a fertőzést, ami után pontosan ugyanúgy vagy jobban leribancoznák őket: hiszen egy HIV-pozitív nyilván azért lett HIV-pozitív, mert összevissza baszott mindenkivel gumi nélkül, tehát eredendően és értelemszerűen egy kurva.

Érdekes felvetés: vajon a nők is megkapják ezeket a bélyegeket, pepitában, a fogamzásgátló tabletták szedése okán?A #truvadawhore időközben egy ismert hashtag lett, sőt a Treasure Island Media pornóvállalat rendszeresen készített #truvadawhore címkével filmeket, és azok, akiket megbélyegeztek korábban vele, fordítottak a dolgon és igyekeztek magukévá tenni, internalizálni és a bélyegzők ellen fordítani ezt a bélyeget. Ha ugyanis büszkén vállalja valaki, hogy szedi a Truvadát és nem kaphatja el a HIV-fertőzést, akkor azt, hogy emiatt egy másik ember őt lekurvázza, el tudja engedni a füle mögött. A Truvada szedése ugyanis egy tudatos védekezési stratégia, amit ha valaki képtelen felfogni és emiatt leribancozik valakit, azt hiszem, nem túl meglepő lépés, ha kizárjuk ezt az illetőt az életünkből.

Megjelentek így hát a büszke Truvada ribancok.

Ez kicsit olyan, mint amikor a HIV-fertőzöttek elkezdték magukra tetoválni a HIV-es tetkókat, így is jelezve, átélve, kommunikálva, internalizálva és nyilvánosítva azt a puszta egészségügyi tényt, hogy egy adott betegségük van. A HIV-fertőzés körüli évtizedes stigmák és félelmek szemmel láthatóan nehezen kopnak ki az emberek fejéből, még úgy is, hogy az orvostudomány öles léptekkel halad előre és ilyen, 99%-os hatékonyságú védekező eszközt tudott az emberek kezébe adni, mint a Truvada (vagy a még újabb gyógyszerek). A HIV-tetkókkal is igyekeztek először maguk a tetkók viselői egyenesbe jönni az állapotukkal, és ezzel is levéve egy terhet, egy stigmát saját magukról. Ha valaki nyíltan tud erről a ma még igenis jelentős stigmáról beszélni, máris levett a saját életéről egy stigmát.

Hasonló a helyzet a Truvada-whore / PrEP-whore bélyeggel is. Ezt is internalizálni kellene szerintem és egyszerűen azok ellen vállalni büszkén, akik negatív konnotációval használják mások ellen. Ha valaki PrEP-ribanc, az – hát akár tetszik, akár nem – egy olyan egészségtudatos felnőtt ember, aki tudatosan úgy dönt, hogy nem akar HIV-fertőzött lenni, és ennek érdekében azt a megoldást választja, hogy PrEP-et szed. Hogy mennyire értelmetlen ez a ribancosítás bélyegezés, arra itt a példa: ha valaki mondjuk az óvszert választja védekezésként, akkor arra mondhatnám mondjuk én, hogy gumiribanc? Vagy kondomkurva? Ugye mennyire nevetségesen tartalmatlan így ez az egész?

Mostanra egyébként, ahogyan egyre többet tudunk a PrEP-ről, egyre ismertebb, azt látom, azt olvasom a külföldi forrásokban is, hogy teljesen átvették a Truvada-whore bélyeget azok, akikre korábban ezt elítélően mondták és büszkén vállalják: büszkén vállalják azt, hogy egy 99%-os hatékonyságú eszközzel védik meg magukat a HIV-fertőzés ellen.

Lenyelik a táncoló babákat

Pár hónapja volt intenzív trend a TikTokon a táncoló babás mém, ami az itt látható baba animált táncolását tartalmazta, jellemzően klónozott babákkal, azaz sokszorozva volt a baba.

 

Nyilván nem ettől lesz izgalmas a mém, hanem attól, hogy olyan körítéssel készültek a videók, amiken a fiúk mondjuk hazajönnek a barátjuktól, első randiról, stb., (coming home from first date), bezuhannak a szobájukban az ágyba, és a babák a seggükön vagy a torkukon táncolnak - azt imitálva, hogy lenyelték vagy a popsijukban hozták haza annak a partnernek a “babáit”, akikkel voltak.

Ezeket egy idő után meglehetősen - bocsánat, de - gusztustalannak találtam, és mindig az lebeg a szemem előtt, hogy a tiktok alapvetően a tinik platformja, és hogy miért kell mondjuk egy ilyen mémet látni egy tizenéves közönségnek? Tehát például a tinik szellemi fejlődésére nagyban ható tiktokon is olyan nyíltan megy a védekezés nélküli szexre utalás (kisbabák a torokban, kisbabák a popsiban, ez a helyzet nyilván csak gumi nélkül lehetséges), hogy ez lesz ennek a korosztálynak már a norma.

Kerestem egyébként, de sajnos egyetlen ilyen videót sem találtam, hogy betegyem ide illusztrációnak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a tiktok felébredt, és cenzúrázta ezeket (a tiktok ugye egy kínai applikáció, tehát mind adatvédelmileg, mind emberi jogi szempontól ijesztően aggályos a használata). A tiktok elég gyakran és elég indokolatlanul cenzúráz, valószínűleg ennek esett áldozatul ez a trend is, de mondjuk olyan videók továbbra is elérhetők rajta, amiket ha otthon megcsinálsz, kb. meghalsz. Szép új kínai világ - népesedéspolitika, ugye.

Nem parázzuk túl?

Jön a boomer és majd jól megmondja - gondolhatod rólam, de sajnos pont abban a helyzetben vagyok, hogy két éve intenzíven foglalkozom a nemi szűréssel, felvilágosítással, PrEP-pel, még kiadványt is készítettem erről. Szóval van némi fogalmam a témáról, és nem fogok álszenteskedni, nyilván követek felnőtt twitter fiókokat, felnőtt oldalakat is szoktam látogatni, fogyasztok pornográf tartalmat, mint minden normális felnőtt ember, és a tendencia nagyon egyértelmű: elvétve van óvszerhasználat ezekben a tartalmakban.

De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem értékelem-e túl ezt az egészet?

Addig, amíg azért emelkedett a szifilisz fertőzések száma vagy amíg kiszűrünk 1-1 új HIV-fertőzöttet, addig szerintem nem.

Persze a mostani generációk, mondjuk akár az enyémtől kezdve, már másképp gondolkodnak erről. Én 1981-ben születtem, pont akkor, amikor elkezdődött Amerikában az AIDS-krízis, az AIDS-korszak. Tehát: én a fiatal felnőtt koromat és már az érett felnőtt koromat is egy olyan világban éltem át, amikor az AIDS-től való félelem már nem igazán kellett, hogy túlzottan rettegésben tartsa egy felnőtt ember életét. Az egyre hatékonyabb gyógyszerek mellett gyakorlatilag tünetmentes életet lehet élni, az életkilátások pont ugyanolyanok gyógyszerszedés mellett, mint egy HIV-negatív ember életkilátásai, szóval ma már nem igazán jelent óriási élet-fenyegetést egy HIV-fertőzés, és ez a “gondolat” már az én generációmtól kezdve azért így-úgy, de benne van a fejekben. A HIV-fertőzés ma már, kezelés mellett, egy könnyen karban tartható “állapot” (szándékosan nem betegséget írok), lehet, hogy egy cukorbetegség mondjuk kellemetlenebb az alany számára, mint egy HIV-fertőzés. (Ismét szándékosan: nyilvánvalóan a fizikai állapotra gondolok itt, és most nem beszélek a HIV-fertőzést övező stigmákról, megaláztatásról, az eü-személyzet tájékozatlanságaiból fakadó elutasításokból, stb., stb., stb.)

Ráadásul itt a PrEP

Ami gyakorlatilag egy HIV-gyógyszer ugye, mint ti már bizonyára tudjátok, ha olvassátok a redblek tartalmait. Egy HIV-gyógyszer tehát, amiről kísérletek során bebizonyították, hogy kiválóan alkalmas megelőzésre is, azaz HIV-negatív emberekben képes kialakítani egyfajta védettséget, ami azt jelenti, hogy közel 100% hatékonysággal óvja meg őket a HIV-fertőzés elkapásától. Itt van tehát és rendelkezésre áll egy olcsó (!) és hatékony termék, amit a megfelelő protokoll mellett alkalmazva megakadályozható, hogy valaki elkapja a HIV-fertőzést.

Olcsó?

Igen, hiszen nem csak az eredeti gyártók által forgalmazott gyógyszert lehet szedni, hanem léteznek úgynevezett generikumok, amik más gyártók által gyártott, de összetételben és minőségben pontosan az eredetivel megegyező termékek. A generikumokat a szabadalom lejárta után más gyártók is gyárthatják,és a PrEP esetén számos, jellemzően Távol-Keleti gyártó állt rá a termelésre. Így például az eredeti gyógyszer közel havi 150.000 (százötvenezer) forintos ára helyett, egyes generikumok már akár havi 10.000 (tízezer) forint alatt is elérhetők.
A nyugati, felvilágosult országokban (Nyugat-Európa, USA, Kanada) kiterjedt és nyilvános PrEP-kísérletek folynak, vagy már eleve engedélyezve van a gyógyszer megelőzési célra is. Emiatt az ezekben az országokban élő MSM populáció már gyakorlatilag tényként kezeli, hogy a felnőtt léte alatt az aktív nemi életet élő korszakában PrEP-et szed.

Érdekesség, hogy számos pornójelenetben vagy filmben a jelenet előtt hosszú feliratban hívják fel a figyelmet arra, hogy a jelenet két felnőtt ember önkéntes beleegyezésével történik, a jelenet előtt mindannyian részt vettek STD-szűrésen és/vagy PrEP-et (is) szednek.

A PrEP megjelenése és a felvilágosult társadalmakban élőknél történő intenzív használata ráadásul kissé át is alakítja a klasszikus HIV-prevenciós stratégiákat. Eddig ugye az volt a fő narratíva, hogy a HIV-fertőzés kockázatának kitett egyéneknél az egyéni viselkedésre próbáltak hatni: kampányokban népszerűsítették a nemi önmegtartóztatást, a kondom használatát, a teszteléseket, a szex előtti beszélgetést az óvszerről, a tűcserét, a HIV státusz megbeszélését, a szerhasználat kockázatait és annak csökkentését, stb. Erre itt van egy egyszerű, olcsó, önként is beszerezhető eszköz, egy tabletta, ami végtelenül leegyszerűsíti a fenti sokrétű kampányokat egyetlen üzenetre: vedd be a tablettát és nem kapod el a HIV-fertőzést.

Az előbb írtam a ribancosításról, és egy érdekes gondolat az is, hogy hogyan használja az MSM közösség a PrEP-et a szexuális preferenciái megjelenítésére. Már szinte minden ismerkedő applikáción megadható a preferált szexuális védekezés módja: condom, PrEP+Condom, PrEP, let’s talk, stb., stb. Így kialakult egy hallgatólagos szokás, hogy ha valaki azt jelöli meg, hogy a védekezési módja a PrEP, akkor alapvetően gumi nélküli (bareback) szexet keres, ezzel pedig kizár egy jelentős olyan partneri kört, aki mondjuk kizárólag óvszerrel hajlandó szexelni. A meleg közösség fejlődésében a gumi nélküli szexet kereső férfiakat mint kevésbé elfogadott (úgy is mondhatnám: fetisizált) szexuális aktusokat keresőket bélyegezték meg (elég csak visszagondolni az AIDS-krízis éveire, amikor a gumi valóban életeket mentett). Tehát elég hosszú ideig a bareback szex egy “nemkívánatos” formája volt a közösülésnek, a gumi nélkül szexelőket törpe kisebbségnek tekintették, akik ezt a veszélyes játékot játszák egymással, sőt, (azt vélelmezték, hogy) bizonyára már HIV-fertőzöttek is.

Az óvszer az AIDS krízis hajnalán vált egyetlen és kizárólagos védekező eszközzé a melegek körében. Évtizedekig nem volt más használható technika a betegség elleni védekezésre. Az óvszerhasználatról még nálunk is voltak televíziós propaganda kampányok, elég csak a jól ismert fütyülős tévéreklámra gondolni.
Manapság már semmilyen felvilágosító vagy HIV-ellenes kampányt nem végez a magyar állam, mondhatom: évtizedek óta - ami szégyen egyébként, ugye Lédi Milliárd? Mindenesetre az óvszer használata az MSM férfiak körében egy ismert, elterjedt, alkalmazott és közkeletű megoldás volt, az állami töketlenkedés ellenére is.

Aztán jött a PrEP. Ezzel az óvszerhasználat gyakorlatilag egy alternatívává vált, azaz választhattam a gumit, vagy választhattam a PrEP-et, vagy akár a kettőt együtt. A PrEP-korszak beköszöntével azonban nem tartott lépést sem a felhasználók, sem az egészségügyi személyzet felvilágosítása: a részletes ismeretek hiányában hazánkban például alig van olyan szakember, akihez PrEP témában fordulhatunk, illetve a PrEP-szedők között is van sajnos olyan (saját tapasztalatomból mondom), akik nem ismerik a szabályokat, a szedési rendszert, a kötelező kontrollokat, stb., és így szedik ezt az erős gyógyszert. Ez nem helyes és nagyon kockázatos.

A PrEP kritikusai felhívják a figyelmet arra, hogy nem szerencsés, ha a tablettát mint pusztán egy hétköznapi vitaminkészítményt tekintjük, hiszen ez alapvetően egy erős antiretrovirális gyógyszer, mellékhatásokkal, amik hosszú távon jelentősebbek is lehetnek (vesekárosodás, csontritkulás).

Ne értsetek félre:

nem az a baj, hogy valaki nem használ gumit, hanem az, hogy fogalma sincs, hogy milyen lehetőségei vannak, fogalma sincs, hogy minek mi a következménye és fogalma sincs, hogy a partner milyen kis “ajándékcsomagokkal” tudja őt meglepni, ami után irány a Mária utca.

Ne álszenteskedjünk: gumival szexelni rossz. Rossz érzés, macera, lelankad a cerka, nem jó a méret, lecsúszik, a szex hevében meg kell állni, felhúzni, bla-bla, allergiás vagy a latexre, nem érzel semmit a gumiban, kiszárad a síkosító. Értem, tudom, én sem vagyok apáca. És pont ugyanezt látod minden említett közösségi platformon: egyik sem használ gumit. Ma már ott tartunk, hogy a gumit használó videók lassan átmennek a fétis kategóriába, olyan ritkák. Ma már a bareback a “normális”, és ennek a normalitásnak a sok-sok fenti oka van. A mai felnőttek már nem félnek a HIV-től, vagy attól, hogy 2-3 havonta esetleg benyelnek egy trippert vagy chlamydiát. A HIV ellen PrEP-et szednek, a többiből kikezelik őket a bőrgyógyászaton, és az a tapasztalat, hogy egyre tudatosabbak lesznek egyébként a gumit elhagyók is: nem túl szórakoztató ugyanis párhavonta ott ülni a váróteremben a következő adag doxiciklin receptre várva. Megunják a folytonos trippert és tudatosabbak lesznek a saját nemi életükben. Hogy ezt azt jelenti-e, hogy gyakrabban térnek vissza az óvszerhez vagy kevesebb aktusban vesznek részt, vagy bármi más, azt nem tudom, mindenesetre nem igazolják a kutatások azt a közkeletű, lesajnáló megjegyzést, hogy hát a PrEP-esek körében jelentősen megugrik a többi nemi betegség előfordulása. A PrEP használat elején valóban kis mértékben emelkedik a többi STD gyakorisága, de miután az alany alkalmazkodik a nemi életének az újfajta megközelítéséhez (tudatos PrEP-használó lesz), ezek a számok visszaállnak kb. a “normális” mértékre.

Azt is látni egyébként, illetve szoktam hallani a sztorikat, hogy nem bíznak meg a fiúk azokban, akik kiírják a Romeora, hogy PrEP. Sokan azt gondolják - mi még itt tartunk a PrEP-fejlődési ciklusban -, hogy (1) azért írja ki, mert alapvetően HIV-fertőzött, csak azt nem meri kiírni, hogy TaSP, (2) fogalma sincs, mi az, hogy PrEP, csak beírta, (3) gumi nélkül akar szexelni, esetleg tudja is, mi a PrEP, de nem szedi, csak azért írja, hogy a partnert megnyugtassa, azaz hazudik.

Látható tehát, hogy a magyar közösség még bizalmatlan a PrEP-pel kapcsolatban. Ennek több oka is van, egyrészt az előző személyes tapasztalatok, másrészt az információk messzemenő hiánya, ez ellen próbálok én is küzdeni, illetve például a beszerzési nehézségek is. Egyszerűen nem hiszik el azokról, akik odaírják, hogy PrEP-et szednek, hogy valóban szedik, mert nem tudják, hogy egyébként könnyen és olcsón hozzá lehet férni, és hát sajnos a PrEP valóban működik, nem összeesküvés, nem egy chemtrail, hanem egy tudományosan dokumentált, alátámasztott, működőképes szer, ami megvéd a HIV-fertőzéstől.

Olyannyira ki kell ezt írni, hogy egyszer a Grindr-en bonyolódtam vitába egy magát gyógyszerésznek beállító emberkével, aki olyan sületlenségeket állított, hogy remélem, soha nem kerül patikába a pult mögé, mert még embereket fog megölni a végén az összeesküvés elméleteivel.
Ezért egy dolgot kell mindössze észben tartani: feltételezni kell minden potenciális nemi partnerről, hogy bármilyen fertőzést – így HIV-et is – átadhat neked. Ezért legeslegelsősorban magadat kell megvédened, azzal az eszközzel, amit a rendelkezésedre álló tudásod alapján a leghatékonyabbnak tartasz. Ha ez az óvszer, akkor azzal, ha ez a PrEP, akkor azzal."

Tájékozódj, informálódj, dönts felelősen. Ha pedig kérdésed van, kérdezz. Egy kérdéstől nem leszel fertőzött.

www.redblek.com/Krsják Attila ‘Redblek

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux