Ugrás a tartalomra
x
""

Veszekedés után édes a békülés? Ezért nem okos döntés szexszel lezárni a vitákat

Mitől olyan jó a szex veszekedés után?
Ha röviden és tömören akarjuk megfogalmazni, akkor a felfokozott idegállapottól. A heves viták mindig megdobják az adrenalin szintünket, mérgesek, dühösek leszünk tőlük, egyfajta extra löketet adnak nekünk. Nem véletlen, hogy stressz ellen gyakran a sportot ajánlják a szakértők: a felesleges energiákat könnyű levezetni a testmozgással. Nos, a szex is egyfajta testmozgás, csak az izgalmasabb és élvezhetőbb változata a sportnak.

Veszekedés után ugyanakkor nem csak a testünk áll készen a tettlegességre, hanem a lelkünk is egyfajta felfokozott állapotban van – és lényegében ez az, amiért nem olyan jó ötlet a feszültséget szexszel levezetni.

Szenvedéllyel fűszerezett harag
A veszekedés utáni szex remek módja annak, hogy felszínre hozza az addig megbúvó érzelmeket. Egy-egy ilyen alkalom után mindketten rádöbbenhettek, hogy ott van a szenvedély a felszín alatt, valójában szerelmesek vagytok egymásba, és még mindig tud izgalmas, érdekes lenni az együttlét, akár sok-sok év után is. Az ilyen együttlétek azért olyan különlegesek, mert felszabadítják a meglapuló vágyakat, velük együtt pedig felszínre törnek azok az érzelmek, amiknek a veszekedés során nem, vagy csak részben sikerült. A probléma az, hogy ezek az érzelmek sokszor negatívak: sértettség, félelem, harag, ki nem mondott gondolatok kavarognak az egész testünkben.

A helyzeten az se segít, hogy a szeretkezés nem nyújt megoldást semmilyen gondra, inkább csak elodázza, a szőnyeg alá söpri a problémákat. Azok tehát ugyanúgy jelen maradnak a kapcsolatban, hiszen nincs párbeszéd, kompromisszum, megoldás. Ellenben van olyan intenzív együttlét, ami valamilyen szinten még függőséget is képes okozni. A veszekedés utáni szex egyszerre közvetít teljes odafordulást és teljes elutasítást. Azt sugalljuk, hogy nem foglalkozunk a másik tetteivel, gondolataival, csak a jelenre koncentrálunk, és nem számít, mi jön ezután. Azonban egyszer minden fergeteges együttlétnek vége lesz, és az ilyen szeretkezések hatalmas űrt képesek hagyni maguk után.

Nem megoldás hosszútávon 
Ha alapvetően rendben van a kapcsolatotok és nem véresen komoly dolgokon veszekedtek, az ilyen szeretkezések tökéletesen beleférnek az életetekbe. Még, ha össze is kaptok valamin, ami után az ágyban köttök ki, akkor is ott van a biztonság érzése bennetek. Ilyenkor az együttlét sokkal inkább feszültség-levezetésként, mint fájdalmas érzelemkitörésként működik köztetek. Azonban más a helyzet akkor, ha sokat és komoly dolgokon veszekedtek, mert ebben az esetben a nézeteltérések végére sosem kerül pont.

Ez utóbbi ellehetetleníti, hogy reálisan lásd a helyzetet és úgy okoz függőségi állapotot, hogy maga a kapcsolat semmilyen szinten sem kiegyensúlyozott. Ami ilyenkor szenvedélyes szerelemnek tűnik, valójában nem más, mint visszaélés, a másik kihasználása, súlyos esetben pedig átcsaphat testi-lelki erőszakba. 

Sérül az önértékelésed
A veszekedés utáni szexet sokan „békülős szexnek” hívják, aminek van is alapja, de csak az egészségesen működő kapcsolatokban. Egyéb esetben kifejezetten veszélyes a dolog, mert a gyengébbik fél a törődést, az odafigyelést és a megnyugvást keresi a szexben, ami jól látható módon nem nyújt megoldást hosszútávon. Sajnos, ha a veszekedések utáni együttlétek rendszeresek, akkor már érzelmi visszaélésről beszélünk, márpedig ez az önértékelésre kifejezetten negatív hatást gyakorol.

Mindezek ellenére meg kell jegyeznünk azt is, hogy messze nem egyformák a szexuális vágyaink, igényeink. Sokan imádják a romantikus, ölelkezős szeretkezéseket, mások a sokak számára már-már drasztikus durvaságot részesítik előnyben. Utóbbi nem jelenti azt, hogy a felek ne lennének kifejezetten gyengédek a párkapcsolatukban, vagy éppen ne törődnének a másik érzelmeivel. Probléma abból adódik, ha ezek az igények nem egyeznek, és a helyzet tovább romlik, ha a szex egyfajta békülési eszközként bukkan fel a hétköznapok során.

A veszekedés utáni szex nem a lezárás módszere, csak kibúvó a problémák megoldása alól, éppen ezért nem szabad rendszeresíteni. Ha mégis úgy alakul, hogy az ágyban landoltok egy vita során, a szeretkezés után rövid időn belül ismét fel kell vennetek a fonalat, és megoldást kell keresnetek. Még jobb, ha először tisztázzátok a problémát, és utána – egy valóban édes – békülős együttléttel zárjátok le a kérdést.

 

bien.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux