Ugrás a tartalomra
x
""

„Melegpropaganda“ terjesztésével vádolnak egy fagyit Oroszországban

Túl színes.

Egy orosz fagylaltgyárt azzal vádolnak, hogy „reklámozza a homoszexualitást“, mert szivárványt tett a csomagolásra, írja a BBC.

A hivatalos orosz női szakszervezet vezetője azt mondta egy Valgyimir Putyinnal közös videókonferencián, hogy a kép meleg és leszbikus „propagandát“ terjeszt.

Noha a homoszexualitás 1993 óta már nem törvényellenes Oroszországban, számos törvény mégis bünteti a homoszexulaitást vagy a „melegpropagandát“.

„Csendben népszerűsítik ezeket a szép szivárvány színeket, kedves szavakat használnak, miközben a Szivárvány fagylaltot reklámozzák“

- mondta Putyinnak Jekaterina Lakova, aki korábban parlamenti képviselő volt. Lakova szerint ez azér probléma, mert a gyerekek, akik most megkedvelik ezt a fagyit, később jobban elfogadók lesznek az LMBT-mozgalom szivárvány zászlajával. A politikus arra kérte Putyint, védje meg a „hagyományos értékeket“. Egy későbbi interjúban Lakova úgy fogalmazott, 

„Nem szeretem a szivárványt, ahogy nem szeretem a horogkeresztet sem“.

Putyin annyit reagált, hogy ha valóban az orosz társadalom értékeivel szemben álló dolgokat hirdet a fagyi, akkor azt a társadalomnak kell kezelnie, de nem agresszíven. Az orosz elnök azt is hozzátette, hogy nincs a homoszexualitás ellen, csak a „melegpropagandával“ van probléma.

Ugyanezen a találkozón Putyin kritizálta az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét is, amiért azok kitűzték a szivárványos zászlót.

„Ez a szimbólum elmond valamit azokról, akik ott dolgoznak“

- fogalmazott az orosz elnök.

Az amerikai lépésre reagált az „orosz társadalom“ is: konzervatív aktivisták egy hasonló szivárványos zászlót tettek le a földre a nagykövetség elé, hogy az arra járók beletörölhessék a lábukat.

A szivárványos fagyi gyártója ugyanakkor kijelentette, az általa választott színeknek semmi köze az LMBT-jogokhoz.

„Vállalatunk tiszteletben tartja a hagyományos családmodellt, és elutasítjuk Lakova vádjait. Mi abban hiszünk, hogy a szivárvány az eső utáni napfényt szimbolizálja, nem az LMBT-zászlót“

- mondta a cég alelnöke.

 

magyarnarancs.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux