Ugrás a tartalomra
x

TUDTAD? Hogy mit gondoltak a bibliai időkben arról, ha két férfi szeretkezik? Mi születik abból?

Ez is egy izgalmas antropológiai adalék abból a korból és kulturális közegből, amelyben a bibliai szövegeket írták. Ha ezt megértjük, talán elkezdjük kapizsgálni azt is, hogy ma nem gondolkodhatunk úgy a homoszexualitásról, mint több ezer évvel ezelőtt. Mégis ebbe az irányba tolja bele az emberek gondolkodását a hazai aktuálpolitikai diskurzus. Gondolok itt a Pride hete felerősödött b*zizó hullámra.

Szóval mit is gondoltak az ókorban a szexualitásról ill. a gyermeknemzésről? Nem voltak még olyan anatómiai ismeretek, mint ma, nem boncoltak, arról volt tudomásuk, ami látható volt. Így pl. tudtak a sperma létezéséről, de semmit nem tudtak a női ivarsejtek szerepéről, létéről. Meg voltak győződve arról, hogy a gyermeknemzésben a vérnek és a spermának van kizárólagosan szerepe. Vagyis a termékenységet a férfihoz kötötték. A nőt egyfajta passzív befogadónak tekintették, olyannak, mintha csak egy termőtalaj lenne, amit behintenek maggal.

Azért nem ír egyetlen szót sem a Biblia a leszbikus szexualitás, szerelem tiltásáról, mert két nő szexuális együttlétében nem kap teret a sperma. Vagyis az életadás, nemzés szempontjából nem volt semmilyen jelentősége az ilyen aktusnak. Ezért egyetlen ószövetségi törvényszöveg sem foglalkozik a leszbikusokkal, semmi nem tiltja, hogy nők egymással szeretkezzenek. Sőt! Az elbeszélő szövegek között találunk pozitív példát is két nő hűséges és szenvedélyes szerelemére: ők Rúth és Noémi. Róluk írok még máskor.

Viszont arról volt egy nagyon fura elképzelésük, ha két férfi szeretkezik, akkor mi történik. Mivel arra gondoltak, hogy itt akkor a kétféle sperma egymással találkozik, keveredik, abból valami nagy baj lesz. Valamilyen fura, torz lény születik az ilyen aktusból. Nem tudták még, hogy a női méh nélkül nem születhet ember a világra. Valami olyasmitől tartottak, mint amikor egy ember egy állattal szexszel. Arról is azt feltételezték, hogy valamilyen lény jöhet belőle létre, egyfajta ember-állat keverék.
Na, már most, ha a 21. században élünk és pontosan ismerjük azt, hogy miként működnek a férfi és női szaporítószervek és hogyan jön létre az új élet, akkor ugye ezt az ókori félelmet teljesen ki tudjuk kizárni. Egyértelmű, hogy két férfi szexuális együttlétéből semmilyen lény nem születik. Ha ezt viszont tudjuk, akkor miért nem gondolkodunk másképpen erről a kérdésről, mint több ezer évvel ezelőtt? Még akkor is, ha hívő emberek vagyunk. Sőt még akkor is, ha a bibliai szövegeket olvassuk és fontosnak tartjuk. Nem lenne itt az ideje annak, hogy másképpen kezdjünk gondolkodni? Hiszen nem a sötét középkorban, de nem is az ókorban élünk. Vagy mégis? 

www.facebook/Perintfalvi Rita Publik

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux