Ugrás a tartalomra
x

A csók világnapja - 2020.július 06

Ma világszerte ünnepelnek: nem mást, mint a csók világnapját. Máig nem tudtak rájönni, ki volt a kezdeményezője ennek a jeles napnak, de nem igen találtak még választ arra sem, miért is szeretünk csókolózni. Egy biztos, mi emberek nagyon szeretjük, ha hosszan összeérhet az ajkunk a párunkkal.

Nem is gondolnánk, hogy az ajkunkban található számtalan idegvégződés miatt vagyunk annyira érzékenyek az érintésre, és emellett a hőmérsékletet érzékelő receptorok miatt a hidegre, és a melegre is egyaránt. Ezek a receptorok, amelyek csókolózás közben a boldogság hormonokat felszabadítják, mint például az endorfint, az adrenalint, és ezek által érezzük azt a varázslatos érzést, ami a végén a fellegekbe repít minket.
Ezt nevezik pozitív stressz hatásnak, ami megemeli a pulzust, és javul a szív teljesítménye is. Tudtad, hogy csókolózás közben akár az átlag 20-ról 60-ra emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt? Ami pedig a legérdekesebb lehet, hogy amíg heves csókcsatát vívtok a pároddal, addig 34 különböző arcizmot használsz, amely felér egy kimerítő edzéssel, így megakadályozva a bőr öregedését. Pluszban csókolózás közben 2 perc alatt, akár 15 kalóriát is elégethetünk.
A csók egy hihetetlen hormon koktél. A nők nyálában magasabb az oxitocin szintje. Ezt a hormont „ölelési hormonként“ ismerjük, és olyan érzelmekért felel, mint a szerelem, bizalom, és a nyugalom. Több megállapítás szerint, kapcsolat lehet az oxitocin, és az emberi kapcsolatok között.

A csókolózásnak lehetnek egészséges hatásai is. A csókolózás egy egyfajta védőoltás. Nem is gondolnád, de egy alkalommal akár 4 000 db baktérium cserél gazdát, így aktivizálja a szervezet védekező rendszerét, és erősíti az immunrendszert. Azt mondják, a csókolózás miatt, több nyál termelődik, amely a zománcot erősítő kalciumot tartalmazza, így, akik sokat csókolóznak a fogaik is egészségesebbek maradhatnak. A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.

- Az emberek 2/3-a reflexből jobbra dönti a fejét, ha csókra készül.

- Egy percnyi csók 26 kalóriát éget el. Vagyis ha megiszol egy nagy adag tejeskávét, ami kb. 280 kalória, 10.8 percnyi csókkal le is dolgozhatod azt.

- Egy szenvedélyes csók közben összesen 34 arcizmot mozgatunk. (A szájrapuszihoz csupán két darabra van szükség.)

- A világ leghosszabb csókjának rekordját Thaiföldön állították fel—50 óra, 25 perc és 1 másodpercig tartott!

- Egy átlagos 70 éves élete során 110. 000 percet tölt csókolózással

- A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. Az aktuális rekorder egy bangkoki pár, akik 46 óra 22 perc 9 másodpercen keresztül
csókolóztak Thaiföldön a szerelmesek napja alkalmából rendezett csókmaratonon

- A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. Azt mondja, hogy a csókolózás feltehetően egy tanult viselkedés, és nem minden kultúrában van jelen, nem mindenhol az ajkukat érintik össze. Az eszkimó, és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze.

- Azok a pasik akik reggel csókkal búcsúznak el párjuktól,tovább élnek, mint, azok akik nem.

- A középkorban a hivatalos iratokat az emberek egy X-szel írták alá, majd nyomtak egy csókot a papírra- innen ered az üzenetek végére írt xx, ami a csókot szimbolizálja.

- Napi háromszor 5 perc csókolózás véd a fogszuvasodástól.

- Egy japán felmérés során arra jutottak, hogy fél órányi szenvedélyes csókolózás nagy mértékben csökkenti az allergiások tüsszögéséért és orrfolyásáért felelős IgE ellenanyag szintjét.

- Segíti a jótékony hormonok működését, adrenalint szabadít fel.

 

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux