Ugrás a tartalomra
x

2020. június 21: Apák napja

Az apák napja egy világszerte ünnepelt nap, ahol az apaságot, az apákat ünnepeljük, Magyarországon minden év június harmadik vasárnapján. Az apák napját egyes országokban eltérő napokon ünneplik.

 

Apák napja eredete, története

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai országban, mint például Portugália vagy Svájc még mindig március 19-én ünneplik az apák napját.

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.Az ünnep népszerűsége különösen a világháborúk alatt nőtt nagyot, mikor a csatákban harcoló édesapák tiszteletének és emlékének kiemelkedő jelentősége lett.

Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, ezért nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, de évről évre nő a népszerűsége, amit az is mutat, hogy a Telenor reklámot is készített az apák napjáról.

 

 

Apák napi ajándékok

Apák napján az édesapák szülői szerepét, az apaságot, a nagyapákat és a férfi elődöket tiszteljük meg. A szokások persze nemzetenként különbözőek, de általánosságban elmondható, hogy ugyanúgy, mint anyák napján, valamilyen ajándékkal, gesztussal illik kedveskedni nekik. Az apák napja hivatalos virága a rózsa: vörös az élő, fehér a már eltávozott édesapáknak és felmenőknek.

 

Apák napja a nagyvilágban

Apák napja Angliában

Angliában június harmadik vasárnapján tartják az apák napját, a II. Világháborút követően kezdték ünnepelni.

Apák napja Ausztriában

Ausztriában június második vasárnapján ünneplik az apák napját, nem nemzeti ünnep.

Apák napja Németországban

Németországban eltérő módon ünneplik az apák napját, mint a világ többi részén. Itt áldozócsütörtökön, húsvétot követő 40. napon tartják, ami munkaszüneti nap. Ezt a napot sokan férfiak napjának nevezik, ahol a fiatal férfiak egyfajta beavatási szertartáson esnek át. Ez általában közös italozást, mulatozást jelent.

Apák napja Olaszországban

Olaszországban március 19-én ünneplik az apák napját.

Apák napja Spanyolországban

Spanyolországban az apák napját (El Día del Padre) március 19-én ünneplik, és egyes régiókban nemzeti ünnepnek számít.

Apák napja Svédországban

Svédországban november második vasárnapján tartják az apák napját (Fars dag).

 

 

www.unnepnapok.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux