Ugrás a tartalomra
x

HPV férfiakban - A HPV fertőzés típusai férfiak esetében is sokrétűek

A HPV fertőzés igen gyakori. A szexuálisan aktív felnőttek 80%-a élete során átesik ezen afertőzésen. Több mint 40 HPV típus adódhat át szexuális érintkezés révén, melyek megfertőzhetik a férfi nemiszervek, és a végbélnyílás környékének bőrét, a HPV kezelése a férfiaknál is fontos.

Milyen problémákat okozhat a HPV fertőzés férfiaknál?

A HPV fertőzött férfiak többsége tünet és panaszmentes. Bizonyos HPV típusok miatt azonban nemiszervi szemölcs alakulhat ki. Más típusok hímvesszőrák, illetve végbélrákot okozhatnak. Azok a típusok, melyek nemiszervi szemölcsöket okoznak, nem azonosak a hímvesszőrákot, illetve végbélrákot előidéző típusokkal.
Továbbá a fej-nyaki laphámrákokat tekintve, 26%-ban kimutatható az orális HPV fertőzöttség, a szájgarati laphámrákok (főként a mandularák és a nyelvgyöki rákok) esetében pedig még szorosabb összefüggés mutatható ki a HPV fertőzéssel. A járványtani adatok is azt támasztják alá, hogy a HPV 16-os típusa bizonyos szájgarati laphámrákok kialakulásában szerepet játszhat.
Ezen kívül összefüggést figyeltek meg a szájgarati rák rizikója és az orális szexpartnerek száma között. 5 partner felett például 2,5-szeres a rizikó az orális szexuális érintkezést nem folytatókhoz képest.

Milyen gyakoriak a HPV fertőzés okozta problémák férfiaknál?

A szexuálisan aktív férfiak 1%-a szenved nemiszervi szemölcsökben. A hímvesszőrák ritka betegség. Európában 100 000 lakosra 0,1-0,9 eset jut. A végbélrák sem gyakori betegség, különösen egészséges immunrendszerű férfiaknál ritka.

Milyen tüneteket, panaszokat okoz a HPV férfiaknál?

Azoknál a férfiaknál, ahol tünetek jelentkeznek, az alábbi problémák fordulhatnak elő:

Nemiszervi szemölcs

Egy vagy több szemölcs a hímvesszőn, herezacskón, szeméremdombon, gáton, lágyékhajlatban
A szemölcs lehet kiemelkedő, lapos vagy karfiolszerű. Általában nem fájdalmas.
A fertőzött személlyel történő szexuális kapcsolat után hetekkel, hónapokkal jelennek meg a szemölcsök.

Végbélrák

Előfordul, hogy sem panaszt, sem tünetet nem okoz.
Vérzés, fájdalom, viszketés, váladékozás léphet fel a végbélben.
A végbél környékén vagy a lágyékban nyirokcsomó megnagyobbodás alakulhat ki.
A székelési szokások vagy a széklet formájának megváltozása figyelhető meg.

Hímvesszőrák

Korai tünetek: színbeli változás, a bőr megvastagodása, növedék kialakulása a hímvesszőn.
Későbbi tünetek: seb, fekély, daganat a hímvesszőn. Általában fájdalmatlan, de előfordul, hogy a seb érzékeny vagy vérzik.

Szájüregi rákok

A szájüregben lassan gyógyuló (2-3 hét) sebek jelentkeznek.
Elszíneződést, főként piros, fehér foltokat tapasztal a szájüregben.
Duzzanatot vél felfedezni a nyakon vagy szájban.

Hogy kaphatják meg a férfiak a HPV fertőzést?

A HPV szexuális érintkezéssel terjed, legtöbbször hüvelyi vagy végbélben végzett közösülés révén. Mivel a HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi – és nő – úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi. Nem az a fontos, hogy tudjuk, HPV fertőzöttek vagyunk-e, hanem az, hogy van-e valamilyen HPV okozta betegségünk.

Létezik HPV vizsgálat, szűrés a férfiak számára?

Magyarországon létezik olyan laboratóriumi vizsgálat, amely férfiaknál is kimutatja a HPV jelenlétét. Azonban a HPV fertőzés igen gyakori, és a férfiak többségének nem okoz egészségügyi problémát. Elsősorban azt kell tehát megtudnunk, van-e valamilyen HPV okozta betegségünk, és nem azt, hogy van-e HPV fertőzésünk.

A nemiszervi szemölcs kimutatható valamilyen vizsgálattal?

Többnyire a szemölcsök jól láthatóak. Ecetsavas oldattal „előhívhatóak”, de ez nem egy abszolút megbízható eljárás. (Ezt az orvos végzi el!)

Létezik olyan vizsgálat, mely kimutatja a HPV fertőzés miatt kialakult rákokat férfiaknál?

Szűrővizsgálatokkal a daganatok korai szakaszban felismerhetőek. Önvizsgálattal a hímvessző, herezacskó, végbél bőrén és a szájüregben lévő elváltozások észlelhetőek. Forduljon szakorvoshoz, (bőrgyógyászhoz, urológushoz), ha ezen a területen hólyag, szemölcs, seb, fekély, folt jelenik meg, vagy bármi más eltérést tapasztal. Akkor is, ha ez nem fájdalmas!

Gyógyítható a HPV fertőzés?

A HPV fertőzés nem gyógyítható, azonban a HPV fertőzés okozta problémák kezelhetőek.

A szemölcs kezelhető ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézerrel, helyi immunválasz módosító szerrel, műtéttel, ami gyógyszeres immunerősítő kezeléssel egészíthető ki. Sokféle eljárás alkalmazható, ezek egy részét a beteg használja, míg más beavatkozásokat az orvosvégez. Egyik eljárás sem jobb a másiknál, és a szemölcs sok esetben kiújul. A kezelést meg kell ismételni, vagy más eljárást kell alkalmazni.
Kezelés nélkül a szemölcsök szaporodhatnak, növekedhetnek, változatlanok maradhatnak, de el is tűnhetnek. A hímvessző, a végbél és a szájüreg rákja kezelhető műtéttel, sugárkezeléssel, citosztatikumokkal, illetve ezek kombinációjával.

A HPV elleni védőoltás férfiakon is segít?

A 4 komponensű HPV oltást a méhnyakrák és a nemiszervi szemölcsök megelőzésére fejlesztették ki eredetileg, de az új, szélesebb körű védelmet nyújtó, 9 komponensű HPV elleni vakcina további 5 - rák szempontjából- nagy kockázatú törzs ellen nyújt védelmet. Ezek alapján a férfiakat veszélyeztető végbélrák, hímvesszőrák és szájüregi rákok kivédésére is alkalmas. A HPV elleni oltás beadása egyaránt ajánlott kislányoknak és nőknek, valamint kisfiúknak és férfiaknak. 

Ha a partnerem HPV fertőzött, ez rám milyen hatással lehet?

Ez esetben Ön is fertőzött lehet, főleg, ha hosszabb ideje együtt vannak. A szexuálisan aktív felnőttek többsége élete során HPV fertőzötté válik. Az egészséges immunrendszerű férfiaknál ritkán alakul ki betegség HPV fertőzés következtében. Rendszeresen végezzen önvizsgálatot!

Ha új partnere van, az óvszer csökkenti a HPV fertőzés, illetve a HPV okozta betegségek kialakulásának esélyét.

Partnere már évek óta hordozhatja a HPV-t. Nem lehet megmondani, hogy Ön adta át neki, vagy ő adta át Önnek. A HPV fertőzés nem annak a jele, hogy bármelyikük „félrelépett”.

 

A videóban Dr. Tamási Béla bőr-és nemi gyógyász beszél a HPV fertőzésről. (www.tamasibeladr.hu)

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux