Ugrás a tartalomra
x
""

Itt a régen várt útmutató: szerelmeskedés koronás időkben

A koronavírus-járvány alatt nagyon sok minden egy csapásra megváltozott, de egy valami talán azért még nem… ez pedig nem más, mint az intim együttlétek.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a koronavírust hogyan lehet elkapni. Cseppfertőzéssel terjed, megfogunk dolgokat, nem mosunk alaposan kezet, aztán az arcunkat, szemünket vagy a szánkat összetapogatva kész is a baj. Ezért is hordunk elvileg maszkokat, ezért dolgoznak az ételkészítéssel foglalkozók kesztyűben — elvileg.

DE MI A HELYZET A SZERELMESKEDÉSSEL?
Talán bátran kijelenthetjük, hogy az emberek többsége előbb mondana le a tömegközlekedésről, a munkába járásról, a koncertekről, focimeccsekről vagy éppen a strandolásról, mint mondjuk a szexről.

Mivel a vírus terjed kilégzéssel, nyállal, sőt már ondóban és székletben is kimutatták, így — talán az utolsót leszámítva — minden adott egy együttlét során, hogy megfertőződhessünk. Ennek ellenére nem gyakori módja a szex a koronavírus terjedésének, de a fizikai kontaktus adott, tehát érdemes figyelni erre is.

Na meg aztán, már a szexuális betegségektől is tartani kellett, hát most még aztán ettől.

A szexuális egészséggel foglalkozó brit civil szervezet, a Terrence Higgins Trust ezért ajánlásokat fogalmazott meg. Dr. Michael Brady, a szervezet orvosa adott hasznos tanácsokat.

MAGAD, URAM
Elsőként talán a legegyértelműbb és legkézenfekvőbb dolog, hogy saját magunk legjobb szexpartnerei mi magunk vagyunk. A maszturbálást ajálja a Terrence Higgins Trust első és legjobb opcióként, hiszen így garantáltan nem érintkezünk másokkal fizikailag. Ebbe természetesen beletartozik a kamerás, csetes, telefonos szex is, a lényeg, hogy a résztvevők nem tartózkodnak egy helyen és nem is érnek egymáshoz.

illusztráció: kanapén, arcmaszkban fekvő férfi, kezében telefon

Egy nagyon fontos tanácsot azonban mindenképpen érdemes megfogadni:

Ne osszunk meg olyan intim képeket magunkról, amely alapján azonosíthatnak bennünket.
Érdemes tehát „steril” környezetben fotózni / kamerázni, és csak olyan részeinket mutatni, ami… feltétlenül szükséges az akcióhoz. A teljes alakos aktokat érdemes mellőzni. Hacsak nem akarunk egy beteges csaló áldozata lenni, aki aztán a képeinkkel házal majd a társkeresőkön.

A második legjobb opció, ha a velünk egy háztartásban élővel szexelünk. Ez az élettársaknak, partnereknek, kapcsolatban élőknek lényegesen könnyebb és nyilván adja is magát.

Ezen kívül már szinten minden rizikósabb, de van pár tipp, amivel biztonságosabbá lehet azért tenni a légyottokat.

TIPPEK
A partnerek számát nem csak az egyéb szexuális úton terjedő fertőzések miatt érdemes alacsonyan tartani. A koronavírus elleni védekezésnél is hatékony a stratégia. Minden esetre, érdemes a partnerrel beszélni a kitettségről… azaz olyan dolgokról, hogy merre járt az elmúlt időben, volt-e nagyobb buliban, külföldön, ilyesmi.

És természtesen nem csak a COVID-19-ről, hanem amúgy egyéb dolgokról is, mint például, hogy tisztában van-e a státuszával, volt-e szűrésen.

Aktus előtt és aktus után is mossunk alaposan kezet. Kerüljük a csókot, nyálcserét (köpés, arcnyalás, stb.). A Terrence Higgins Trust ajánlása szerint azok a pózok a legbiztonságosabbak (már, ami a COVID-19-et illeti), ahol nem nézünk egymással szembe. Az arcmaszkot érdemes a __menet__ közben is hordani, illetve orális szex közben a gumióvszer, nyalásnál pedig a „nyalófólia”, azaz dental dam segíthet még a vírust távoltartani.

A Terrence Higgins Trust folyamatosan frissíti majd az ajánlásait, emellett pedig mindenkit arra bíztatnak, hogy menjenek szűrésre, hiszen a szexuális egészség is fontos.

 

queerlife.co

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux