Ugrás a tartalomra
x
""

Így támogasd a barátodat, ha coming outol!

A pride hónap végén, sokunk gondolkodik azon, hogyan tudnánk legjobban támogatni a közösséget. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, hogyan lehetnénk a queer közösség segítségére, attól a pillanattól kezdve, hogy coming outolnak nekünk.

Először is fontos tudnunk, hogy a szexuálitásról való coming out nem csak egyszer történik meg egy ember életében, hanem számtalanszor, és mindig különböző módon.

Ez nem egy egylépéses folyamat. Igaz, nem kell minden új személlyel leülni egy konyhaasztalhoz coming outolni. De amíg egy heteronormatív világban élünk, lesznek feltételezések és alapozatlan vélemények. Sokan gondolkodnak úgy, hogy egy férfinak barátnőre van szüksége, ahogyan egy nőnek barátra. Sajnos emiatt szükséges a queer közösség számára a coming out.

A coming out annyiféle módon történik, hogy nincsen egyetlen válasz, amely minden helyzetben működőképes lenne. Meg kell próbálnunk az érzelmeinket a lehető legudvariasabb módon tükrözni és hagyni, hogy a kapcsolatunk menete irányítson.

Fontos, hogy felismerd a pillanat jelentőségét és azt, hogy a másik fél mennyire sebezhető. Ebben az esetben helytálló egy: „Nagyon köszönöm, hogy bíztál bennem” vagy egy „Megtisztelsz azzal, hogy ezt megosztottad velem”. Vagy ha azt mondod, hogy „Szerintem ez egy tök jó dolog”, vagy valami olyasmit, ami érezteti, hogy sokkal inkább egy jó dolognak tartod, mint valami furcsának. Ja, és ne felejts el mosolyogni!

Ha közeli kapcsolatban vagytok, akkor semmi gond nincs azzal, ha szelíd, érdeklődő kérdéseket teszel fel, mint például: „Be kell vallanom, hogy valójában nem tudom, mit jelent a pánszexuális; Természetesen megnézhetem, de szeretném tudni, hogy mit jelent számodra, ha meg szeretnéd osztani velem. " (De mindenképpen kerüld a túlságosan kíváncsiskodó testiséggel vagy szexszel kapcsolatos kérdéseket.)

Ennek a mérföldkőnek a felismerése - legyen szó egy közös iszogatásról, shoppingról, tetováltatásról, új frizuráról, vagy bulizásról - érzékeltetheti velük, hogy tudatában vagy annak, hogy ez egy nagy pillanat, és megtiszteltetés, hogy ez éppen veled osztották meg.

Nagyon fontos, hogy hagynod kell, hogy az emberek saját feltételeik szerint osszák meg a történeteiket, és ne „leplezz le” senkit, még akkor sem, ha ez egy kísérlet arra, normalizáld a helyzetet.

Másrészt, talán nem is gondolnád, de sokszor örülnek neki, ha megosztod az információt a baráti körrel, így nekik már nem kell elmondaniuk ugyanazt.

A legjobb módja annak, hogy ezt kiderítsd, ha beszélgetsz róla. Tehát, ha nem mondták el neked, mennyire nyilvános ez az információ, akkor simán mondhatod ezt: "Csak azért, hogy meggyőződjek arról, hogy ugyanott tartunk, megkérdezhetem tőled, hogy tudják-e az életében lévő emberek?"

Ha nem vagy biztos benne, hogy mi legyen a következő lépésed, akkor folytasd egy „Hogyan tudnálak most a legjobban támogatni téged?” -szerű mondattal. Teljesen rendben van, ha nem tudod pontosan, mit tegyél vagy mondj egy barátnak, és egyszerűen csak megkérdezed tőlük, mit szeretnének tőled ebben a pillanatban.

És itt van pár mondat, amit jobb, ha elkerülsz:

„Nem vagyok meglepve” vagy „mindig is tudtam”. Ez jelenleg nem rólad szól!

Nem jó érzés, ha tisztában vagy vele, hogy mások is tudtak rólad valamit, amit te nem feltétlen tudtál saját magadról, vagy megtudják, hogy a dolog, amin olyan keményen dolgoztál, hogy elrejtsd, valójában mindenki számára nyilvánvaló volt. (Ha a személy azt kérdezi, tudtad-e, legyél őszinte, de csak szelíden, például: "Arra gondoltam, hogy lehet, hogy ez a helyzet, de nem voltam benne biztos.")

"Nem nagy dolog!" Ez a fajta válasz gyakran jó szándékú, de triviálissá teheti az ember élményét, vagy rávilágíthat arra, hogy egy olyan információt osztottak meg, ami csak számukra nagy ügy. "Különben is szeretlek!" Ismét jó szándékú, de véletlenül közli, hogy szívességet teszel nekik, hogy szexualitásuk ellenére törődsz velük.

"Nem hiszem el, hogy ezt eddig nem mondtad el!" Bízz abban, hogy oka van annak, hogy most elmondják neked. És ismét, ez nem rólad szól.

Ügyelj arra, hogy a kezdeti beszélgetés után is támogasd őket!

A beszélgetés valószínűleg csak egy lépés egy sokkal hosszabb folyamatban; itt van néhány szempont, amelyet érdemes szem előtt tartani a továbblépéskor:

Kövesd a vezetésüket. Ha leszbikusnak hívják magukat, használd a leszbikus kifejezést; ha az mondják meleg, akkor te is a meleget használd. (És ne érezd úgy, mintha ez valami szégyenteljes dolog lenne; mondd ki!) Ha valakire, partnerként utalnak, a barát/barátnő helyett, te is mondj partnert a barát/barátnő jelző helyett.

Támogasd erőfeszítéseiket, hogy több queer barátot szerezzenek. Igen, ez azt jelentheti, hogy néha nem hívnak meg egy csoporttevékenységre, de ezt ne sérelmezd – mert ez valóban nem ellened szól.

Ha a múltban a barátod előtt mondtál vagy tettél LGBTQ-ellenes dolgokat, akkor komolyan fontold meg, hogy bocsánatot kérsz. Ne csinálj belőle ügyet és ne erőltesd a bocsánatkérés elfogadását.

Inkább mondj valami olyasmit, mint: „Azt szeretném mondani, hogy sajnálom a megjegyzéseimet, amelyeket a [X-ről és Y-ról, a melegházasságról, vagy, hogy bűnnek nyilvánítottam a homoszexualitást] kapcsán tettem. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon fáj neked és nem érezted magadat biztonságban mellettem. Tudom, hogy nem volt szép tőlem, és nagyon sajnálom. " Ha valamilyen durvább jelzőkkel illetted a homoszexualitást korábban, akkor pedig megemlítheted, hogy: „Mostantól tenni fogok azért, képezzem magamat a témával kapcsolatban".

Továbbra is próbálj támogató maradni. Ez akár abban is megmutatkozhat, hogy megpróbálod megismerni a társát, csatlakozol egy csoporthoz, vagy csak simán ne tegyél úgy mintha ez a beszélgetés meg sem történt volna (sajnos ezt a hibát többet vétik el, mint gondolnád).

Vigyázz rájuk. A szisztematikus elnyomás azt jelenti, hogy az LGBTQ közösség tagjait nagyobb a mentális nehézségek érik, így nagy az egészségügyi állapot romlásának, az öngyilkosságra való hajlam kialakulásának, a párkapcsolati/családi- és a rendőri erőszakoskodás kockázata. Csak azért, mert elfogadod a barátodat, az nem jelenti, hogy a családjuk, a munkáltatójuk, vagy a világ egésze ezt teszi, ezért tartsd szem előtt a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy nincsenek jól.

Kerüld el a „legjobb meleg barátom” jelzőt. Inkább a „legjobb barátot” használd. Így kevesebb okot adsz arra, hogy mások vicc tárgyává tegyék.

Ne felejtsd el azt, hogy a barátodnak sok más személyiségjegye is van. A queerség az ember identitásának egy része, de még véletlen sem az egész személyisége.

 

glamour.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux