Ugrás a tartalomra
x

Nemi szerv és identitás – törvényileg akarják meghatározni, ki a férfi és ki a nő

Valószínűleg valamiféle „bekattanásnak”, „úri passziónak” gondolhatják az interszex és transznemű emberek nemváltoztatási törekvését azok, akik szerint a legegyszerűbb az, ha mindenkit véglegesen annak bélyegeznek, aminek születéskor az orvos látja őket. Legegyszerűbb vagy épp legkárosabb: esete válogatja.

1965. augusztus 25-én született egy kisfiú a kanadai Winnipegben. Nyolc hónapos korában orvosi műhiba miatt elvesztette a péniszét a körülmetélés során. Az orvosok azzal próbálták megoldani a helyzetet, hogy a megmaradt részeket női nemi szervvé alakították, és a szülőknek azt javasolták, neveljék lányként a kis David Reimert, és hallgassanak a dologról. Onnantól Brendának nevezték a kisfiút, ő azonban kamaszkorában felismerte, hogy nem tud azonosulni a női szereppel. Csak ekkor tudta meg, mi történt vele csecsemőként. Megpróbált újra férfiként élni, de a rekonstrukciós műtétek nem igazán sikerültek, és a magánélete is tönkrement. David végül harmincnyolc évesen öngyilkos lett.

Eltelt 55 év (?)

Valójában nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar kormány nevében benyújtotta azt a törvényjavaslatot, aminek 33-as paragrafusa betiltaná a transznemű emberek számára a jogi nemváltoztatás lehetőségét. Habár… annyiban mégis, hogy ez legalább egy álláspont szokatlanul bátor felvállalása szemben azzal a maszatolással, ami eddig meghatározta ezt a területet, és a végeredménye ugyanez volt.

Merthogy eddig ugyan a törvény engedte a dolgot, a valóságban már három és fél éve szinte senkinek nem adnak ki nem- és névváltoztatási engedélyt, ilyen csak egy rövid időszakban, a 2018-as választások idején fordult elő. Volt indoka is a felfüggesztésnek: majd egy egységes, átláthatóbb szabályozást dolgoznak ki. Valahogy most mégsem szabályozás lett a dologból, inkább a teljes betiltás az, ami kinéz.

„Születési nem” – ez lenne a meghatározó fogalom, ez az, ami bekerülne az anyakönyvi kivonatba, és onnan az összes személyazonosító okmányba – kitörölhetetlenül.

És mi ezzel a baj? – kérdezhetik most sokan. Hiszen egyértelmű: akinek pénisze van, az fiú, akinek vaginája, az lány. A baj ezzel az, hogy ez nem mindig van így. Az esetek elsöprő többségében igen, viszont van az a fránya néhány százalék. És egy felelős embernek, pláne politikusnak bizony illene figyelembe vennie mindenki szempontját – ezt hívják azonos bánásmódnak, diszkriminációtól való mentességnek.

Pénisz és/vagy hüvely

Már vagy harminc éve is lehetett hallani a pletykát híres színészünkről, akinek mindkétféle nemi szerve megvolt, és bár férfiként ismertük, állítólag rendszeresen menstruált. Nem ő az egyetlen híresség, akiről ilyesmit beszéltek (aminek a hátterében talán csak annyi állt, hogy az illetőnek férfiként magas vagy nőként feltűnően mély hangja volt).

Persze vannak a pletykák, és vannak az orvosi vizsgálattal alátámasztott tények. A dél-afrikai olimpiai bajnok futónőről, Caster Semenyáról az élsport kapcsán végzett tesztekkor derült ki, hogy nincs petefészke és méhe, vérében pedig nagy mennyiségben található tesztoszteron, rejtett heréjének köszönhetően.

 

A cikk folytatását itt  találjátok.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux